Langoustines met kruidenboter

Langoustines met kruidenboter

Op Hemelvaartsdag was ik uitgenodigd door VLAM om aan te schuiven aan een buffet met Vlaamse streekproducten, bereid door de Ijslandse Dagny Ros. Ik moest geen twee keer nadenken om te laten weten dat ik erbij wilde zijn. Ik nam Peggy van Peggy’s Pastime mee en ontmoette ter plekke ook Anniek van Cuberdon & Macaron, en Claudia van Claudia’s Keukenspot.

We werden om 16u verwacht in het prachtige decor van Tombeek Plage, een eclectische lokatie in de buurt van Overijse.

Tombeek Plage

Tombeek plage

Tombeek Plage

Tombeek Plage

Dagny Ros aan de slag

De heerlijkheden volgende elkaar in sneltempo op. Ik was enorm verrast door de creativiteit die Dagny aan de dag legde om met onze Vlaamse streekproducten een werelds buffet op tafel te zetten! Dit was absoluut niet beperkt tot de gekende combinaties en beproefde recepten, integendeel. Geniet even mee…

Tortillachips met gerookte heilbot, avocado en radijs
Tortillachips met gerookte heilbot, avocado en radijs
Salade van gerookte sprot, schapenkaas en noten
Salade van gerookte sprot, schapenkaas en noten
Smørrebrød met haring, rode biet en waterkers
Smørrebrød met haring, rode biet en waterkers
Pladijs met witte druiven, sjalot en kappertjes
Pladijs met witte druiven, sjalot en kappertjes
Bulgursalade met karnemelk, tomaat en inktvis
Bulgursalade met karnemelk, tomaat en inktvis
Met perenstroop gelakte lotte en kokosrijst
Met perenstroop gelakte lotte en kokosrijst
Vissoep met bloemkool en oosterse smaakmakers
Vissoep met bloemkool en oosterse smaakmakers
Salade van waterkers, kerstomaat en croutons
Salade van waterkers, kerstomaat en croutons
Gebakken rog met pesto van waterkers en geitenkaas
Gebakken rog met pesto van waterkers en geitenkaas
Aardbeien met elixir van Roeselare
Aardbeien met elixir van Roeselare

Stuk voor stuk waren het gerechten met veel smaak en een hoog ‘party’ gehalte. Ik zie mij het een en ander al serveren op de verjaardag van onze meisjes, waarbij iedereen gezellig staat de babbelen rond een rijkelijk gevuld buffet, met een lekker glaasje bubbels én een heerlijk hapje in de hand. Een beetje zoals die hemelvaartsdag in Tombeek dus…

Dagny Ros en de foodbloggers

Al waren er heel wat verrassende gerechten en héérlijke smaken, mijn absolute favorieten waren de langoustines met kruidenboter. Thuis maakte ik meteen mijn eigen versie, en ik wil jullie het recept niet onthouden.

Wat heb je nodig?

8 langoustines
50 g boter op kamertemperatuur
1 teentje look, geperst
handvol peterselie, steeltjes verwijderd en blaadjes zeer fijn gehakt
rasp van een halve citroen
mespunt gemalen chili
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

LangoustineBreek de koppen van de langoustines. (ik heb deze ingevroren om later bouillon van te trekken)
Snijd de langoustines open op de rug en verwijder het darmkanaal.
Plet de boter en meng met de look.
Voeg ook de peterselie, citrusrasp en chili toe.
Kruid royaal met peper en zout en meng goed.
Zet koel weg tot gebruik.

Verwarm de grill voor op de hoogste stand.

Leg de langoustines in een ovenschaal.
Langoustines vullen met kruidenboterVerdeel er de kruidenboter over.
Schuif enkele minuten onder de grill tot de boter gesmolten is. Laat zeker niet bruinen!

Serveer de langoustines met kruidenboter.Langoustines met kruidenboter

Print Friendly

10 thoughts on “Langoustines met kruidenboter

    1. Neen, ze komen eind juni in de receptennieuwsbrief van VLAM. Ik zet dan nog wel ns een reminder op de blog!

Laat me weten wat je ervan vindt!