Rode curry met scampi en ananas

Rode curry met scampi en ananas

De vermoeidheid begint toe te slaan. Ik val ’s avonds om half 9 in slaap in de zetel, sta ’s ochtends moe op en sleep me van de ene verplichting naar de andere. Nog voor de dag goed en wel begonnen is en ik de kindjes aan school afgezet heb, voel ik me leeg en heb ik nood aan enkele tassen koffie om weer op gang te komen.

Maar gelukkig staat de vakantie voor de deur. Niet alleen voor de kindjes wordt dit hoogtijd – dat is duidelijk als ik ze ’s ochtends slaapdronken uit hun bedjes hijs, maar ook de mama is blij met een gehalveerd werkritme tijdens de zomermaanden. In juli en augustus werk ik immers halftijds om wat meer tijd met de meisjes en – waarom niet – met mezelf te kunnen doorbrengen. Misschien dat ik zelfs de tijd vind om al die vooruitgeschoven klusjes – speelgoed opruimen en sorteren, tuin onderhanden nemen, de kast met bakspullen organiseren, recepten uit een karrenvracht magazines selecteren en klasseren, de lijst van blog-ideeën in mijn Evernote uitwerken – eens waar te maken. Alhoewel… Meestal eindig je achter je fornuis in de laatste week van de kalme periode, snel nog wat spaghettisaus en soep makend voor “als het druk is”, terwijl je daar de voorbije weken blijkbaar geen tijd voor vond.

Maar ach, het zij zo. Ik heb genoeg van “moeten” en “nog snel even dat doen”. De komende twee maanden zijn er om te genieten, om te kijken hoe snel de meisjes groot worden, om op een onverwacht zonnige dag impulsief naar zee te rijden, om bezoekjes te brengen aan vrienden die ik al in een eeuwigheid niet meer gezien heb, om ook af en toe eens écht niets te doen. En betekent dat een lege diepvries na 2 maanden? Dan is dat maar zo. Maar dan zal ik in elk geval weer volle moed de drukte kunnen instappen.

Voor deze laatste dag van het schooljaar heb ik een snel wokgerechtje gekozen: een rode curry met scampi en ananas. Een maaltijd die snel op tafel staat, maar verrassend lekker is en waar zelfs de kindjes extra van opscheppen. Zo een die perfect een drukke periode afsluit, maar smaakt naar rustige dagen en onbezorgde avonden op een gezellig terras. Laat de zomer maar komen.

Wat heb je nodig?

375 g basmatirijst
arachide-olie
400 g scampi, gepeld en ontdarmd
2 el rode currypasta (of meer/minder, naar smaak)
4 pijpajuintjes, fijngesneden
1 teentje look, geperst
stukje gember van 1 cm, fijngeraspt
1 rode paprika, in grove stukken gesneden
1 paksoi, in grove stukken gesneden
400 ml kokosmelk
2 el vissaus
1 blik (140 g) ananas op sap, uitgelekt en in stukjes gesneden
(thaise) basilicum, enkel de blaadjes

Hoe ga je tewerk?

Kook de rijst gaar in ruim gezouten water volgens de aanwijzigingen op de verpakking.

Verhit een scheutje olie in de wok.
Bak er de scampi in enkele minuten goudbruin in aan.
Scampi goudbruin bakkenSchep uit de wok.
Schep de currypasta in de wok en roerbak tot de aroma’s vrijkomen.
Voeg pijpajuin, look en gember toe en wok kort.
Paksoi en paprika toevoegenGooi er de paprika en paksoi bij en bak tot deze beetgaar zijn.
Voeg de scampi opnieuw toe en blus met kokosmelk.
Zet het vuur laag en breng zachtjes aan de kook.
Giet er de vissaus bij, roer en proef. Kruid eventueel bij met extra vissaus.
Blussen met kokosmelkMeng er de ananasstukjes onder en warm goed door.
Werk af met de basilicumblaadjes.

Serveer de rode curry met scampi en ananas.Rode curry met scampi en ananas

Print Friendly

5 thoughts on “Rode curry met scampi en ananas

Laat me weten wat je ervan vindt!