Aardappelsalade met zalm en dille gremolata

Aardappelsalade met zalm en dille gremolata-close-up / www.eenlepeltjelekkers.be

Ons eerste deel verlof zit er alweer op. We trokken een weekje richting Belgische kust. Alle avontuurlijkheid en verkenningsdrang ten spijt: als het weer meezit, is er geen betere plaats om vakantie te vieren. Rustige fietstochtjes, lome dagen aan het strand, uitgebreid aperitieven op een terrasje… Meer heb ik niet nodig om tot rust te komen. En alle ouders zullen het beamen: als de kinderen content zijn, kunnen mama en papa ook genieten. En dat is aan zee geen enkel probleem.

Aardappels, boontjes, eieren, citroen, sjalot en dille / www.eenlepeltjelekkers.be

Terug thuis verlang ik dan steevast naar eenvoudige, lichte kost met veel groenten. En dan is deze aardappelsalade met zalm het perfecte gerecht. Door krieltjes, bonen, zalm en eieren in de stoomoven te bereiden, heb je er sowieso weinig werk aan. Intussen kan je de andere ingrediënten klaarmaken, en zo heb je na en dik halfuur al een heerlijk maal voor je neus.

Aardappelsalade met zalm en dille gremolata - portait / www.eenlepeltjelekkers.be

Neem deze aardappelsalade met zalm mee voor een geïmproviseerde picknick in het park, of serveer hem ontspannen in je eigen tuin bij een glaasje rosé. Weinig werk, licht en gezond, en toch verrassend door de dille gremolata: de zomer mag nog lang duren…

In samenwerking met ATAG.

Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade
2 jaar geleden: Opgeklopte feta met za’atar en citroen
3 jaar geleden: Pistache-ijs met kersen en cointreau
4 jaar geleden: Geitenkaastorentje met rucolapesto
5 jaar geleden: Vrolijke tian met zomergroenten en mozzarella

Wat heb je nodig?

500 g krieltjes, gewassen
250 g sperziebonen, uiteinden verwijderd
250 g boterbonen, uiteinden verwijderd (zie tip)
500 g zalmfilet
2 eieren
1 komkommer
4 sjalotten
sap van 2 citroenen

Voor de dressing
1 el ahornsiroop
2 el witte wijnazijn
1 el grove mosterd
4 el olijfolie
3 ansjovissen uit blik
zwarte peper van de molen

Voor de dille gremolata
1 bosje dille
2 el kappertjes
zeste van 1 citroen

Hoe ga je tewerk?

Zalm, kappers en mosterd voor de aardappelsalade / www.eenlepeltjelekkers.be

Snijd de krieltjes in kwarten en stoom 35 minuten op 100°C.
Stoom de boontjes 25 minuten mee.
Stoom zalm en eieren de laatste 8 minuten mee. (Geen stoomoven? Check de tip onderaan het recept.)
Leg de eieren onmiddellijk in ijswater en laat volledig afkoelen. Pel en halveer.
Trek de zalm in stukken.

Terwijl de stoomoven zijn werk doet, kan je de andere ingrediënten alvast voorbereiden.

Pel de sjalotten en maak schoon. Snijd in dunne ringen. Laat 30 minuten marineren in het citroensap. Giet af. De zure marinade zorgt ervoor dat de sjalotten minder scherp zijn.
Was de komkommer en snijd met een dunschiller in dunne linten.
Mix alle ingrediënten voor de dressing in een kleine foodprocessor of met de staafmixer tot een licht gebonden saus. Proef en kruid naar smaak bij met zwarte peper van de molen.
Hak voor de gremolata de dille en kappertjes fijn. Meng met citroenzeste.

Meng krieltjes, bonen, zalm en komkommer met de dressing. Garneer met de opgelegde sjalotten en eieren. Werk af met de dille gremolata.

Aardappelsalade met zalm en dille gremolata-close-up / www.eenlepeltjelekkers.be

Serveer de aardappelsalade met zalm en dille gremolata.

Aardappelsalade met zalm en dille gremolata / www.eenlepeltjelekkers.be

Tips

  • Geen stoomoven? Kook de krieltjes en boontjes in flink gezouten water, en kook de eieren de laatste 4 minuten mee. Pocheer de zalm door water aan de kook te brengen, de zalm erin te leggen en het vuur uit te draaien. Na 15 minuten is de zalm perfect gaar.
  • Als je geen boterbonen kan vinden, kan je ook enkel sperziebonen gebruiken. Peultjes, sugarsnaps of zelfs groene asperges doen het ook goed in dit gerecht.
  • Door de eieren meteen in ijswater te koelen, kan je ze makkelijker pellen.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Aardappelsalade met zalm en dille gremolata

  1. Het was ontzettend lekker. Bedankt voor het recept,hoe kan ik alleen het recept uitprinten zonder het verhaal en de foto’s.

    1. Dag Carla, sorry voor het late antwoord (ik was met vakantie). Wat fijn om te horen dat het jullie gesmaakt heeft! Wat betreft het afdrukken: als je helemaal onderaan het artikel op het “print” icoontje klikt, wordt er een “printfriendly” pagina gegenereerd, waarop je alle delen die je niet wilt afdrukken, kan wegklikken. Hopelijk lukt het zo wel! Groetjes, Annelies

Laat me weten wat jij ervan denkt!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.