Omgekeerde pruimentaart

18 september 2015 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Ik moet eraan toegeven… Ik kan gewoon niet meer ontkennen dat de zomer voorbij is. De dagen lijken nu al zoveel korter, het grijs overweegt en de regen valt de laatste dagen met bakken uit de lucht. Maandag heb ik dat zelfs aan den lijve mogen ondervinden toen – tijdens het korte fietstochtje van kantoor naar huis – de hemelsluizen open gingen en de hagelbollen de bliksem en windstoten afwisselden.

Ik vrees dat het dus gedaan is met zomerrecepten: frozen yoghurtfrisse salades, courgettecarpaccio… ze moeten plaatsruimen voor gevulde aardappels, stoofpotjes en pompoengerechten. En met het weekend voor de deur krijg ik ook meer en meer zin om weer geurige taarten te gaan bakken.

Deze omgekeerde pruimentaart past perfect bij de tijd van het jaar: de pruimen zijn nog volop verkrijgbaar en ze bieden in dit baksel voldoende warmte en troost om de “fifty shades of grey” buiten te vergeten. Sla een dekentje om je schouders, zet een stevig kopje koffie, nestel je in de zetel en lepel bedachtzaam van deze smeuïge cake: de herfst was nog nooit zó lekker.

Wat heb je nodig?

Voor de cake
200 g boter
200 g kristalsuiker
10 g vanillesuiker
3 eieren
250 g zelfrijzende bloem
100 g amandelpoeder
2 tl kaneel
poedersuiker, om te serveren

Voor de pruimen
+/- 750 g pruimen (ik nam 5 rode, 2 gele en 3 reine-claudes)
100 g bruine suiker
4 tl maïzena
zest van 2 citroenen

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Roer boter en suiker in de keukenmachine luchtig.
Voeg er één voor één de eieren aan toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
Zeef er de bloem en het amandelpoeder bij, en klop luchtig door elkaar.
Roer er de kaneel door.


Halveer de pruimen en verwijder de pit.
Meng de bruine suiker met de maïzena.

Bekleed een springvorm met bakpapier.


Leg de pruimen erop met de snijkant naar beneden.
Strooi er de citroenzeste en het suiker-maïzenamengsel over.


Lepel er het beslag op en strijk een beetje glad.

Schuif de springvorm in de oven voor 60 minuten.
Check met een mes of de taart gaar is (bak eventueel wat langer).
Neem uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
Ontvorm pas nadien en keer om op een schaal.
Bestrooi met poedersuiker.

Serveer de omgekeerde pruimentaart.

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

21 Reacties

  1. Sereh

    Ik maak het ook met ander zacht fruit met bijvoorbeeld peren of een combi van peer met pruim, ook al eens met perzik uit blik gemaakt. Allemaal heerlijk.
    Het helemaal laten afkoelen is altijd een geduldsoefening, want warm issie ook heerlijk maar wat kliederiger

    Antwoord
    • Annelies

      Wat leuk! Jouw variaties lijken mij inderdaad heerlijk. 😋😋

      Antwoord
  2. Mato4

    Erg lekker. Met recht een lepeltje lekkers. Is met suc6 ontvangen en er is van gesmuld🤗

    Antwoord
    • Annelies

      Heel fijn om te horen, dankjewel voor je reactie!

      Antwoord
  3. fredjt69

    ik vind een heerlijk lekker dessert voor bij de koffie of bij groot bezoek te geven

    Antwoord
  4. Lise

    Was lekker! Dank je voor het recept

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Leuk om te horen! En uiteraard blij dat het gesmaakt heeft! ☺️

      Antwoord
  5. Marie-Claire

    zaterdag klaargemaakt en t heeft gesmaakt 🙂

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Tof om te horen, bedankt Marie-Claire! 🙂

      Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Tof! Lijkt mij erg lekker! ?

      Antwoord
  6. ElsS

    lijkt me handig om pruimen te verwerken die net iets te rijp zijn ook? Ziet er mij nog een eenvoudig recept uit dat ik ook nog wel gerealiseerd moet krijgen (als het te ingewikkeld is begin ik er gewoon niet aan) 😉

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ja, dat kan zeker! De pruimen bakken sowieso wat tot moes, dat kan je niet tegenhouden, maar op een taart is die textuur geen probleem. Het is geen moeilijk recept, gewoon zorgen dat je het bakpapier zo goed mogelijk “waterdicht” in de springvorm legt (eventueel aan de buitenkant nog aluminiumfolie doen om te vermijden dat je oven een slagveld is), en dan kan er niet veel fout gaan. Voordeel is dat het er gesofisticeerd uitziet, dus je kan nog indruk maken ook! 😉

      Antwoord
  7. Marie-Claire

    ziet er super uit
    ik ga proberen dit weekend het te maken….

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Succes Marie-Claire! Laat het smaken.

      Antwoord
  8. gerhilde maakt

    Geeft een leuk effect met die verschillende soorten pruimen. Ziet er lekker uit!

    Antwoord
  9. ohladybake

    inderdaad iets om met dit weer te eten!
    heerlijk zeg…zou dit wel als dessertje willen veroberen!
    liefs

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Annelies! Zeker eens proberen, het is de moeite waard! 🙂

      Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Haha, merci! En nu weer aan de nutella… 😉

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest