Krokante aardappels met look en tijm

13 december 2016 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Home thema, Ovenschotels, Recepten

Deze krokante aardappels met look en tijm zijn het ideale bijgerecht voor je feestmenu: iedereen lust ze, ze zijn makkelijk te bereiden maar zien er toch verrassend uit. Ik ben eigenlijk best trots op dit gerecht: het is echt zo eentje dat ik over 10 jaar nog zal maken. Een echt lepeltje lekkers ook: geen werk, geen speciale technieken of ingrediënten, gewoon lekker, (h)eerlijk en puur.

Krokante aardappels met look en tijm / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik hou van aardappels. Ik lust ze op alle mogelijke manieren: gebakken, gekookt, gepureerd, verwerkt in een soufflé, gepoft op de barbecue (mét kruidenboter, uiteraard), … Gelukkig ben ik daarin thuis niet alleen: ook de kindjes zijn altijd blij als er een doodgewoon “patatje” op het menu staat. Eerlijkgezegd begrijp ik niet waarom gezondheidsgoeroe’s een kruistocht tegen onze Belgische trots begonnen zijn: aardappels zijn een écht natuurproduct met heel wat goeie eigenschappen, en een stuk minder calorieën dan “verantwoorde” alternatieven als quinoa en speltpasta.

En ook topkoks hebben begrepen dat de aardappel een echt “superfood” van bij ons is: Seppe Nobels van Graanmarkt 13 heeft een heel menu ontwikkeld met de aardappel in een hoofdrol. Hij werpt zich daarenboven graag op als ambassadeur, om deze op Belgische groente extra te promoten naar het grote publiek. En wie ben ik om Seppe tegen te spreken?

Op mijn feestmenu mogen aardappels niet ontbreken. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik door de jaren heen telkens voor minder zware alternatieven heb gekozen. Waar ik vroeger zonder problemen een halve casserole gratin dauphinoise kon wegwerken, heb ik die nu toch ingeruild voor een iets lichter, maar daarom niet minder smaakvol alternatief. Deze krokante aardappels met look en tijm zien er niet alleen prachtig uit, ze smaken ook heerlijk.

Tijm en look over aardappels strooien / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Nog meer inspiratie met onze Belgische aardappels? Neem zeker eens een kijkje op Lekker van bij ons

Krokante aardappels met look en tijm / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Krokante aardappels met look en tijm

Deze krokante aardappels met look en tijm zijn het ideale bijgerecht voor je feestmenu: lekker, makkelijk en toch verrassend.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Baktijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 5 aardappels middelgroot
  • 2 eetlepels boter gesmolten
  • 1 eetlepels lookolie
  • tijm enkele takjes
  • 3 teentjes look ongepeld
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schil de aardappels en snijd in dunne plakjes.
  • Boter een ovenschaal licht in met een kwastje.
  • Zet er de aardappelschijfjes rechtop in.
  • Sprenkel er de rest van de boter en de lookolie over.
  • Verdeel er de tijm en look over.
  • Kruid met peper en zout.
  • Schuif de schaal 40 minuten in de oven tot de aardappels bovenaan goudbruin en krokant zijn.
  • Neem uit de oven.
  • Serveer de krokante aardappels met look en tijm.

Notities

Deze hoeveelheden zijn voldoende voor 4 personen als je ze serveert als bijgerecht van een hoofdgerecht in een menu met meerdere gangen.
Serveer je maar één gerecht, dan is dit voldoende voor 2 personen.
Trefwoord aardappel, bijgerecht, look, tijm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

13 Reacties

  1. kristine van oost

    Ik probeerde dit en stak er ook schijfjes courgette en tomaat tussen

    Antwoord
  2. petra mergan

    Begrijp ik het goed dat de aardappelen vooraf niet gekookt worden? kan je dit gedeeltijk al vooraf klaarmaken ? en op moment zelf dan nog even in de oven plaatsen?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dag Petra, dat klopt inderdaad. Je kan dit zeker vooraf maken (bijv. al 30 minuutjes bakken) en dan op het moment zelf nog 10 minuten verder bakken. Veel succes ermee!

      Antwoord
  3. Lies

    Ik ga deze zeker ook eens klaarmaken, ze lijken mij lekker ?

    Antwoord
  4. H.Baert

    Welke aardappele, zijn nu het meest geschikt voor deze bereiding? want er zijn zoveel soorten.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ik heb zelf gewone vastkokende gebruikt. Ik zou sowieso eerder die nemen dan bloemige.

      Antwoord
  5. Eilish

    Zo simpel, en wat presenteert dat mooi!
    Nu weet ik het zeker, geen kroketjes met de feesten!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Kroketjes zijn natuurlijk ook lekker (vooral die oudewetse zelfgemaakte), maar dit is weer eens wat anders, en toch ook wat minder zwaar in een periode van overdaad! 🙂

      Antwoord
  6. Ignace

    Lekker vleesje van dierendonck met de tips van u bereid en dan deze heerlijke aardappelen bij..njam ie. Thx!

    Antwoord
  7. Petra Wiggers

    Lijkt me wel heel erg lekker. Ga dit gaw maken. Dank je wel.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest