Vispannetje met knapperige patatjes

22 december 2013 | Een lepeltje lekkers, Gemakkelijke visrecepten, Home thema, Recepten

Als je af en toe een van je kookboeken ter hand neemt, om op een rustige namiddag nog eens te doorbladeren, stoot je soms op receptjes die je helemaal uit het oog verloren was. Zo ook met dit vispannetje. Toen ik de krabkoekjes maakte, nam ik “Nigella’s Kerst” nog eens door en viel mijn oog opnieuw op dit recept. Een dik jaar geleden zette ik het al eens op tafel, met de plechtige belofte aan mijzelf om dat meer te doen. En ik heb belofte gehouden, zij het een jaar na datum…

Ik moet mij eerst en vooral excuseren voor het ontbreken van foto’s bij het eindresultaat: na de foto van de bechamelsaus, viel het schermpje van mijn fototoestel uit, met de melding “Vervang of verwissel accu”. Zucht. Zoiets gebeurt altijd op de meest praktische momenten. De batterij is nu lustig aan het opladen, zodat ik mijn volgend kookavontuur wel uitgebreid kan documenteren!

Voor de rest behoeft dit recept weinig uitleg: het is redelijk rechttoe rechtaan. Enige waarschuwing: het is dan wel een zeer eenvoudige bereiding, reken toch op ongeveer anderhalf uur om dit op tafel te zetten. De schotel moet namelijk een klein uurtje in de oven.

Wat heb je nodig? 

50 g boter
50 g bloem
1 eetlepel noilly prat of witte wijn
1 koffielepel mosterd
peper, zout en foelie (of nootmuskaat)
3/4 l melk
1 fijngesneden lente-ui of wat gehakte bieslook
gehakte peterselie (een klein bosje)
400 g visfilet (ik nam kabeljauw en zalm)
100 g gerookte vis (ik nam zalm)
2 patatjes
lookolie
beetje extra boter

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Maak eerst de bechamel.
Smelt de boter in een kookpot.


Voeg er de bloem aan toe, roer goed en laat zachtjes bakken tot het geheel naar zandkoekjes begint te ruiken.


Neem van het vuur en roer er de noilly prat, mosterd, peper, zout en foelie door.
Giet er de melk bij een roer goed.


Zet opnieuw op het vuur en breng al roerend aan de kook.
Laat enkele minuten doorkoken.
Neem van het vuur en roer er de lente-ui en peterselie door.

Snij de vis in hapklare blokjes en meng door de saus.

Giet de saus in een ovenschotel.

Schil de patatjes en snij ze in flinterdunne plakjes.
Leg ze dakpansgewijs op de vis (elkaar voor de helft overlappend).
Sprenkel er wat lookolie over en verdeel er de boter over in kleine blokjes.

Schuif de ovenschotel in de oven en laat 50 à 60 minuten bakken.

Het vispannetje is klaar als de patatjes goudbruin en krokant zijn, en de vissaus bubbelt.

Smakelijk!

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest