Vijf verrassende mosselrecepten

14 september 2015 | Recepten

Mosselen behoren tot de favoriete maaltijden van de Belgen, lijkt mij. Eens ze weer beschikbaar zijn, zie je op elk terrasje wel iemand zitten met een dampende pot zilte snoepjes voor zijn neus. In de meeste restaurants beperkt het aanbod zich echter tot de klassieke bereidingen: natuur, met witte wijn, soms ook al eens met pernod of in een provencaalse versie. Maar mosselen zijn zo veelzijdig dat de mogelijkheden eindeloos zijn: denk bijvoorbeeld aan deze mosselen met ras-el-hanout.

Een tijdje geleden was ik uitgenodigd voor een mosselworkshop bij Love Fish in Antwerpen. Love Fish is het geesteskind van Jo Bussels, die met Radis Noir al langer op de gastronomische kaart staat. In zijn restaurant aan de Godefriduskaai, vlakbij het MAS, vind je echter geen traditionele culinaire conventies. Je bestelt en betaalt vooraf een de kassa, haalt zelf je drankjes aan de bar en wacht dan aan één van de minimalistische tafels tot de bediening je gerechten komt brengen. Voor de kinderen is er een leuke speelhoek met iPads en duploblokjes.

In de open keuken zie je de chefs druk in de weer om de gerechten te bereiden. Vergis je niet: dit zíet er misschien uit als een fast food restaurant, het eten is van tópkwaliteit. Hier geen voorgekauwde brasseriekeuken à la steak-friet en balletjes in tomatensaus voor de kindjes, maar originele en frisse visbereidingen zoals zwaardvis met ratatouille, zeebaars met lamsoor en huisbereide pladijs”fish sticks” met warme groenten voor het kleine grut.

Doordat de personeelsbezetting – dankzij het semi “self-service” concept – beperkt blijft, kan je hier op de koop toe zéér voordelig eten, vooral als je het Happy Deal menu kiest. Zeg nu zelf: carpaccio van zalm, visstoofpotje en dame blanche toe voor een schamele € 25, en dan nog allemaal vers, verfijnd en perfect bereid: dat is toch geen geld!

Op de mosselworkshop toonde Jo Bussels nogmaals wat een inventieve chef hij is. Vertrekkend van een basis mosselrecept maakte hij vijf verrassende mosselrecepten. Ik deel ze hier graag met jullie. Hoeveelheden vermelden is in dit geval moeilijk: alles hangt af van je eigen smaak en het aantal tafelgenoten.

Mijn absolute favoriet was de bereiding met appel en gerookte paling: met een stukje knapperig zuurdesembrood erbij is dit een fijn en elegant voorgerecht voor elk feestje!

Basisrecept mosselen

Wat heb je nodig? 
mosselen
rode ui, fijn gesnipperd
bleekselder, in halve maantjes gesneden
boter
cayennepeper
foelie
madras curry

Hoe ga je tewerk?
Doe de mosselen in de pot.
Voeg hierbij de ui, selder, een klont boter, een snuif cayennepeper, foelie en curry.
Gaar de mosselen op hoog vuur onder deksel.

Mosselen met bloedsinaasappel, tomaat en zwarte olijven

Wat heb je nodig?
tomatencoulis (olijfolie, sjalot, tomaat, snuifje suiker; traag laten garen en fijn mixen)
gekookte mosselen volgens het basisrecept
partjes bloedsinaasappel
croutons
fijngesneden basilicum
zwarte olijven, ontpit

Hoe ga je tewerk?
Verdeel de tomatencoulis over de borden.
Schep er de mosselen op en verdeel er de sinaasappel en croutons over.
Werk af met de basilicum en olijven.

Mosselen met spek, tomaat en basilicum

Wat heb je nodig?
gerookte spekblokjes
gekookte mosselen volgens het basisrecept
tomaten: ontveld, ontpit en in fijne blokjes gesneden
basilicum, fijngesneden
gekonfijte tomaat

Hoe ga je tewerk?
Bak de spekblokjes aan in een droge koekenpan tot goudbruin.
Verdeel de mosselen over de borden.
Schep er de spek- en tomatenblokjes bij.
Garneer met fijngesneden basilicum en gekonfijte tomaat.

Mosselen met groene appel en gerookte paling

Wat heb je nodig?
groene appel, in fijne blokjes
gerookte paling, in fijne blokjes
gekookte mosselen volgens het basisrecept
peterselie, fijngesneden
selderblaadjes, fijngesneden
citroensap en -rasp

Hoe ga je tewerk?
Schep de appel- en palingblokjes even door de mosselen, zodat ze wat warmte krijgen maar nog beet hebben.
Verdeel het mengsel over de borden.
Werk af met peterselie, selderblaadjes en een beetje citroensap en -rasp voor wat extra frisheid.

Mosselen met venkel, vanille en citroenmelisse

Wat heb je nodig?
venkel, in flinterdunne repen
boter
venkelbouillon (afsnijdsels van de venkel aanstoven met sjalot, blussen met witte wijn en visfumet, even laten inkoken, vanillezaadjes van 1 stokje toevoegen, fijnmixen en monteren met boter)
gekookte mosselen volgens het basisrecept
citroenmelisse, fijngesneden

Hoe ga je tewerk?
Stoof de venkel aan in de boter.
Blus met de venkelbouillon.
Schep de mosselen in de borden.
Verdeel er de venkelplakjes en saus over.
Werk af met de citroenmelisse.

Mosselen in het groen

Wat heb je nodig?
room
visfumet
Noilly Prat
boter
verse groene kruiden (zurkel, waterkers, peterselie, spinazie, dille, basilicum, dragon, salie, munt, citroenmelisse, kervel)
citroensap
gekookte mosselen volgens het basisrecept
Voor erbij: rode bietsla, extra groene kruiden, fijngesnipperde rode ui

Hoe ga je tewerk?
Maak eerst een wittewijnsaus door 1/3 room, 1/3 visfumet en 1/3 Noilly Prat te laten inkoken. Monteer met een klont boter.
Blancheer de verse groene kruiden kort in kokend gezouten water.
Verfris daarna onmiddellijk in ijswater en laat uitlekken.
Mix ze fijn in een blender en mix ze nadien met de staafmixer door de witte wijn saus.
Doe er citroensap bij.
Schep de mosselen in een diep bord.
Lepel er de kruidensaus over.
Serveer met de rode bietsla, extra groene kruiden en fijngesnipperde rode ui.

1 Reactie

  1. Heidi

    Dit adresje in Antwerpen kende ik nog niet. Binnenkort dus een dagje Antwerpen inplannen. Ik weet alvast waar ik ga eten 🙂

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest