Zomerse dorade met gremolata, citroenpuree en kruidige courgette

Een lekker licht, zomers gerecht om een beetje feest te toveren op een doordeweekse dag… net wat je kan gebruiken als vermoeidheid toeslaat. De dorade krijgt een kruidige toets mee door de gremolata, en de puree is lekker fris.

Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid look. Door deze mee te koken met de patatjes wordt de smaak veel zachter, en krijg je eerder een zweem van look dan een dikke kus op de mond.

Wat heb je nodig? 

4 dorades royal, gefileerd (goudbrasem)

Voor de puree
aardappels
3 teentjes look
olijfolie geparfumeerd met citroen

IMG_4891

Voor de groentjes
1 courgette, in blokjes gesneden
1 sjalot, fijngesneden
een bosje kervel, fijngesneden
2 takjes rozemarijn, blaadjes afgerist en fijngehakt
5 takjes oregano, blaadjes afgerist en fijngehakt
1 chilipeper, zaadjes verwijderd en in halve maantjes gesneden
zeste van 1 citroen

Voor de gremolata
zeste van 1 citroen
bosje peterselie, fijngehakt

olijfolie
4 takjes troskerstomaten
wat extra rozemarijn en oregano, fijngehakt
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schil de aardappels, kook gaar in gezouten water met de teentjes look (ongepeld).

IMG_4892

Stoof het sjalotje met de chili in een beetje olijfolie.
Voeg er de courgetteblokjes en kruiden aan toe.
Stoof verder tot de courgette gaar is.

IMG_4894
Kruid met peper en zout en voeg er de zeste van 1 citroen aan toe.

Leg de trostomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met een beetje olijfolie en kruid met peper en zout.

IMG_4889 Doe er de kruiden bij en zet een kwartiertje in de oven tot ze licht beginnen te kleuren.

Giet de aardappels af.
Knijp twee lookteentjes uit de schil en pureer ze samen met de aardappelen.
Leng aan met citroenolie tot een smeuïge puree.
Kruid met peper en zout.

Knijp voor de gremolata ook het derde lookteentje uit de schil, plet het en meng met de peterselie en zeste van 1 citroen.

IMG_4896

Kruid de doradefilets met peper en zout.
Bak ze een tweetal minuutjes op de velkant in olijfolie.
Draai om en bak nog 1 minuut.
Zet het vuur uit.
Lepel er wat gremolata op.

Serveer de dorade met de citroenpuree, courgette en trostomaatjes.

Zomerse dorade

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Zomerse dorade met gremolata, citroenpuree en kruidige courgette

Laat me weten wat je ervan vindt!