Krokante aardappels met look en tijm

Krokante aardappels met look en tijm / www.eenlepeltjelekkers.be

Deze krokante aardappels met look en tijm zijn het ideale bijgerecht voor je feestmenu: iedereen lust ze, ze zijn makkelijk te bereiden maar zien er toch verrassend uit. Ik ben eigenlijk best trots op dit gerecht: het is echt zo eentje dat ik over 10 jaar nog zal maken. Een echt lepeltje lekkers ook: geen werk, geen speciale technieken of ingrediënten, gewoon lekker, (h)eerlijk en puur.

Ik hou van aardappels. Ik lust ze op alle mogelijke manieren: gebakken, gekookt, gepureerd, verwerkt in een soufflé, gepoft op de barbecue (mét kruidenboter, uiteraard), … Gelukkig ben ik daarin thuis niet alleen: ook de kindjes zijn altijd blij als er een doodgewoon “patatje” op het menu staat. Eerlijkgezegd begrijp ik niet waarom gezondheidsgoeroe’s een kruistocht tegen onze Belgische trots begonnen zijn: aardappels zijn een écht natuurproduct met heel wat goeie eigenschappen, en een stuk minder calorieën dan “verantwoorde” alternatieven als quinoa en speltpasta.

En ook topkoks hebben begrepen dat de aardappel een echt “superfood” van bij ons is: Seppe Nobels van Graanmarkt 13 heeft een heel menu ontwikkeld met de aardappel in een hoofdrol. Hij werpt zich daarenboven graag op als ambassadeur, om deze op Belgische groente extra te promoten naar het grote publiek. En wie ben ik om Seppe tegen te spreken?

Op mijn feestmenu mogen aardappels niet ontbreken. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik door de jaren heen telkens voor minder zware alternatieven heb gekozen. Waar ik vroeger zonder problemen een halve casserole gratin dauphinoise kon wegwerken, heb ik die nu toch ingeruild voor een iets lichter, maar daarom niet minder smaakvol alternatief. Deze krokante aardappels met look en tijm zien er niet alleen prachtig uit, ze smaken ook heerlijk.

Nog meer inspiratie met onze Belgische aardappels? Neem zeker eens een kijkje op Lekker van bij ons

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen als onderdeel van een menu met meerdere gangen, of voor 2 als je maar één gerecht serveert

5 middelgrote aardappels
2 el boter, gesmolten
1 el lookolie
enkele takjes tijm
3 teentjes look, ongepeld
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Aardappels / www.eenlepeltjelekkers.be

Schil de aardappels en snijd in dunne plakjes.
Boter een ovenschaal licht in met een kwastje.
Zet er de aardappelschijfjes rechtop in.
Sprenkel er de rest van de boter en de lookolie over.
Verdeel er de tijm en look over.
Kruid met peper en zout.

Tijm en look over aardappels strooien / www.eenlepeltjelekkers.be

Schuif de schaal 40 minuten in de oven tot de aardappels bovenaan goudbruin en krokant zijn.
Neem uit de oven.

Serveer de krokante aardappels met look en tijm.

Krokante aardappels met look en tijm / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “Krokante aardappels met look en tijm

  1. Begrijp ik het goed dat de aardappelen vooraf niet gekookt worden? kan je dit gedeeltijk al vooraf klaarmaken ? en op moment zelf dan nog even in de oven plaatsen?

Laat me weten wat je ervan vindt!