Zelfgemaakte pasta met geroosterde tomatensaus

10 april 2016 | Belgisch zomerweer, Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Recepten

Eerder deze week liet ik jullie al even meekijken in het nieuwe boek van Janneke Philippi “Pasta, risotto en gnocchi”. Sinds ik het na de bloggersbrunch meenam naar huis, heb ik er al ontelbare keren doorgebladerd. Het boek staat bol van de originele recepten: meestal eenvoudig te maken, maar toch altijd verrassend. Eén van de gerechten die meteen mijn aandacht trok, was de zelfgemaakte pasta met geroosterde tomatensaus. Was het de rood gekleurde pasta of de leuke strikjesvorm? Ik weet het niet, maar de dag ná de brunch ging ik meteen aan de slag.

Zelf pasta maken is niet moeilijk, maar vergt wel een beetje tijd en geduld. Een basisdeeg bestaat uit niks anders dan eieren en bloem – per 100 g heb je 1 ei nodig. Janneke “pimpt” haar deeg met wat olijfolie, en gebruikt een mengsel van griesmeel (semola) en bloem. Dat maakt dat je een makkelijker hanteerbaar deeg krijgt, dat goed uitrolt en mooi elastisch aanvoelt. Eens je deeg gemaakt is, en je hebt het een half uurtje laten rusten, rol je het uit tot de gewenste dikte. Voor farfalle mag dat vrij dun zijn: op mijn pastamachine ben ik tot stand 6 gegaan. Het enige dat je dan nog moet doen, is de pasta in de gewenste vorm snijden. Je kan trouwens je kinderen inschakelen om de strikjes te maken: plezier (en vuile vloeren) gegarandeerd!


Farfalle vormen
  • Pin

In het pastadeeg dat ik hier gebruik, is de olijfolie vervangen door fijngemixte zongedroogde tomaten. Dat geeft een mooie kleur en een subtiel tomatenaroma. Het past dan ook perfect bij de eenvoudige saus van geroosterde tomaten. Werk het gerecht af met kruiden en kaas naar keuze, en je kan aanschuiven. Deze zelfgemaakte pasta met geroosterde tomatensaus is een echte “crowdpleaser”: echt íedereen lust dit.

Bron: “Pasta, risotto en gnocchi” van Janneke Philippi

Wat heb je nodig?

Voor de pasta
200 g bloem
200 g fijngemalen griesmeel van harde tarwe (semola)
4 eieren
2 el fijngemixte zongedroogde tomaten
2 el water
zout

Voor de saus
600 g rijpe trostomaten
olijfolie
3 takjes rozemarijn, alleen de naadjes
peper en zout
pecorino, geschaafd
basilicum, alleen de blaadjes

Hoe ga je tewerk?

Maak eerst de pasta.


Kneed in een keukenmachine bloem, griesmeel, eieren, tomatenpuree, water en zout tot een elastisch deeg. Voeg eventueel extra water toe als dat nodig is.


Verpak het deeg in vershhoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.


Verdeel het deeg in vier en rol elke portie met de pastamachine uit tot de gewenste dikte.
Snijd in lange repen van ongeveer 5 cm breed.


Snijd deze repen in stukjes van 4 cm.
Druk in het midden samen tot vlindertjes.
Zet aan de kant in een dun laagje bloem tot gebruik.

Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal.


Besprenkel met olijfolie en leg er de rozemarijn bij.
Rooster 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Neem de tomaten uit de oven, gooi de rozemarijn weg en mix ze fijn met de staafmixer.
Proef en kruid bij met peper en zout.

Kook de pasta in +/- 4 minuten gaar in kokend, gezouten water.
Giet af.
Giet de pasta bij de saus en meng.
Verdeel over 4 borden.
Strooi er de pecorino en basilicum over.

Serveer de zelfgemaakte pasta met geroosterde tomatensaus.

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

1 Reactie

  1. gerhilde maakt

    Zelfgemaakte pasta? Lijkt me heel erg lekker, maar voorlopig voor mij een burg te ver. Ziet er inderdaad wel een leuke activiteit uit met kinderen.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest