Sandwichen

Wat is er leuker dan een uitgebreid weekendontbijt? Eens rustig de tijd nemen om de krant te lezen en bij te praten met je tafelgenoten. Uiteraard hoort daar ook heel wat lekkers bij. Koffiekoeken en pistolets van een goeie bakker, zo van die die nog met échte boter gemaakt zijn. Smeuïge yoghurt, vers fruit en geurige koffie van net gemalen koffiebonen. En waarom ook eens geen zelfgebakken sandwichen?

Ik zet het recept hier onder “ambitieus”, omdat brood toch altijd een beetje chemie blijft. Hoe je sandwich er uiteindelijk uitziet, is van zoveel zaken afhankelijk: omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid, de accuraatheid van je oven, eventuele tocht, het soort meel, de versheid van de gist… En zo kan je met hetzelfde recept toch twee keer een ander resultaat bekomen. Maar laat je niet afschrikken: brood bakken is leuk! Echt waar, ik sta telkens versteld van het resultaat, zelfs als het niet helemaal gelukt is zoals ik zou willen. Als je ziet dat je van zo’n bescheiden ingrediënten zoiets indrukwekkend kan maken… dat is toch fantastisch!

Wat een beetje oefening vergt, is het opbollen. Ik ben de techniek ook nog niet helemaal meester, maar het begint wel te komen. Bedoeling is dat het deeg een zekere oppervlaktespanning krijgt. Je neemt het deegstukje en rolt het zeer stevig rond op het werkvlak met de muis van je duim. En met zeer stevig bedoel ik dus ook zéér stevig: er komt serieus wat armkracht aan te pas! Op een bepaald moment voel je dat het deeg een “vel” krijgt: dat is het moment waarop de oppervlaktespanning zich begint te vormen. Dan verplaats je het bolletje al draaiend naar de ruimte tussen je handpalm en je vingers. Je laat het daarin nog even rondgaan tot je een mooi bolletje hebt. En zo kan je verderwerken.

Ik heb enkele recepten uitgeprobeerd, maar ze gaven allemaal min of meer hetzelfde resultaat, en dus zou ik nu altijd dit recept uit het Nest Bakboek gebruiken: eenvoudig en zonder poespas. Het resultaat is een broodachtige sandwich, iets zwaarder en substantiëler dan wat je doorgaans bij de bakker vindt, maar daarom niet minder lekker.

Besmeer de versgebakken sandwichen met roomboter en geniet… Wat heb je meer nodig om gelukkig te zijn?

Voor 15 à 18 sandwichen

Wat heb je nodig? 

15 g verse gist
50 g suiker
2,8 dl melk, op kamertemperatuur
500 g wit broodmeel
20 g boter
1 ei
groot snuifje zout

Voor de afwerking
1 ei, losgeklopt

Hoe ga je tewerk? 

Los gist en suiker op in de melk.
Voeg de helft van het meel toe en laat 10 minuten rusten.

Sandwichen maken: voordeegVoeg de rest van het meel toe, doe in de kom van je keukenmachine en laat 12 minuten kneden (met de hand ongeveer 20 minuten kneden).
Voeg al knedend langzaam de boter, het ei en het zout toe.
Laat het deeg 30 minuten rijzen onder een vochtige handdoek, op een tochtvrije plaats.

Deeg voor sandwichenVerdeel het deeg in porties van 60 g.
Deeg voor sandwichen opbollenBol op en leg op een snijplank.
Dek af en laat opnieuw 10 minuten rusten onder een vochtige handdoek.

Sandwichen vormenVorm sandwiches van de deegbollen en leg met de naad naar onder op een ingevette bakplaat.
Laat 40 minuten rijzen onder een droge doek.

Verwarm de oven voor op 210 °C.

Kwast de sandwichen in met het losgeklopte ei.
Bak ze 10 à 12 minuten in de voorverwarmde oven tot goudbruin.

Sandwichen laten afkoelenLaat afkoelen op een rooster.

Serveer met roomboter.Sandwichen

Print Friendly

7 thoughts on “Sandwichen

Laat me weten wat je ervan vindt!