Omgekeerde pruimentaart

Omgekeerde pruimentaart

Ik moet eraan toegeven… Ik kan gewoon niet meer ontkennen dat de zomer voorbij is. De dagen lijken nu al zoveel korter, het grijs overweegt en de regen valt de laatste dagen met bakken uit de lucht. Maandag heb ik dat zelfs aan den lijve mogen ondervinden toen – tijdens het korte fietstochtje van kantoor naar huis – de hemelsluizen open gingen en de hagelbollen de bliksem en windstoten afwisselden.

Ik vrees dat het dus gedaan is met zomerrecepten: frozen yoghurtfrisse salades, courgettecarpaccio… ze moeten plaatsruimen voor gevulde aardappels, stoofpotjes en pompoengerechten. En met het weekend voor de deur krijg ik ook meer en meer zin om weer geurige taarten te gaan bakken.

Deze omgekeerde pruimentaart past perfect bij de tijd van het jaar: de pruimen zijn nog volop verkrijgbaar en ze bieden in dit baksel voldoende warmte en troost om de “fifty shades of grey” buiten te vergeten. Sla een dekentje om je schouders, zet een stevig kopje koffie, nestel je in de zetel en lepel bedachtzaam van deze smeuïge cake: de herfst was nog nooit zó lekker.

Wat heb je nodig?

Voor de cake
200 g boter
200 g kristalsuiker
10 g vanillesuiker
3 eieren
250 g zelfrijzende bloem
100 g amandelpoeder
2 tl kaneel
poedersuiker, om te serveren

Voor de pruimen
+/- 750 g pruimen (ik nam 5 rode, 2 gele en 3 reine-claudes)
100 g bruine suiker
4 tl maïzena
zest van 2 citroenen

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Roer boter en suiker in de keukenmachine luchtig.
Voeg er één voor één de eieren aan toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
Zeef er de bloem en het amandelpoeder bij, en klop luchtig door elkaar.
Roer er de kaneel door.

Pruimen halveren en ontpitten
Halveer de pruimen en verwijder de pit.
Meng de bruine suiker met de maïzena.

Bekleed een springvorm met bakpapier.

Pruimen met snijkant naar beneden in springvorm leggen
Leg de pruimen erop met de snijkant naar beneden.
Strooi er de citroenzeste en het suiker-maïzenamengsel over.

Beslag gladstrijken
Lepel er het beslag op en strijk een beetje glad.

Schuif de springvorm in de oven voor 60 minuten.
Check met een mes of de taart gaar is (bak eventueel wat langer).
Neem uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
Ontvorm pas nadien en keer om op een schaal.
Bestrooi met poedersuiker.

Serveer de omgekeerde pruimentaart.

Omgekeerde pruimentaart

Print Friendly

16 thoughts on “Omgekeerde pruimentaart

  1. lijkt me handig om pruimen te verwerken die net iets te rijp zijn ook? Ziet er mij nog een eenvoudig recept uit dat ik ook nog wel gerealiseerd moet krijgen (als het te ingewikkeld is begin ik er gewoon niet aan) 😉

    1. Ja, dat kan zeker! De pruimen bakken sowieso wat tot moes, dat kan je niet tegenhouden, maar op een taart is die textuur geen probleem. Het is geen moeilijk recept, gewoon zorgen dat je het bakpapier zo goed mogelijk “waterdicht” in de springvorm legt (eventueel aan de buitenkant nog aluminiumfolie doen om te vermijden dat je oven een slagveld is), en dan kan er niet veel fout gaan. Voordeel is dat het er gesofisticeerd uitziet, dus je kan nog indruk maken ook! 😉

Laat me weten wat je ervan vindt!