Tiramisu marmercake met chocoladeglazuur

Glazuur over cake gieten / www.eenlepeltjelekkers.be

Het is eigenlijk niet te geloven hoe ver de vakantie al achter ons lijkt te liggen. De valiezen zijn met moeite uitgepakt en toch heb ik alweer het gevoel de feiten voortdurend achterna te hollen. Boekentassen vullen, de berg strijk wegwerken, de deadlines op het werk respecteren… Alles lijkt in een rotvaart voorbij te razen zonder dat er tijd is om even stil te staan. En tijd: dat was er een drietal weken terug in overvloed. En het is ook dát wat ik nu het meeste mis.

Waar de weekdagen grotendeels gevuld zijn met “moeten”, probeer ik in het weekend heel bewust te kiezen voor “mogen”. We kunnen kiezen om een uitstapje te maken, uitgebreid te dineren of net om languit in de zetel te liggen niksen. De huishoudelijke taken en administratie probeer ik voor minstens één dag uit mijn gedachten te bannen. Weekend is tijd: tijd voor óns, tijd om te genieten, tijd om lekker te eten. En tijd voor wat extra verwennerij, in de vorm van deze tiramisu marmercake bijvoorbeeld!

Ik haalde de smaken bij een klassieke tiramisu. Amandel, chocolade en koffie: het is en blijft een heerlijke combinatie. De moeilijkheidsgraad en inspanningen blijven beperkt: dit is niet veel meer dan een traditioneel cakerecept, alleen moet je het beslag in twee delen verdelen, en onder het kleinste gedeelte een papje van espressopoeder, cacao en marsala mengen.

Deze smeuïge, rijke marmercake past perfect bij een kopje sterke koffie, of – waarom niet – bij een glaasje kahlúa, amaretto of frangelico op een luie namiddag in de sofa. Je kan de cake zo serveren, of gegarneerd met het chocoladeglazuur zoals hieronder beschreven. In beide gevallen zal je met een tevreden glimlach onderuit zakken: een klein moment om enkel en alleen te genieten…

Wat heb je nodig?

bakspray
300 g zeer zachte boter (laat minstens een uur op kamertemperatuur staan)
300 g kristalsuiker
6 eieren (op kamertemperatuur)
1 tl amandelextract
300 g zelfrijzende bloem
75 g amandelpoeder
2 zakjes instant espressopoeder (in totaal +/- 3,6 g)
2 afgestreken el cacaopoeder
2 el marsala of amaretto

Voor het chocoladeglazuur
50 ml room
100 g pure chocolade, callets of in kleine stukken gehakt

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Vet een tulbandvorm in met bakspray.

Klop boter en suiker in de keukenmachine luchtig en wit.
Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
Giet er het amandelextract bij.
Klop er nu lepel voor lepel de bloem en het amandelpoeder door.
Zet de keukenmachine uit.

Papje maken van espressopoeder, cacao en marsala / www.eenlepeltjelekkers.be

Maak een papje van espressopoeder, cacao en marsala.
Schep er 1/3 van het beslag bij.

Papje door een derde van het beslag roeren / www.eenlepeltjelekkers.be
Roer tot een egaal geheel.

De helft van het witte beslag in de vorm scheppen / www.eenlepeltjelekkers.be

Schep de helft van het witte beslag in de tulbandvorm.
Spatel daarop het bruine beslag.
Dek af met de rest van het witte beslag.
Neem nu een mes en roer de drie lagen voorzichtig door elkaar tot je een marmereffect bekomt.

Wit en bruin glazuur door elkaar marmeren / www.eenlepeltjelekkers.be

Schuif de vorm in de oven en bak in 50 minuten goudbruin (test met een satéprikker).

Tiramisu marmercake laten afkoelen in de vorm / www.eenlepeltjelekkers.be

Neem uit de oven en laat 10 minuten afkoelen op een rooster.
Ontvorm en laat verder afkoelen op het rooster.

Maak intussen het chocoladeglazuur.
Breng de room aan de kook.
Zet het vuur uit en roer de chocoladecallets door de warme room tot je een blinkend glazuur bekomt.
Laat iets afkoelen tot lichaamstemperatuur.

Glazuur over cake gieten / www.eenlepeltjelekkers.be

Giet het chocoladeglazuur over de cake.

Serveer de tiramisu marmercake.

Tiramisu marmercake met chocoladeglazuur / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Tiramisu marmercake met chocoladeglazuur

  1. Dit lijkt me véél te lekker, ik ga daar niet kunnen afblijven. Misschien bedenk ik wel een light-versie (minder boter, minder suiker : ik gebruik nogal vaak fruitmoes daarvoor), dan kan ik het wel maken.

Laat me weten wat je ervan vindt!