Lasagnoni met courgette

16 maart 2015 | Courgettefestijn, Een lepeltje lekkers, Home thema, Ovenschotels, Recepten

Voor de start van een nieuwe werkweek maak ik altijd een weekmenu. Meestal op vrijdag, zodat we zaterdag de nodige boodschappen kunnen doen. Bepaalde verse ingrediënten, zoals bijvoorbeeld vis of groenten die snel bederven, haal ik dan tijdens de week in mijn lunchpauze of op weg naar huis.

Ik krijg dikwijls de reactie “ik zou dat niet kunnen, al vooraf beslissen wat ik ga eten”, maar persoonlijk vind ik dat het ons enorm veel tijd uitspaart. Mijn gedachten dwalen tijdens de dag niet steeds af naar wat we nu weer gaan eten, en ik hoef geen halsbrekende toeren uit te halen om ‘s avonds nog de nodige boodschappen bij elkaar te shoppen. Daarenboven heb ik zo meer controle over wát we eten, want als ik om 6u ‘s avonds nog iets moet bedenken, lijken frieten en pizza de meest verleidelijke keuzes. En ik ben niet zo wilskrachtig dat ik telkens “neen” kan zeggen.

Daarom hieronder – ter inspiratie en illustratie – ons weekmenu van deze week! Ik doe nog steeds mee met Dagen zonder Vlees, dus voor ons tijdens de werkweek enkel veggie. In het weekend mag het wat meer zijn, maar in de week houden we het nu veertig dagen bewust sober.

Maandag
Lasagnoni met courgette

Dinsdag
Lunch buitenshuis

Woensdag
Parelcouscous met courgette en tomaat

Donderdag
Tomaten-erwtencurry
Onder de middag maak ik ook nog een testbaksel voor de paasbrunch-recepten die hier binnenkort verschijnen (de voordelen van thuiswerk…).

Vrijdag
Zelfgemaakte pizza met een restje ingevroren deeg

Zaterdag
Spaghetti met gehaktballen à la Jamie

Zondag
Hotel mama én alweer een testje voor de paasbrunchreceptjes

Vanavond zet ik dus deze heerlijke “lasagnoni” op tafel. Lasagnoni is een pastasoort die er een beetje uitziet als lasagne met een rokje. Ik vind hem gewoon prachtig, en dus móest ik hem kopen toen ik hem in de vitrine van een Italiaanse delicatessenzaak bij mijn werk zag liggen. Maar je kan evengoed gewone lasagnevellen gebruiken. Als je verse neemt, is het recept zelfs wat sneller, omdat je die niet hoeft voor te koken.

Ik ben er mij van bewust dat de foto van het eindresultaat wat mislukt is. Telkens opnieuw – als ik zit te “klooien” met mijn ikea-lampen, mijn zelfgenutselde reflexiepanelen (isomo – that is) en mijn camerastatief – besef ik dat ik nog heel wat te leren heb. Maar zie: elke dinsdag ga ik trouw naar de fotografiecursus, dus hopelijk zie je hier tegen de zomer toch heel wat betere beelden. Laat je dus niet afschrikken door de foto: deze pasta is én gemakkelijk én lekker én vrij slank. Een heerlijk opstapje naar de zomer dus.

Inspiratie haalde ik bij Skinny Taste

Wat heb je nodig? 

300 g lasagnoni, of gewone lasagnevellen
olijfolie
1 teentje look, geperst
3 sjalotjes, fijngesneden
1 kl gedroogde tijm
2 courgettes, gewassen, grof geraspt en uitgelekt
zout en peper
250 g ricotta
50 g geraspte parmezaan + extra om te garneren
1 ei, losgeklopt
een bosje basilicum, fijngehakt
500 ml tomatensaus (ik gebruikte een restje van deze saus)
1 bol mozzarella, in stukken gescheurd

Hoe ga je tewerk? 

Kook de lasagnoni gaar in een grote kom kokend en gezouten water.
Giet af, spoel met koud water en laat goed uitlekken.

Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot.

Bak er op een zacht vuur de look, tijm en sjalot in aan.
Geraspte courgette toevoegen
  • Pin
Doe er de courgette bij en bak een paar minuten.
Laat het mengsel goed uitlekken in een vergiet.

Meng in een grote kom het courgettemengsel met ricotta, parmezaan, ei, basilicum, peper en zout.
Dep de lasagnonivellen droog.

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Leg een lasagnonivel open op een werkvlak.

Spreid er een dunne laag van het courgette-ricottamengsel op uit.
Rol de pasta op.
Werk zo verder tot alle lasagnoni en alle vulling op is.

Schep een laagje tomatensaus in een ovenschaal.
Leg er de lasagnonirolletjes in.
Lepel er de rest van de tomatensaus over.

Verdeel er ook de mozzarella en de overgebleven parmezaan over.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 40 minuten.

Serveer met een slaatje.

Nog enkele ovenschotels

Chili ovenschotel met cheddar

Chili ovenschotel met cheddar

De herfst sluipt langzaam dichterbij. De zon schijnt dan wel nog uitbundig: 's ochtends voel je toch al een vochtige kilte die de komst van een nieuw seizoen aankondigt. En als het 's avonds begint te schemeren en de drukte in huis alleen maar toeneemt, kan er niks zo...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

De zon op mijn snoet... Meer heb ik niet nodig om een uurtje te ontspannen. De tuinkussens zijn weer van de zolder gehaald, een potje druifhyacinten siert de tafel op ons balkon en Rupert, onze kat, ligt uren aan de omheining naar de vogels te turen. De lente hangt in...

10 Reacties

    • lieziepeasy

      Manicotti lijkt nog eerder op grote penne vind ik… Whatever the name, lekker is het sowieso!

      Antwoord
  1. Myriam

    Ik probeer ook altijd een week menu te maken… Vind ik ook echt handig. Bedankt voor het recept ziet er heerlijk uit!! Idee!!!

    Antwoord
  2. Carine Van Ruyskensvelde

    een weekmenu…. ooit kom ik ertoe 🙁 – nu zoonlief uit huis is er en er weer wat regelmaat zit in het aantal personen die aan mijn keukentafel verschijnen….
    Enne niet te bescheiden over jouw kunde ivm fotografie: bovenstaande foto’s hebben mij toch kunnen verleiden om jouw receptje te plannen voor komende woensdag. woensdag na het werk even langs bij de plaatselijke Italiaanse delicatessenwinkel om verse lasagneblaadjes (met of zonder rokje 🙂 )
    Bedankt je bent een bron van inspiratie!

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Leuk Carine, en heel erg bedankt voor het complimentje! Dat is de tol van te veel “professionele” foodblogs volgen denk ik, dan denk je al snel dat je zelf nog nergens staat. Laat eens weten wat je ervan vond!

      Antwoord
  3. GvMaillard

    Na koken en uitlekken, laat je ze dan in het vergiet liggen of leg je ze -los van elkaar- op bvb. een theedoek?
    Want ik heb gemerkt dat gekookte pastavellen nog al de neiging hebben met elkaar te verkleven …

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Best naast elkaar leggen, of in een grote pot koud water laten liggen tot je ze gebruikt. Anders riskeer je inderdaad dat ze allemaal aan elkaar kleven en de “rokjes” eraf scheuren (ik spreek uit ervaring… ;)).

      Antwoord
  4. ohladybake

    een weekmenu is inderdaad heel handig…doen wij hier ook altijd
    bespaart je inderdaad heel wat tijd in de week en een pak minder kopzorgen 🙂
    en dit gerechtje ziet er wel heerlijk uit!
    leuk om een maandagmorgen mee te starten
    fijne werkweek!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest