Tiramisu met frangelico

Tiramisu met frangelico

Ik ben een echte koffieleut. Alhoewel ik een tasje thee van nu tot dan wel kan appreciëren, gaat er voor mij niets boven “the real stuff”. Na een zware dag (of nacht), op het werk voor een extra shot energie, of gewoon, uit gezelligheid, voor de open haard op een regenachtige zondagmiddag: koffie maakt het plaatje helemaal af. Toen ik een tijdje geleden de vraag kreeg of ik een proefpakketje Koffie Kàn wilde ontvangen, moest ik dan ook niet lang nadenken.

Koffie Kàn

Koffie Kàn is een Belgisch familiebedrijf dat koffie brandt volgens het “slow coffee” principe. Alhoewel dit een modewoord is dat de laatste tijd te pas en te onpas gebruikt wordt – en meestal voor de manier van koffiezetten – is Koffie Kàn al jaren bezig met deze methode van koffiebranden. Door een vernuftig systeem kunnen de bonen op een veel lagere temperatuur gekarameliseerd worden. Dit zorgt voor een aangenaam, zachtaardig karakter. Bijkomend voordeel is dat de koffie makkelijker verteerbaar is én een lager caffeïnegehalte heeft: ook gevoelige koffiedrinkers kunnen dus ongestoord van hun bakje troost genieten.

Bovenal vind ik deze koffie enorm lekker. Ik mocht de Santos Mild en de Mokka Espresso uitproberen. Beiden hebben een distinct aroma. Waar de Santos Mild rond en zacht is, heeft de Mokka Espresso een uitgesproken krachtige smaak. Je kan de koffies in de natuurwinkel kopen, maar ook via de webshop heb je in geen tijd een voorraadje besteld.

De mokka espresso heb ik verwerkt in deze verrassende tiramisu met hazelnoten. Hij geeft een aardse toets aan dit voluptueus nagerecht. Door Frangelico – een Italiaanse hazelnootlikeur – en gehakte hazelnoten te gebruiken, is deze tiramisu net dat tikkeltje anders. En de eenpersoonporties in mooie glaasjes zien er nog elegant uit ook!

Bron: Keuken van Nigella Lawson

Wat heb je nodig?

Voor 6 porties
125 ml espresso, afgekoeld
125 ml Frangelico + 2 el extra voor de vulling
50 g hazelnoten
2 tl cacao
2 eieren, gesplitst
35 g kristalsuiker
250 g mascarpone
15 boudoirs (lange vingers)

Hoe ga je tewerk?

Frangelico
Meng espresso en Frangelico.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot goudbruin.

Hazelnoten ontvellen
Als je noten ongepeld zijn, spreid ze dan nadien uit op een handdoek, vouw de handdoek toe en wrijf goed. Zo komen de (meeste) velletjes los.
Hak ze fijn.
Meng met het cacaopoeder.

Klop de eidooiers met de kristalsuiker wit en lobbig.
Klop in een andere (brandschone) kom de eiwitten tot pieken.
Roer de mascarpone los en meng er het eidooiermengsel door, samen met 2 extra eetlepels Frangelico.

Mascarponemengsel mengen met eiwitschuim
Spatel er voorzichtig het eiwitschuim door.

Week de boudoirs in het koffie-likeurmengsel zodat ze doordrenkt zijn maar hun vorm nog behouden.
Leg in een enkele laag in de glaasjes.
Giet er nog een extra lepel van het koffiemengsel over.
Spatel er de helft van de mascarponemousse op.

Mascarponemengsel en boudoirs afwisselen
Leg er opnieuw een laag geweekte boudoirs op en besprenkel met de rest van het koffiemengsel.
Verdeel er de rest van het mascarponemengsel over.
Werk af met de gehakte hazelnoten.
Laat minstens 4 uur, en liefst een hele dag, in de koelkast opstijven.

Serveer de tiramisu met frangelico.

Tiramisu met frangelico

 

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Tiramisu met frangelico

  1. we hebben dezelfde naam maar ook wel dezelfde smaak blijkbaar!
    koffie is voor mij onmisbaar!
    en deze koffie is echt heerlijk…wij drinken dit al jaren thuis!
    mooi receptje ook…ziet er echt lekker uit!
    liefs

Laat me weten wat je ervan vindt!