Sinaasappelcake

24 maart 2014 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

We zijn alweer een maandje verder, en dus ook weer aanbeland bij een nieuwe Foodblogswap! Deze maand mag Andrea iets lekkers uitkiezen van mijn blog, en ik ging aan de slag met de blog van Cynni, shelikesbento. Ik heb heel lang gedacht om een hartig gerechtje te maken, omdat er zoveel leuke “fritters” op de blog staan, maar uiteindelijk is het toch zoet geworden. Ik had nog wat sinaasappels die hun beste tijd al gepasseerd waren, en dus besloot ik het recept voor Lemon Cake gewoon naar eigen goeddunken aangepast.

Het resultaat is een heerlijk kruimige cake, die in het midden toch nog lekker smeuïg is door de sinaassiroop die ik er na afloop over gegoten heb.

Cynni schrijft op haar blog dat zij de cake nog het liefst eet zonder de siroop, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf wel houd van dat zompige oranje deeg in het midden…

Je kan dus eindeloos variëren met dit recept! Alle citrusfruit (ik denk aan mandarijn, pompelmoes, limoen) kan, en je kan de cake ook naar hartelust pimpen, bijvoorbeeld door een roomkaasglazuur te maken of iets onder het deeg te roeren voor je het in de oven schuift. Bij de sinaasappel zouden wat pure chocoladeblokjes niet misstaan, bij de limoen kan een beetje kokos soelaas bieden. Je zou een deel van de bloem ook door gemalen noten (hazelnoten, amandelen, pistachenoten) kunnen vervangen voor wat extra diepte. Maar ik koos voor de originele versie, en die is op zich ook héél lekker!

Wat heb je nodig? 

175 g zelfrijzende bloem
175 g koude boter
175 g kristalsuiker + 100 g extra voor de siroop
1 kl bakpoeder
3 eieren
zout
2 sinaasappels, schil geraspt en uitgeperst

 

Je maakt de cake lactosevrij door de boter te vervangen door een plantaardige margarine of lactosevrije boter.

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de bloem in een kom.
Snij er de boter in blokjes bij.
Voeg er de kristalsuiker, het bakpoeder, de sinaasrasp, het zout en de eieren bij.


Roer goed door in de keukenmachine.

Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier.
Giet het beslag in de vorm en strijk glad.


Bak de cake 35 à 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak intussen de siroop.
Giet het sinaasappelsap in een kommetje en voeg er de 100 g extra suiker aan toe.
Verwarm licht tot de suiker gesmolten is.


Zet weg tot gebruik.

Neem de cake uit de oven en laat afkoelen op een rooster.


Prik er gaatjes in met een satéstokje.
Giet de siroop er beetje bij beetje over, tot de cake verzadigd is.
Snijd aan en geniet!

Hou je van fris gebak? Probeer dan ook deze yoghurtcake met citroen eens!

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

2 Reacties

  1. 4puremacharen

    Inderdaad mag ik deze maand koken van jouw leuke blog. Ik probeer dat morgen online te zetten. Maar wat een geweldig lekker recept is dit. Het is dat ik al iets heerlijks gekozen had….

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Bedankt! Het is inderdaad heel goed meegevallen, ik ben al benieuwd naar wat jij uitgeprobeerd hebt!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest