Omgekeerde rabarbertaart

Omgekeerde rabarbertaart / www.eenlepeltjelekkers.be

Ik heb hier al enkele keren mijn voorliefde voor rabarber uitgesproken. De zoetzure stengels behoren tot mijn absolute favorieten in de keuken. Gezien ik geen zoetebekje ben, is rabarber voor mij het ideale ingrediënt voor een lekker nagerechtje of pectaculair gebak. Deze omgekeerde rabarbertaart staat daarenboven in mijn top tien allertijden.

Rabarber in blokjes snijden / www.eenlepeltjelekkers.be

Het recept heb ik overgeërfd van de grootmoeder van mijn man, en zou volgens de overlevering van Duitse origine zijn. De meeste tijd gaat in het voorbereiden van de rabarber: bedoeling is dat je blokjes van +/- 0,5 op 0,5 cm snijdt. Eens je klaar bent om het baksel in de oven te schuiven, is het vooral belangrijk dat je de springvorm waterdicht probeert te maken, door er enkele lagen aluminiumfolie rond te vouwen. De rabarber verliest tijdens het bakken immers vocht, en als dit zich mengt met suiker, krijg je een aangekoekte karamellaag op de bodem van je oven. Alle voorzorgen ten spijt: ja, ik spreek uit ervaring…

De omgekeerde rabarbertaart heeft de rijke smaak en kruimelige textuur van een cake, maar ook een tikkeltje smeuïgheid – de rabarber houdt het deeg vochtig – en heel wat scherpte. Wat mij betreft gaat er niks boven deze zuur-zoete combinatie. Profiteer nog snel van het rabarberseizoen nu dat op zijn laatste benen loopt, en maak dit weekend even tijd om deze heerlijke taart te bakken.

Wat heb je nodig?

750 g rabarber, schoongemaakt (schillen hoeft niet)
125 g suiker
5 tl aardappelzetmeel
rasp van 1 citroen
boter om in te vetten

Voor het beslag
200 g boter op kamertemperatuur
200 g suiker
10 g vanillesuiker
3 eieren
250 g zelfrijzende bloem
100 g amandelpoeder

Om te serveren
lobbig opgeklopte slagroom

Hoe ga je tewerk?

Rabarberblokjes / www.eenlepeltjelekkers.be

Snijd de rabarber in fijne blokjes (+/- 0,5 op 0,5 cm).
Meng suiker, aardappelzetmeel en citroenrasp.

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Maak het beslag.
Klop boter en 2 soorten suiker romig.
Voeg één voor één de eieren toe.
Klop er dan eerst de bloem (lepel voor lepel) en nadien ook het amandelpoeder door.

Beleg de bodem van een springvorm van 20 cm diameter met bakpapier.
Vet in met boter.

Spingvorm invetten voor omgekeerde rabarbertaart / www.eenlepeltjelekkers.be
Vouw enkele vellen aluminiumfolie rond de buitenkant zodat de vorm helemaal lekvrij is.

Rabarber over springvorm verdelen / www.eenlepeltjelekkers.be
Verdeel de rabarberstukjes over de bodem en druk een beetje aan.
Strooi er het suiker-aardappelbloemmengsel over.

Beslag over rabarber spatelen / www.eenlepeltjelekkers.be
Spatel er het beslag op en strijk glad.

Bak 55 à 65 minuten goudbruin, tot een satéprikker er droog uitkomt.

Omgekeerde rabarbertaart laten afkoelen / www.eenlepeltjelekkers.be

Laat volledig afkoelen op een rooster.

Maak voorzichtig de springvorm los.
Keer de taart om op een schaal.
Verwijder de bodem en het bakpapier.

Rabarbertaart omkeren op een schaal / www.eenlepeltjelekkers.be

Serveer de omgekeerde rabarbertaart met wat slagroom.

Omgekeerde rabarbertaart / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly

2 thoughts on “Omgekeerde rabarbertaart

Laat me weten wat je ervan vindt!