Zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus

2 december 2015 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Gemakkelijke visrecepten, Gezond, Home thema, Recepten

De feestmaand is begonnen! De straten vullen zich met twinkelende lichtjes, rijkelijk versierde dennenbomen en de herkenbare klanken van nostalgische kerstliedjes. Ook thuis begint het te kriebelen om de versiering en lichtjes weer boven te halen, om de broze kerstballen voorzichtig uit hun vergeelde papiertjes te rollen en om mijn heerlijk ouderwets kerststalletje – nog gekregen van mijn mèmè – van onder het stof te halen.

Zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus
  • Pin

Ik moet zeggen dat ik ook reikhalzend uitkeek naar het moment dat de eerste kersteditie van één van mijn favoriete kooktijdschriften op mijn deurmat viel. En gisteren was het dan eindelijk zo ver met delicious. magazine. Ik heb nog niet de tijd gehad om meer dan de (verrukkelijk uitziende) cover te bekijken, maar dat staat sowieso voor vanavond op de planning: met een goed glas wijn voor het knetterende haardvuur.

Ik doe niets liever dan inspiratie opdoen en plannen maken voor het kerstdiner. Elk jaar weer kijk ik uit naar kerst, als ik samen met mijn mama een volledige dag de keuken induik om een hele reeks lekkernijen op tafel te zetten. We luisteren naar Radio 2 en maken ons vrolijk om de soms erg gênante kookvragen van de bellers. We drinken koffie en proeven van alles dat door onze handen passeert. De kindjes voelen aan de pakjes onder de kerstboom om te raden wat er zou kunnen inzitten. Onze kleinste meid speelt met de os en de ezel van de kerststal, en de grootste meid loopt met haar neefje in haar zog de huiskamer rond om kerstliedjes te zingen.

Zalm bedekken met zout-suiker-citrusmengsel en roze peper
  • Pin

Deze zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus is mijn eerste ideetje voor jouw kersttafel. Toen ik een maand geleden op mijn Facebookpagina vroeg welke gerechten jullie rond de feestdagen wilden zien verschijnen, was het duidelijk dat “snelle en goed voor-te-bereiden” recepten de voorkeur genoten. En laat dat nu net zijn waar Een lepeltje lekkers sterk in is: gerechten die er elegant uitzien, verrassend smaken, maar je geen úren in een chaotische keuken kosten.

Het recept haalde ik bij Dagny Ros. Het vergt weinig inspanning: een beetje citrus raspen en persen, wat mengen, roeren en gieten, een beetje snijden voor de bijhorende salade. De voorbereiding duurt maximum 20 minuten, en je kan – wat zeg ik, móet – het grootste deel twee dagen voordien al klaarmaken. Als dat niet zorgt voor een stressvrije kerst, dan weet ik het ook niet meer! Ik serveer er graag in driehoekjes gesneden tortilla’s bij, omdat dat gelijkt op de platbroden waarmee gravad lax in de Scandinavische landen geserveerd wordt. Maar kies vooral wat je zelf lekker vindt.

Serveer de zalm in gin-tonic op een verweerde houten snijplank in het midden van de tafel, en laat iedereen zelf zijn portie snijden. Dat zorgt meteen voor een ongedwongen, gezellige sfeer. En is dat niet wat we allemaal willen voor een prachtige kerst?

Bron: Easy Iceland van Dagny Ros

Zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus
  • Pin

Zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus

Deze zalm in gin-tonic kan je volledig vooraf bereiden, en kost weinig tijd of moeite. Een mooi voorgerecht voor het feestmenu.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 25 minuten
Rusttijd 1 dag 3 uur
Totale tijd 1 dag 3 uur 25 minuten
Gang Visgerecht, Voorgerecht
Keuken Zweeds
Porties 4 personen

Equipment

  • grote, afsluitbare doos

Ingrediënten
  

Voor de zalm

  • 50 g zeezout
  • 25 g suiker
  • 2 citroenen alleen de rasp
  • 1 limoen rasp en sap
  • 2 bosjes dille
  • 500 g zalmfilet zonder vel
  • 1 eetlepel roze peperbolletjes
  • 50 ml gin
  • 150 ml tonic

Voor de rode bietensalade

  • 1 rode biet voorgekookt of gepoft in de oven
  • 2 appels granny smith
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • olijfolie

Voor de dressing

  • 4 eetlepels zure room
  • 2 eetlepel mierikswortelpasta
  • 1/2 citroen alleen het sap
  • zwarte peper

Instructies
 

Voor de zalm

  • Meng zeezout, suiker en citrusrasp.
  • Leg de helft van de dille op de bodem van een grote, afsluitbare doos.
  • Leg er de zalm op.
  • Bedek met het zout-suiker-citrusmengsel en de roze peperbolletjes.
  • Meng in een kommetje gin, tonic en limoensap, en giet over de zalm.
  • Bedek met de rest van dille.
  • Sluit de doos af en zet 20 à 24 uur in de koelkast.
  • Haal de zalm uit de doos, laat een beetje uitlekken, wrijf de kruiden eraf, en rol in een schone keukenhanddoek.
  • Laat enkele uren tot 2 dagen rusten in de koelkast.

Voor de salade

  • Snijd rode biet en appel in dobbelsteentjes.
  • Meng met de witte wijnazijn en olijfolie.

Voor de dressing

  • Roer zure room, mierikswortel en citroensap door elkaar.
  • Kruid bij met zwarte peper.

Om te serveren

  • Serveer de zalm in gin-tonic met mierikswortelsaus en rode bietsalade.
Trefwoord aardappelpuree, appel, dille, gin, mierikswortel, rode biet, tonic, zalm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

7 Reacties

  1. Jeannine

    Zie op foto je zeste rasp liggen, ik ben toe aan een nieuwe …..
    Welk merk gebruik je? Microplain?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Inderdaad, microplane. Ik ben onvoorwaardelijk fan, ik vind dat echt de beste raspen die er zijn. Als je ze goed verzorgt (NOOIT in het afwasmachine) gaan ze eeuwig mee!

      Antwoord
      • Jeannine

        Dank u wel voor het snelle antwoord, ik ga ze bestellen?
        Ben van plan volgende week de week de zalm te maken als voorgerecht!
        Heb een etentje gepland voor 8 pers.
        Dus nu alle lepeltjes aan het bekijken ?. Want ik heb weinig tijd en wil iets wauw ( er zijn twee koks bij de genodigden) ben al aan het stressen ?
        Grtz Jeannine

        Antwoord
        • Een lepeltje lekkers

          Dat komt zeker in orde Jeannine! Veel succes!

          Antwoord
          • Jeannine

            Dank u, hoop dat het goed komt, want is op een donderdag( anders kunnen die koks niet) en ik moet zelf werken die dag tot 15 uur! Dus alles proberen op woensdagnamiddag klaar te zetten !
            Moest het lukken , stuur je zeker en vast foto door!

          • Een lepeltje lekkers

            Super, ik kijk er al naar uit!

  2. Jeannine

    Ziet er heerlijk uit!
    Ook fijn om bij een tapas avond te geven !

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest