Yoghurtijs met bosbessen

4 juli 2015 | Hittegolf, Home thema, Recepten

Oh wat is het warm. Het zweet loopt al van mij af als ik ‘s ochtends de trap afloop. Waar we er de eerste dagen nog in slaagden de warmte grotendeels buiten te houden, zijn we dat stadium intussen al lang voorbij. De thermostaat geeft een broeierige 27 °C aan, en de tuin brengt met zijn 35 °C weinig verkoeling. Van koken komt er helemaal niks in huis, integendeel.

Ik rep me naar de supermarkt – waar het overigens héérlijk koel is – om wat rauwkost en gebakken kip bij elkaar te rapen voor een frisse salade. De gazpacho staat hier intussen ook al standaard in de koelkast, en de ijsblokjes worden in massa’s aangevoerd. Het enige dat na de middag toch nog wat friste kan brengen, is een ijsje.

Ik heb enkele jaren geleden ijslolly-vormpjes gekocht bij Ikea. In mijn  eerste enthousiasme heb ik toen meteen enkele ijsjes gefabriceerd, maar sindsdien staan de vormpjes werkloos in de garage. En nu ik halftijds thuis ben, moest ik natuurlijk toch nog eens zelf aan de slag.

Ik koos voor yoghurtijs uit het boek “IJs” van Elisabeth Johansson: een héérlijk boek met prachtige beelden en delicieuze ijsrecepten in alle geuren en kleuren. Je hebt er hoogstens een 20-tal minuutjes keukentijd voor nodig, en het verwarmen van dingen – wat met deze temperaturen geen pretje is – is tot een minimum beperkt.

Dit yoghurtijs met bosvruchten is romig, licht en fris tegelijkertijd. De subtiele vanille-hint zorgt voor een verfijnd aroma. Bijkomend voordeel is dat je geen ijsmachine nodig hebt. Probeer het zelf eens, je zal geen fabrieksijs meer willen!

Wat heb je nodig?

Voor 8 à 10 lolly’s van yoghurtijs met bosbessen

1/2 vanillestok
100 ml water
65 g kristalsuiker
1 el honing
300 ml Griekse yoghurt, 10% vet
100 ml melk

Voor de bosbessenpuree
60 g bosbessen (vers of diepvries)
1 kl water

Hoe ga je tewerk?

Snijd het vanillestokje open en schraap er de zaadjes uit.
Meng samen met water, suiker en honing.

Breng aan de kook en roer tot alle suiker opgelost is.
Laat afkoelen.
Klop de yoghurt los met de melk en meng er de suikersiroop door.

Mix de bosbessen fijn met het water.

Duw door een zeef en verdeel over de vormpjes (als je geen vormpjes hebt, kan je yoghurtpotjes gebruiken).
Ijsvormpjes vullen met yoghurtijs
  • Pin
Giet er voorzichtig het yoghurtmengsel bij (probeer te zorgen dat het niet te veel mengt met de bosbessen).
Stokjes in de vormpjes steken
  • Pin
Steek er de stokjes in.
Zet minstens 3u en liefst een hele nacht in de vriezer.

Serveer het yogurtijs met bosbessen.

7 Reacties

  1. Sarah

    Die zien er echt super lekker uit! Kan ik ook wel gebruiken met dat benauwde weer hier 🙂

    Antwoord
  2. Guia

    Ik was gewoon aan het srufen op een quiltweblog en via omwegen kom ik heder terecht.Wat een verrassingen biedt Internet toch.Dit toetje ga ik zeker maken, ben namelijk helemaal gek op advocaat.Je hebt een prachtige weblog, mijn complimenten (en van de rest van m’n tafelgenoten :)).Groeten Cilia

    Antwoord
  3. Jozefien

    Zien er superlekker ijsjes uit! Sowieso is yoghurtijs al een van mijn favo smaakjes. Leuk dat je het ook zelf kan maken zonder ijsmachine! Moet ik eens proberen zeker?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ha ja, uiteraard! 🙂

      Antwoord
  4. JC from Holland

    Heerlijk!!! Wat joyce al zegt: Leuk idee om te maken sla het weer zo warm wordt.

    Antwoord
  5. Joyce

    Dit ziet er echt heel lekker uit. Als het volgende week nog zo warm wordt, dan probeer ik dit eens uit 🙂

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest