Salade met vijgen en geroosterde groenten

30 september 2017 | Een lepeltje lekkers, Frisse slaatjes, Gezond, Home thema, Recepten, Smaakvol vegetarisch, Smakelijke herfstrecepten

De ochtend start nevelig. Het is nog donker als ik bruusk gewekt word en slaperig mijn ogen opensper. De stad lijkt stil; gedempte geluiden bereiken slechts traag ons huis en verstommen meteen in de zware lucht. Als ik naderhand op mijn fiets spring, branden de eerste zonnestralen voorzichtig een kier door de mist, als schijnwerpers op het grijze wegdek. Later zwellen de wolken weer aan, elke minuut meer verzadigd en wachtend op de extra druppel om open te barsten. De wind komt en gaat, woelig en onrustig zwervend door de straten.

Salade met vijgen en geroosterde groenten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

De herfst blijft een onvoorspelbaar seizoen. Waar ik de ene dag spijt heb dat ik geen topje aangetrokken heb, beklaag ik mij de dag nadien mijn blote benen. En hoewel ik geen fan ben van de kleurloze ochtenden en troosteloze dagen, hou ik wel van het fruit dat dit seizoen voortbrengt. Naast pruimen zijn vijgen mijn absolute favoriet. Ze zijn maar even verkrijgbaar, wat ze nog kostbaarder maakt. Ik verwerk ze hier in een salade met vijgen en geroosterde groenten.

Vijgen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Bij al dat moois uit de tuin komt extra pit van de gorgonzola dolce. Vrees echter niet als je blauwe kaas normaalgezien aan de kant schuift. Gorgonzola dolce is een stuk milder dan zijn bekende broertje. Hij is daarnaast heerlijk smeuïg, wat goed combineert met de krokante, in karamel gedrenkte walnoten. Het geheel wordt opgefrist met muntblaadjes en een dressing van notenolie en balsamico.

Salade met vijgen en geroosterde groenten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Salade met vijgen en geroosterde groenten

Deze salade met vijgen is een perfecte herfstige lunch, maat doet het ook uitstekend als voorgerecht op een feestje.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 45 minuten
Oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Salade, Voorgerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rode biet gewassen
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • peper en zout
  • 4 wortels uiteinden verwijderd en geschild
  • 1 kleine venkel schoongemaakt en harde kern verwijderd
  • 1 rode ui gepeld en schoongemaakt
  • 5 takjes tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 handvol walnoten grof gehakt
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 200 g radicchio of roodlof
  • 4 vijgen gewassen, puntige uiteinden verwijderd en in partjes gesneden
  • handvol munt alleen de blaadjes, gehakt
  • 150 g gorgonzola dolce uit de kaaswinkel of gorgonzola met mascarpone (ev. te vervangen door geitenkaas)

Voor de dressing

  • 4 eetlepels walnotenolie
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1 theelepel scherpe mosterd
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven door op 200 °C.
  • Leg de rode biet op een stuk aluminiumfolie en besprenkel met balsamico. Kruid met peper en zout en verpak in folie.
  • Pof de biet 50 à 60 minuten in de voorverwarmde oven tot een mes er vlot doorgaat.
  • Snijd de wortels en venkel in repen, en de ui in partjes.
  • Leg samen met de tijm in een ovenschaal en giet er de olijfolie bij. Kruid met peper en zout.
  • Rooster 30 minuten in de oven (schuif na 20 minuten bij de rode biet in de oven) .
  • Schep de walnoten om met de ahornsiroop en doe in een ovenbestendig schaaltje.
  • Rooster in 10 minuten goudbruin in de oven (schuif na 40 minuten bij de rode biet in de oven).
  • Laat de groenten en walnoten afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Pel de biet en snijd in blokjes. Gebruik handschoenen als je geen bloedrode vingers wilt.
  • Klop intussen de dressing door alle ingrediënten te mengen en naar smaak bij te kruiden met peper en zout.
  • Verdeel de radicchio over 4 borden.
  • Leg er de geroosterde groenten en vijgen op.
  • Besprenkel met de dressing en strooi er de munt en walnoten over.
  • Lepel er de kaas bij.
  • Serveer de salade met vijgen en geroosterde groenten.
Trefwoord blauwe kaas, geitenkaas, gorgonzola, munt, radicchio, rode biet, salade, tijm, venkel, vijgen, wortel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele frisse slaatjes

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Salade halloumi met pruimensalsa en sinaasappel

Toen ik donderdag deze salade halloumi aan het fotograferen was, moest ik de tafel wat verschuiven omdat er steeds flintertjes licht op mijn gerecht terecht kwamen. De zon scheen hevig en kwam vrolijk, tussen de roodbruine bladeren van onze Japanse kerselaar door,...

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Salade met asperges, ham en parmezaankrokant

Ik zit een beetje in een blog-dipje. Of misschien eerder een inspiratie-dipje. Ik wil hier wel recepten delen - heel graag zelfs - maar ik leek de inspiratie maar niet te kunnen vinden. Uren in de keuken, achter de computer en met mijn neus in kookboeken ten spijt: ik...

4 Reacties

  1. Eilish

    Ik kan de vijgen hier gewoon uit mijn tuin gaan plukken. Heerlijke vruchten! Eigenlijk heb ik ze nog nooit in een salade gedaan maar het kan niet anders dan lekker zijn.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Hoe leuk, een vijgenboom in de tuin! Dan heb je eigenlijk geen excuus om dit niet uit te proberen… ?

      Antwoord
  2. Roxanne

    Wauw, wat zien vijgen er toch mooi uit in een salade. Ik ga deze bewaren!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest