Plaatcake met pruimen en amandel

11 oktober 2016 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Bakken, ik hou ervan. Telkens sta ik versteld hoe bescheiden ingrediënten – bloem, eieren, boter en suiker – zo’n transformatie kunnen ondergaan door enkele simpele handelingen. Je hoeft helemaal geen ingewikkelde baksels te maken om daarvan te genieten: een simpele cake is “a thing of beauty” als hij goed gemaakt is. Deze plaatcake met pruimen en amandel is een variatie op het traditionele recept, maar even snel en makkelijk te maken.

plaatcake-met-pruimen-en-amandel
  • Pin

Als ik iets zoet maak, kies is dikwijls voor een zuur contrast. Ik ben geen overdreven zoetebek. Mij kan je meer plezier doen met een citroentaart dan met een chocolademoeulleux. En in deze cake zorgen de pruimen voor een welkome afwisseling in de smeuïge cake. Ik werk hem af met knapperige amandelen, maar dat kan je – als je het eenvoudig wilt houden – ook gewoon achterwege laten.

Ingrediënten plaatcake met pruimen en amandel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik moet zeggen dat ik met gepaste fierheid naar dit recept kijk: het is een eigen brouwsel en hij smaakt – echt waar – héérlijk. Smeuïg kruim, aromatische amandelen, zuurzoete pruimen en een krokante toets van de amandelen: deze plaatcake met pruimen is het perfecte herfstgebak!

pruimen-ontpitten-en-op-beslag-leggen-2
  • Pin
  • Pin

Plaatcake met pruimen en amandel

Smeuïg kruim, aromatische amandelen, zuurzoete pruimen en een krokante toets: deze plaatcake met pruimen is het perfecte herfstgebak!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Baktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht
Keuken Belgisch, Duits
Porties 8 personen

Equipment

  • standmixer
  • rechthoekige (bak)vorm 20 op 30 cm

Ingrediënten
  

  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 200 g bloem
  • 150 g amandelpoeder
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 ml zure room
  • 8 pruimen bij voorkeur président

Voor de krokante amandelen

  • 1 eiwit
  • 50 g amandelschilfers
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Voor de afwerking

  • poedersuiker
  • slagroom opgeklopt en licht gezoet

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Klop boter en suiker romig in de mixer.
  • Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig opgenomen is.
  • Voeg er lepel per lepel bloem, amandelpoeder, bicarbonaat en bakpoeder aan toe.
  • Roer er tot slot het vanille-extract en de zure room door.
  • Schep het beslag in een met bakpapier beklede rechthoekige bakvorm van 20 op 30 cm.
  • Halveer de pruimen, ontpit en druk ze met het snijvlak naar boven zachtjes in het deeg.
  • Schuif 20 minuten in de oven.

Voor de krokante amandelen

  • Klop het eiwit los.
  • Meng met amandelschilfers en suiker.
  • Neem de cake uit de oven en verdeel er de amandelen over.
  • Bak in nog eens 20 minuten goudbruin.
  • Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de afwerking

  • Bestrooi de cake met poedersuiker.
  • Verdeel in stukken en lepel er eventueel wat opgeklopte room bij.
  • Serveer de plaatcake met pruimen en amandel.
Trefwoord cake, pruimen, taart, zure room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele gebakrecepten

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

14 Reacties

  1. Ria Thomaes

    Eergisteren klaargemaakt . Heerlijk ! Zit in mapje” Favorieten”.

    Antwoord
  2. iensel

    Ziet er heerlijk uit! Een druilerige woensdagnamiddag is ideaal om te bakken, ik ga deze nu maken! ? Bedankt voor de inspiratie!

    Antwoord
  3. nadine

    mmm… dit ziet er echt helemaal mijn ding uit !

    Antwoord
  4. Hilde

    Dag Annelies, dit ziet er héérlijk uit! Ik ben alvast boodschappen gaan doen om dit morgennamiddag (met de kindjes) te maken.
    Wat zijn de afmetingen van de bakvorm die je gebruikte?

    Antwoord
  5. Pien Hanou

    Het ziet er heerlijk uit maar hoe gróót was jouw bakvorm?

    Antwoord
      • Pien Hanou

        Dank je wel, ik zie dat veel mensen toevallig dezelfde vraag stelden! 😉

        Antwoord
        • Een lepeltje lekkers

          Ja, ik had dit inderdaad meteen in het recept moeten zetten! Het staat er intussen in voor de nieuwe lezers! Bedankt om mij erop te wijzen! ?

          Antwoord
  6. Dirk.

    Dag Annelies, bedankt voor dit recept, zal ik zeker eens proberen. Kan je mij de afmetingen zeggen van de plaatvorm ?

    Antwoord
  7. Eilish

    Ooo, die ziet er inderdaad heerlijk uit.
    Receptje om te bewaren dit!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest