Macaroni met zoete aardappel en salie

22 februari 2016 | Een lepeltje lekkers, Home thema, Ovenschotels, Recepten

De grijze tinten buiten zetten mij aan om binnen alvast wat extra kleur op mijn bord te toveren. Waar ik al lichtjes begin te verlangen naar de lente – naar lange strandwandelingen, frisse voorjaarsgroenten en de schaduw die de eerste zonneschijn op mijn stadsbalkonnetje werpt – is het in realiteit spijtiggenoeg nog steeds winter van de slechtste soort. Wind, regen en een algehele kleurloosheid wisselen elkaar af. Dat smeekt gewoon om een hartig, kleurrijk gerecht op je bord. En deze macaroni met zoete aardappel maakt dat allemaal waar.

Het recept haalde ik uit het laatste boek van Nigella Lawson, dat na een tweede, derde en vierde lezing toch net iets minder bevalt dan haar vroeger werk. De goddelijke huisvrouw haarzelf, die kookt met kokosolie, speltmeel en amandelmelk: het lijkt een beetje op vloeken in de kerk. Maar met dit gerecht doet ze haar reputatie alle eer aan: waar ik twee weken terug nog een lichte macaroni serveerde, is deze variant zo mogelijk nóg zwaarder dan het al niet erg slanke origineel. De koolhydraten swingen de pan uit. Maar laat dát nu net het recept voor een troostende, vullende en bevredigende wintermaaltijd zijn.

Laat je dus niks wijsmaken: de gezondhypes zijn aan Nigella niet besteed, en waarom dan wel aan jou?! Als zelfs zij er zo goed blijft uitzien na dit gerecht, en het zelfs opneemt in haar “gezond” boek door de heilzame eigenschappen van de zoete aardappel, dan kan het bij jou toch ook geen kwaad. Eens zondigen af en toe: het moet kunnen. Zeker als dat betekent dat je van deze zaligmakende ovenschotel mag smullen tot het laatste korstje uit de pan geschraapt is.

Bron: Simply Nigella van Nigella Lawson

Wat heb je nodig?

500 g zoete aardappels, geschild en in grote stukken
300 g macaroni
60 g boter
3 el bloem
500 ml melk
1 tl mosterd
snuifje paprikapoeder
75 g feta
125 g cheddar
enkele salieblaadjes, gehakt
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Breng een grote pot water aan de kook en zout royaal.
Kook de zoete aardappel in 10 minuten gaar.
Schep met een visspaan uit de pot en kook er nu de macaroni in gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Prak de aardappel tot een grove puree.

Maak intussen de kaassaus.
Smelt de boter.
Voeg de bloem toe en bak even zacht aan tot het mengsel naar gebakken koekjes geurt.
Leng geleidelijk aan met melk en laat even doorkoken tot je een mooi gebonden saus bekomt.
Roer er mosterd, paprikapoeder, feta en het grootste deel van de cheddar door.
Kruid naar smaak met peper en zout.


Giet intussen de pasta af, en meng samen met de zoete aardappelpuree door de bechamelsaus.
Schep in een ovenschaal.

Verdeel er de rest van de cheddar en de gehakte salie over.
Bak in 30 minuten goudbruin.

Serveer de macaroni met zoete aardappel en salie.

Nog enkele ovenschotels

Chili ovenschotel met cheddar

Chili ovenschotel met cheddar

De herfst sluipt langzaam dichterbij. De zon schijnt dan wel nog uitbundig: 's ochtends voel je toch al een vochtige kilte die de komst van een nieuw seizoen aankondigt. En als het 's avonds begint te schemeren en de drukte in huis alleen maar toeneemt, kan er niks zo...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

De zon op mijn snoet... Meer heb ik niet nodig om een uurtje te ontspannen. De tuinkussens zijn weer van de zolder gehaald, een potje druifhyacinten siert de tafel op ons balkon en Rupert, onze kat, ligt uren aan de omheining naar de vogels te turen. De lente hangt in...

9 Reacties

  1. ElsS

    Ik heb het recept voor het eerst in de kerstvakantie gemaakt en intussen is het een van onze favorieten 🙂

    Antwoord
  2. Ellen

    Volgens mij geen bloemsmaak. Net zoals bij gewone bereiding moet je saus wat tijd geven om de bloemsmaak eruit te laten. Maar ik had graag van jou geweten of dat ook effectief zo is 😉
    Mijn toekomstige gasten zullen je dankbaar zijn 🙂

    Water komt in elk geval in mijn mond als ik jouw receptje lees…

    Antwoord
  3. ohladybake

    amai dit ziet er heerlijk uit…
    en met dit weer zou dat zeker smaken!
    liefs

    Antwoord
  4. Ellen

    Hey Annelies,
    Ik maak al een tijdje mijn witte (kaas)sauzen zonder boter. Dat kan het aantal calorieën van dit gerechtje en andere gerechtjes misschien wat naar beneden halen?
    Ik gebruik een eetlepel vloeibare bloem op 100ml melk of op 200ml melk afhankelijk van gewenste dikte van de saus. Shaken in mijn (Tupperware-)shaker – belangrijk dat er zo een “wieltje” in je shaker zit, zodat bloem goed door de melk kan opgenomen worden, zodat je geen klonters hebt. Dan de pan in en kloppen, zodat bloem niet aan de bodem van de pan blijft kleven.
    Kruiden met peper, zout, nootmuskaat en kaas (voor kaassaus) en klaar is kees…
    Ben wel benieuwd of je smaak van deze boterloze saus even lekker vindt als met boter. Jij als foodie hebt daar veel meer ervaring mee dan ik… Ik vind ze elk geval lekker!
    Groetjes
    Ellen

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Nog nooit geprobeerd, maar ik zet het op mijn lijstje “to test”‘s! 😉 Heb je dan geen bloemsmaak?

      Antwoord
  5. Claire

    Oh boy…ik zit hier lichtjes te kwijlen, dat MOET ik eens maken!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Haha, het is echt héérlijk!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest