Mini-kaastaartjes met cranberry

Mini-kaastaartjes met cranberry

Mijn “all-time favorite” koekjes zijn de boterwafeltjes van Jules Destrooper. Hun krokante beet, échte botersmaak en zoet aroma voeren mij in een wip terug naar mijn kindertijd. Als ze toen op tafel kwamen, was het feest. We aten ze zo of smeerden er perenstroop op. En ook nu nog blijft zo’n koekje eten een echt verwenmoment.

Wat ik – naast de ambacht en de Belgische oorsprong – zo fantastisch vind, is dat er enkel natuurlijke ingrediënten in verwerkt zitten. Hier geen palmolie, emulgator, aroma’s of conserveermiddelen, maar wel tarwebloem, suiker, boter, eieren, zeezout en natriumbicarbonaat (bakpoeder). Meer zit er niet in, en dat hoeft ook niet. Als je zelf koekjes bakt, gebruik je ook geen emulgator. En als je met kwaliteitsproducten werkt, heb je niet meer nodig om een smaakvol koekje te produceren.

De lukken bestaan dit jaar maar liefst 175 jaar. Ter gelegenheid van deze verjaardag brengt Jules Destrooper 125 limited edition koekjesblikken uit, helemaal “vintage” zoals ze er 175 jaar terug uitzagen. De dozen zijn genummerd, en ik ben de gelukkige die nummer 21 in haar bezit heeft. Wat leuk om zo’n mooie doos thuisgestuurd te krijgen, een vroeg kerstcadeautje zeg maar!

Boterwafeltjes van Jules Destrooper in limited edition

Ik wil jullie graag laten meegenieten, en dus bedacht ik dit last-minute kerstdessert van mini-kaastaartjes met cranberry. Ze zijn heel snel te maken, maar ze smaken van bij de eerste hap zoals kerst altíjd zou moeten smaken: aromatisch, rijk maar toch licht, scherp en ook een beetje zoet, vertrouwd en toch een tikkeltje anders. Je kan ze in een wip klaarmaken: de bereiding neemt hoogstens een half uurtje in beslag. En niet onbelangrijk: iedereen lust ze.

Ik wens jullie alvast een prachtig en vooral érg lekker kerstfeest toe!

Wat heb je nodig?

Voor 4 mini-kaastaartjes

Voor de cranberry’s
150 g cranberry’s
rasp en sap van 1 mandarijn
water, evenveel als het mandarijnsap
2 el suiker
2 el grand marnier of cointreau
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl kaneel
1 steranijs

Voor de bodem
50 g boter
100 g boterwafeltjes

Voor het kaasmengsel
185 g roomkaas (type philadelphia)
rasp van 1 mandarijn
2 tl vanille-extract
3 el bloemsuiker
1 ei, gesplitst
100 ml room

Hoe ga je tewerk?

Cranberrysaus maken
Doe cranberry’s, mandarijnrasp en -sap, water, suiker, grand marnier, gember, kaneel en steranijs in een kookpot en breng zachtjes aan de kook.
Laat 4 minuten doorkoken, neem van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de bodem smelt je 50 g boter op een zacht vuur.

Boterwafeltjes fijn cutteren
Hou 2 boterwafels apart en cutter de andere fijn.
Meng er de gesmolten boter door tot je de textuur van nat zand krijgt.
Verdeel over 4 glaasjes.

Voor het kaasmengsel meng je roomkaas met mandarijnrasp, vanille-extract en bloemsuiker.
Klop het eigeel los en meng door het kaasmengsel.
Klop het eiwit stijf en spatel erdoor.
Klop de room op tot yoghurtdikte en spatel er ook door.

Verdeel het kaasmengsel over de koekjesbodem.
Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
Leg de boterwafels op een rooster en zet ze 5 minuten in de oven. Ze worden nu plooibaar.
Neem uit de oven en snijd onmiddellijk in 4 driehoeken. Eens ze afgekoeld zijn, worden ze weer hard en kan je ze niet meer snijden.

Boterwafeltjes in driehoeken snijden

Neem de mini-kaastaartjes uit de koelkast.
Verdeel er de cranberrysaus over.
Steek er een boterwafel-driehoekje in.

Serveer de mini-kaastaartjes met cranberry.

Mini-kaastaartjes met cranberry

Print Friendly

6 thoughts on “Mini-kaastaartjes met cranberry

  1. Dag Annelies,
    Ik volg je nog niet zo lang en van de recepten heb ik nog niet veel gebakken,maar dat komt wel.
    De tekst die je er bij schrijft is heel leuk om te lezen.
    Ik wens je, en jullie fijn gezin een schitterend jaar toe met heel veel creativiteit.

    Groetjes, Francine.

Laat me weten wat je ervan vindt!