Lichte aspergecannelloni met zalm

Lichte aspergecannelloni met zalm

Als de lente niet meewil, dan passen we daar in de keuken gewoon een mouw aan. Geen gemor, geen geklaag: we gaan resoluut voor troosteten, maar dan in een lente-jasje. Een pasta “al forno” – in de oven dus – past perfect bij de kou buiten, en de ingrediënten brengen je toch al een beetje in zonnige sferen: deze aspergecannelloni heeft het allemaal!

Dit is eigenlijk een zeer eenvoudige, en bovendien veel minder zware versie van de klassieke pastaschotel. De zware bechamel uit het origineel wordt vervangen door een minder calorierijk mengsel van ricotta en room. Gebruik hier gerust lichte room: je krijgt sowieso een rijke smaak door de combinatie van pasta, kaas, zalm en asperges. Belangrijk is dat je jouw asperges kookt of stoomt tot ze zacht zijn: doordat de saus vaster is, zullen ze niet meer verder garen in de oven.

Je zou ervoor kunnen kiezen enkel verse zalm te gebruiken, maar zelf vind ik de aspergecannelloni het lekkerste met een combinatie van verse en gerookte zalm: dat zorgt immers voor wat extra pit. Liever een vleesversie? Met ham kan het ook!

Duik vanavond even in de keuken, draai wat pastarolletjes en schuif dan lekker onderuit in de zetel met een goed glas rode wijn tot de heerlijkste geuren je huis vullen. Smakelijk!

Wat heb je nodig?

500 g witte asperges
500 g groene asperges
6 à 8 verse lasagnebladen, gehalveerd
150 g zachte geitenkaas (type chavroux)
250 g zalmfilet zonder vel, in plakken gesneden
250 g gerookte zalm, in plakken
olijfolie

Voor de saus
250 g ricotta
250 ml (lichte) room
100 g parmezaan, geraspt
8 takjes munt, alleen de blaadjes, fijngehakt
4 takjes peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
rasp van 1 citroen
sap van 1/2 citroen
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

Breek van de asperges de harde uiteinden af en schil de witte.
Kook of stoom de asperges gaar in +/- 8 minuten (afhankelijk van de dikte van de asperges).
Schrik ze meteen met koud water en halveer.

Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.
Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.

Ricotta mengen met room, kruiden, kaas, citroenrasp en -sap

Maak nu de saus.
Meng ricotta met room, het grootste deel van de parmezaan en gehakte kruiden.
Roer er citroenrasp en -sap door.
Proef en kruid naar smaak bij met zout en (royaal) peper.
Schep een dun laagje saus in de ovenschaal en verdeel over de bodem.

Dun laagje saus over bodem verdelen

Leg een lasagneblaadje op het werkblad.
Drapeer er een reep zalmfilet en een stukje gerookte zalm op.

Asperges op zalm leggen

Leg er enkele aspergehelften op (4 à 5).
Lepel er een koffielepel geitenkaas op.

Pasta oprollen tot cannelloni
Rol op tot een cannellonirolletje en leg in de ovenschaal.
Herhaal met de rest van de ingrediënten.

Cannelloni naast elkaar in ovenschotel leggen
Leg de rolletjes naast elkaar in de ovenschaal.
Lepel er de rest van de saus over.

Overgebleven kaas over saus verdelen
Strooi er de overgebleven parmezaan over.
Schuif in de oven en bak in 35 à 40 munten goudbruin.

Serveer de lichte aspergecannelloni met zalm.

Lichte aspergecannelloni met zalm

Print Friendly

5 thoughts on “Lichte aspergecannelloni met zalm

  1. Ik ben één van die zeldzame mensen die geen fan zijn van asperges maar dit ziet er wel super lekker uit. Misschien moet ik dit eens proberen met enkel groene asperges, die vind ik dan nog te doen.

Laat me weten wat je ervan vindt!