Veenbessentaart met oreo’s

Cranberry curd tart with oreo base / Veenbessentaart met oreo's / www.eenlepeltjelekkers.be

Ik begin stiekem al een beetje te verlangen naar kerst. Nu de dagen donkerder worden en de kou enkel plaats ruimt voor regen of wind, droom ik van gezelligheid binnen. Kaarsjes, lichtjes, kleurrijke versieringen en de geur van kaneel en kruidnagel: het kan voor mij niet vroeg genoeg beginnen. Ik zal mijn kerstboom nog niet zetten, maar de feestvoorpret kan wel al starten. En dus bakte ik dit weekend een échte kersttaart voor het verjaardagsfeest van onze grootste meid: een veenbessentaart met oreo’s.

Zelf ben ik geen liefhebber van al te zoete desserts, en kies ik steevast voor iets waar een lekker zuurtje in zit. Deze veenbessentaart heeft de perfecte balans: wat scherpte van de cranberry’s, maar ook voldoende zoet van de oreo’s. Daarenboven is de kleurcombinatie – zwart, groen, fel roos en een beetje oranje – prachtig, want – geef toe – het oog wil ook wat!

Cranberry's / Veenbessen / www.eenlepeltjelekkers.be

En ja hoor: veenbessen behoren tot mijn favoriete seizoensproducten. Ze zien er heerlijk blozend uit, hebben een aangename beet en een aromatische, lichtzure toets. Combineer ze met suiker om de smaak helemaal in balans te brengen. Cranberry’s doen het trouwens zeer goed samen met pistaches en sinaasappel, zoals ik ook al ontdekte met mijn cranberrytulband.

Ik maakte gebruik van de KitchenAid Cookprocessor, die zo goed als alle klusjes in dit taartje feilloos opknapt: koekjes fijnmalen, veenbessen opkoken en de curd kloppen. Dat zorgt voor een stressvrij dessert, waar je echt geen omkijken naar hebt. Het vergt wat tijd om alles op tijd en stond te laten afkoelen, maar echt géén inspanning. Ook zonder cookprocessor kan je de taart zonder problemen maken. Ik geef je hieronder de bereidingswijze voor beide.

In samenwerking met Kitchenaid

Wat heb je nodig?

Voor de bodem
300 g oreo-koekjes
120 g boter

Voor de veenbessencurd
340 g veenbessen
225 g suiker
180 ml sinaasappelsap
zeste van 1/2 sinaasappel
3 eidooiers
1 heel ei
130 g boter

Voor de afwerking
gesuikerde veenbessen (recept)
sinaasappelzeste
gehakte pistachenoten

Hoe ga je tewerk?

Maak eerst de bodem.
Smelt de boter.
Verkruimel de koekjes in de cookprocessor (of een andere keukenmachine) samen met de gesmolten boter (kleine mengkom met de pulse-toets) tot je de consistentie van nat zand krijgt (+/- 15 seconden).
Duw op de bodem van een bakvorm met losse bodem en tegen de randen van de vorm met de achterkant van een lepel.
Zet minstens 30 minuten in de koelkast.

Making a cranberry curd tart with oreo base in the Kitchenaid Cookprocessor / Veenbessentaart met oreo's in de KitchenAid cook processor / www.eenlepeltjelekkers.be

Doe veenbessen, suiker, sinaasappelsap en -zeste in de grote mengkom van de cookprocessor met de mengassist.
Verwarm 10 minuten op 100 °C (of kook 10 minuten op een zacht vuur).
Mix fijn en duw door een zeef (of draai door de passe-vite).
Laat lichtjes afkoelen.
Doe de veenbessensaus samen met de eidooiers, het ei en de boter in de Cookprocessor.
Verwarm 5 minuten op 100 °C met de eiklopper, op snelheid 4 (of verwarm al roerend op het vuur tegen de kook aan, tot de curd begint te dikken).
Giet in een potje en zet koel weg tot gebruik.

Filling the tart shell with cranberry curd / Bodem vullen met veenbessencurd / www.eenlepeltjelekkers.be

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Spatel de afgekoelde veenbessencurd in de vorm en strijk glad.
Bak 10 à 15 minuten in de oven tot de vulling begint op te stijven.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en laat dan minstens 3 u in de koelkast volledig opstijven (dit kan tot 2 dagen voor gebruik).

Neem de taart uit de koelkast.
Werk af met gesuikerde veenbessen, sinaasappelzeste en pistachenoten.

Serveer de veenbessentaart met oreo’s.

Cranberry curd tart with oreo base / Veenbessentaart met oreo's / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “Veenbessentaart met oreo’s

    1. Dag Suzanne, ik heb een langwerpige bakvorm met losse bodem van Dille & Kamille gebruikt (36 x 13 cm). Ik snijd de taart in punten, door eerst brede repen te snijden en die dan telkens diagonaal te halveren. Ik hoop dat dat min of meer duidelijk is?

      1. Jawel. Ook een ronde springvorm zou dus goed zijn maar ik geloof wel dat die losse bodem belangrijk is om te vermelden? (misschien heb ik erover gekeken!)

  1. hoi Annelies, ik vind dit een prachtig recept. En origineel met veenbessen ! Bedankt om te posten ! ik ging op zoek naar Oreo koekjes, maar die hebben allemaal een ‘vulling’. Doe jij die vulling mee in je taartbodem of neem je deze er dan eerst uit ? Sylvie

  2. Ziet er héérlijk uit ! Maar lust geen oreo’s…. Kan ik andere brosse koekjes gebruiken ? Zandkoekjes ? Sprits ? Speculoos ? Nog suggesties ?

Laat me weten wat je ervan vindt!