Risotto met groene asperges en munt

Risotto met groene asperges en munt

Ik heb dit jaar om de één of andere reden nog niet veel asperges gegeten. Ik ben nochtans een echte liefhebber en kan normaalgezien niet wachten tot er realistisch geprijsde exemplaren in de winkel liggen. Maar geen nood, het aspergeseizoen duurt nog tot 24 juni, en dus heb ik nog even tijd om mijn schade in te halen. Je zal het hier wel zien op de blog: volgende week verschijnt er nog een zalig receptje met de witte variant, maar dit keer ga ik voor een risotto van groene asperges met munt.

Groene asperges hebben een wat uitgesprokener smaak dan witte. Voordeel is dat je ze niet hoeft te schillen. Enkel het houtige uiteinde afbreken, en ze zijn klaar voor gebruik. Waar asperges traditioneel dikwijls gekookt worden, kies ik er meestal voor om ze kort te bakken. Ik vind dat ze hun smaak en textuur dan beter behouden. In deze risotto met groene asperges en munt worden ze even meegestoomd met de rijst. Munt en citroenrasp zorgen voor een fris accent, waardoor deze risotto toch heel elegant en licht uit de hoek komt.

Bron: Kook met Jamie van Jamie Oliver

Wat heb je nodig?

boter
1 ui, fijngesneden
4 stengels bleekselder, fijngesneden
300 g risottorijst
1,25 dl noilly prat of witte wijn
1 l groentenbouillon (tegen het kookpunt aan)
1 bussel groene asperges, houtige uiteinden verwijderd en in hapklare stukken gesneden
handvol geraspte parmezaan
blaadjes van een vijftal takjes munt, fijngehakt
rasp van 1 citroen

Hoe ga je tewerk?

Smelt een klontje boter in een kookpot op laag vuur.

Ui en selder fruiten
Fruit er de ui en selder in aan tot glazig, maar niet verkleurd.

Rijst toevoegen en glazig bakken
Voeg er de rijst aan toe en laat even bakken tot alle korrels een laagje boter hebben.
Zet het vuur hoger.
Blus met noilly prat en laat volledig verdampen.
Voeg nu een lepel bouillon toe en roer tot al het vocht opgenomen is.
Voeg dan pas een nieuwe lepel bouillon toe.

Lepel per lepel bouillon toevoegen aan de risotto
Herhaal tot bijna alle bouillon is opgenomen en de rijst zo goed als gaar (ongeveer 15 minuten).

Aspergestukjes toevoegen aan de risotto
Voeg er de asperges en de laatste lepel bouillon aan toe.
Roer nog een vijftal minuten tot alle bouillon is opgenomen.

Neem de kookpot van het vuur, roer er een extra klontje boter, parmezaan, munt en citroenschil door.
Zet het deksel erop en laat 5 minuten rusten.
Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.

Serveer de risotto met groene asperges en munt.

Risotto met groene asperges en munt

Restje over? Maak er heerlijke risottokroketjes van!

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Risotto met groene asperges en munt

  1. Normaal vind ik risotto nogal zwaar om te eten. Dit gerecht vandaag klaargemaakt en na iedere hap was het van hmmm, zo lekker. Echt feesteten, zal zeker nog heel dikwijls op het menu staan.

Laat me weten wat je ervan vindt!