Zalmrollade met tomatenpesto en serranoham

Op het einde van de maand, wanneer de ene ongemerkt  overgaat in de andere, word ik altijd een beetje onrustig. Ik loop wat te dagdromen, en als ik ’s avonds thuiskom, gluur ik stiekem even door de opening van de brievenbus voor ik de kindjes ga halen. Ik snel naar school om ze op te pikken, en eens de meisjes veilig en wel de drempel over gestapt zijn, open ik zo vlug mogelijk de brievenbus en neem de buit mee naar binnen. Zo rond een uur op 9, als de keuken weer wat toonbaar is, de stilte in huis is weergekeerd, en de gevulde brooddoosjes in de koelkast staan te blinken, plof ik in mijn kruimelige sofa en neem ik ze ter hand: de nieuwste edities van de kooktijdschriften… Dat is wat ik “me-time” noem!

Ik heb een abonnement op een drietal magazines, en als ik langs het tijdschriftenrek in de supermarkt passeer, durf ik er nog een vierde of een vijfde in mijn winkelkar gooien. Aan archief heb ik nochtans niet te kort, want de knipsels stapelen zich op, de pinterest-borden zijn vol geplakt met zoveel foodfoto’s dat ik niet weet waar te beginnen, en mijn kookboekenkast in de keuken – ooit een zee van ruimte – puilt uit met boeken en boekjes, die als geduldige soldaatjes staan te wachten tot ik er één uit peuter om een tijdje op mijn salontafel door te brengen.

Het moet gezegd dat de anticipatie tot de verschijningsdatum in de loop van het jaar nog toeneemt, zodra de bladeren verkleuren en de nachten langer worden. Met de feestdagen in aantocht kan ik niet wachten om de prachtige kerstedities vol overdadige buffetten, uitgekiende hapjes en exquise desserts te doorbladeren. De redacties spelen daar handig op in door in november al een “kerst-voorpret” nummer te laten verschijnen. En net uit die editie van delicious komt het recept voor deze zalmrollade.

Dit prachtig uitziende hoofdgerecht past wonderwel op een mooi gedekte kersttafel, want het heeft alles in huis om een allemansvriend te worden: beetje zoet en zout, licht maar toch substantieel, fris met genoeg body om na een kruidig voorgerecht het verwachtingspatroon in te lossen. Bijkomend voordeel is dat dit zo’n typische “mini-maxi” maaltijd is: je hoeft niks speciaal, tijdrovend of moeilijk te doen om een festijn op tafel te toveren. En het ziet er door de krokant gebakken serranoham en de frisgroene erwtjes nog aantrekkelijk uit ook.

Ik zend de foto van dit gerecht ook in naar delicious voor hun instagram-wedstrijd. Je kan er immers vier (!) kookboeken mee winnen, en dat is nu net wat ik nodig heb om een tweede kookboekenkast te kunnen verantwoorden. Allen dus als de bliksem naar Instagram, en liken maar! Uw nederige dienaar is u eeuwig dankbaar.

Bron: delicious december 2014

Wat heb je nodig? 

100 g zongedroogde tomaatjes op olie
2 teentjes look
2 el pijnboompitten
3 el geraspte parmezaan
500 g zalmfilet
6 sneden serranoham
olijfolie
peper en zout
150 g doperwten
1 sjalot, in ringetjes gesneden
balsamicoazijn
peterselie, gehakt

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 220 °C.

rode pesto makenPureer de tomaatjes met de look, 1 el pijnboompitten en parmezaan. rode pestoVoeg wat extra van de tomatenolie toe, tot je een smeuïge pesto krijgt.

Snijd de zalmfilet door vanaf het dikke gedeelte tot een centimeter van het uiteinde, zodat je hem kan openklappen. rode pesto op zalm smerenStrijk de pesto erover uit.
Rol de zalm losjes op vanaf de smalle kant.
Leg de sneden ham op een snijplank naast elkaar, maar laat ze een beetje overlappen.
Leg er de opgerolde zalmfilet op. zalmrollade maken met serranohamRol in de ham en bind vast met keukentouw. zalmrollade met serranoham en pijnboompittenLeg in een met bakpapier beklede ovenschotel.
Besprenkel met olijfolie en de rest van de pijnboompitten.
Kruid met peper van de molen.
Schuif 20 minuutjes in de oven.

Breng intussen een kookpot met water aan de kook.
Als het water kookt, voeg je er een snuifje zout (voor de smaak) en bicarbonaat (om de erwtjes mooi groen te houden) aan toe.
Gooi er de erwtjes in en laat 3 minuten koken.
Giet af en spoel met koud water.
Meng de erwtjes met de sjalot en peterselie, en besprenkel met olijfolie en balsamico.
Kruid met peper en zout.

Serveer de zalmrollade met de erwtjes.zalmrollade met tomatenpesto en serranoham

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat me weten wat je ervan vindt!