Kastanje panna cotta met clementinecoulis en amaretti

28 oktober 2014 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Ondanks de herfstvakantie is het hier in huis “business as usual”. De hubbie en ik zijn gewoon aan het werk, de oudste is naar een sportkamp en de mini zit op de crèche. Maar het blijft toch een beetje vakantie, en dus proberen we af en toe wat extra’s in te bouwen om dat gevoel te onderstrepen: een kort tripje naar de speeltuin voor het avondeten, een blokje om met de fiets, en wat extra verwennerijtjes uit de keuken.

Bij de tijd van het jaar horen hartverwarmende desserts: geurige, aardse aroma’s die koude avonden meteen kunnen opwarmen en beelden van knisperende haardvuren en fonkelende kaarsjes oproepen. In deze panna cotta zorgen zowel de kastanjes als de bijhorende clementinecoulis daarvoor: kardemom, kaneel en kruidnagel zijn de perfecte herfstsmaken. En voor mama en papa doen we er nog een scheutje Grand Marnier bovenop!

Ik heb een deel van de room uit de klassieke versie vervangen door Griekse yoghurt, omdat ik geen fan ben van zware, mierzoete desserts na de maaltijd. De yoghurt maakt het geheel wat frisser en lichter, maar is nog altijd romig genoeg om als “panna cotta” door het leven te gaan.

Dit gerecht past perfect bij mini-maxi Wednesday: de inspanningen zijn beperkt, maar het resultaat groots! Je trekt de dag voordien een halfuurtje uit voor wat roeren en mengen, zet alles in de koelkast en besteedt er voor de rest geen aandacht aan. Als je de dag nadien zin krijgt in een dessertje, giet je de saus in de glaasjes en verkruimel je er nonchalant wat koekjes over. En voila: iedereen is stomverbaasd over je kookkunsten, terwijl je zelf niet eens wist dat je gekóókt had! Ook in het kerstmenu zou dit niet misstaan: je kan alles tot 2 dagen vooraf maken, zodat je de avond zelf de glaasjes alleen maar met een zwierige beweging uit de koelkast moet halen en afwerken met de coulis en koekjes. Dat is bij mij meestal ook het enige wat ik op dat uur nog kán…

Enkele bijkomende tips:

  • Laat je niet verleiden om ongezoete kastanjepuree te kopen: deze smaakt helemaal anders dan de gezoete variant, waaraan ook vanille is toegevoegd. In de herfst en zeker rond de kerstperiode vind je hem in de supermarkt. Ook de meeste biologische winkels hebben hem in stock.
  • Kleintjes aan tafel? Laat de alcohol gewoon achterwege.
  • Heb je op je vorig feestje alle Grand Marnier sex-and-the-city-gewijs in de cosmo’s gegoten en ben je niet van plan het deze keer alcoholvrij te houden? Neem dan bruine rum.
  • Geen amaretti in huis? Verkruimel er dan wat amandelbrood (bijv. van Jules Destrooper) over of strooi er een beetje fijngehakte, geroosterde hazelnoten op.
  • De coulis is vrij bitter en niet zoet, zoals ik het zelf graag heb. Proef en voeg eventueel extra honing toe naar eigen smaak.

Bij ons thuis was dit een hit, ik hoop op de redactie van Libelle Lekker! evenzeer, want dit is mijn tweede inzending voor de foodbloggerscontest. Wat leuk om alvast de eerste ronde te overleven! De concurrentie is stevig maar we gaan ervoor. Ik droom stiekem al een beetje van dit fantastisch fornuis, bijna even fantastisch als onze gelijknamige dochter… Duim je mee?

Wat heb je nodig?

Voor de panna cotta
6 g gelatine in blaadjes
250 g room (35% vetgehalte)
150 g gezoete kastanjepuree (ook wel: kastanjecrème met vanille)
250 g Griekse yoghurt

Voor de clementinecoulis
5 clementines
1 kaneelstok
1/2 vanillestok, opengesneden, zaadjes losgemaakt
2 kruidnagels
1 peul kardemom, gekneusd
1 steranijs
1 el honing
maïszetmeel
(optioneel: een scheutje Grand Marnier)

Voor de afwerking
amarettikoekjes, verkruimeld
muntblaadjes

Hoe ga je tewerk? 

Maak eerst de panna cotta.
Week de gelatineblaadjes in koud water. 

Meng de room met de kastanjepuree in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook.
Neem van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine door tot deze helemaal gesmolten is.
Meng met de yoghurt. 
IMG_5606
  • Pin
Giet de panna cotta in kleine potjes en zet tot de volgende ochtend in de koelkast.

Voor de coulis pers je de clementines uit.
Meng het sap met de smaakmakers (ook de lege vanillepeul). 
IMG_5609
  • Pin
Verwarm op een zacht vuurtje.
Eens de coulis kookt, dik je hem een beetje in met een papje van maïszetmeel en water (gebruik niet te veel, je wil een smeuïge saus, geen klomp!).
Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Zet in de koelkast en laat een nacht rusten. De specerijen geven dan nog extra smaak af aan de saus.

Werk het recept vlak voor serveren af:

  • Zeef de clementinecoulis.
  • Giet voorzichtig op de panna cotta’s.
  • Verkruimel er de koekjes over.
  • Garneer met een blaadje munt.

Serveer.

IMG_0184
  • Pin

7 Reacties

  1. Katrin

    Ik ga eens goed kijken 🙂

    Antwoord
  2. Katrin

    Leuk recept! Koop je de kastanjepuree in een speciaalzaak? Heb het hier nog nooit gezien.

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Hier vind je dat rond de feestdagen kn de supermarkt. Tijdens de rest van het jaar zoek ik mijn toevlucht in de biowinkel.

      Antwoord
  3. Peggy's Pastime

    Mmmmmmmmm, panna cotta, één van mijn lievelingsdesserts :-). Succes hé

    Antwoord
  4. fiekefatjerietjes

    Dat ziet er lekker uit! Mooie foto’s ook!

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Bedankt! Ook veel succes voor jou hé, ik zag net je kaneelbroodjes passeren, YUM!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest