Wat is dat toch met die regen? Hij is er nog maar van deze middag, en toch zijn we hem al beu gezien… De zon, daar krijgen we niet van genoeg, maar de regen, die zijn we liever kwijt dan rijk.

Met zo’n weer zijn er twee opties: je wentelt je in zelfmedelijden en probeert de dag op te vrolijken door een typisch winters gerecht op tafel te zetten. Denk hutsepot, choucroute garnie, casoulet, stoemp, hesperolletjes (niet noodzakelijk allemaal tezamen). Tweede optie: je sluit de gordijnen, zet de verwarming een graadje hoger, laat de zuiderse ritmes door de luidsprekers schallen en zoekt plezier in het bereiden van een mediterrane schotel. Eén keer raden voor welke optie ik gekozen heb…

Ik liet mij inspireren door delicious van januari, waarin Bill Granger (een Australiër nota bene) een Griekse klassieker omtovert tot een lage landen-gerecht, door een deel van de traditionele spinazie door oer-Hollandse boerenkool te vervangen. Ik heb wat wijzigingen aangebracht in de hoeveelheden (minder prei, filodeeg en ricotta, meer bladgroenten) maar voor het overige ben ik Bill trouw gebleven.

En het gerecht deed wat het op papier beloofde: een vleugje zuiden naar het regenachtig België brengen!

Dit is trouwens een ideale veggie maaltijd voor verstokte carnivoren: het is heerlijk vullend waardoor je niet eens in de gaten hebt dat er geen vlees aan te pas komt…En voor de mensen die hun januarivoornemens ook ik februari nog volhouden: gezond én licht op de koop toe. Geen excuses meer om dit niet eens uit te proberen! (en in dat geval: post je ervaringen hier, zo kan ik mijn nieuwsgierige natuur tevreden stellen…)

Wat heb je nodig? 

2 el olijfolie
1 prei, in dunne halve ringen
800 g bladgroenten (bijvb. spinazie, boerenkool, andijvie, …)
3 eieren, losgeklopt
125 g feta, verkruimeld
80 g parmezaan
250 g ricotta
zeezout en versgemalen zwarte peper
een handvol muntblaadjes, gehakt
vijf blaadjes filodeeg (diepvries)
30 g boter, gesmolten

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Stoof er de prei een vijftal minuutjes in aan tot hij glazig is.


Voeg er de bladgroenten aan toe, zet het deksel op de pan en laat even gaar stomen tot de groenten geslonken zijn.

IMG_4009
  • Pin
IMG_4011
  • Pin

Neem van het vuur en kieper in een vergiet.
Duw er zoveel mogelijk vocht uit.


Doe de groenten in een kom en meng met de eieren, feta, parmezaan, ricotta en munt.
Kruid naar smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 190°C.

Bestrijk de blaadjes filodeeg met de gesmolten boter en leg er vier in een ovenschaal.
Laat de resten over de randen hangen.
Schep er het groentenmengsel in en leg er de vijfde plak filodeeg op.


Vouw de resten erover en bestrijk nog eens met gesmolten boter.
Zet 35 à 40 minuten in de oven tot goudbruin.

Nog enkele ovenschotels

Chili ovenschotel met cheddar

Chili ovenschotel met cheddar

De herfst sluipt langzaam dichterbij. De zon schijnt dan wel nog uitbundig: 's ochtends voel je toch al een vochtige kilte die de komst van een nieuw seizoen aankondigt. En als het 's avonds begint te schemeren en de drukte in huis alleen maar toeneemt, kan er niks zo...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

De zon op mijn snoet... Meer heb ik niet nodig om een uurtje te ontspannen. De tuinkussens zijn weer van de zolder gehaald, een potje druifhyacinten siert de tafel op ons balkon en Rupert, onze kat, ligt uren aan de omheining naar de vogels te turen. De lente hangt in...

2 Reacties

  1. Marie-Claire

    Kan je dit op voorhand maken? ik zoek iets dat ik op voorhand kan maken

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest