Kalkoen met speculoos en cranberry’s

Kalkoen met speculoos en veenbessen / www.eenlepeltjelekkers.be

Bij eindejaar hoort traditie. Hoe zeer ik ook van vernieuwende technieken, wereldkeuken en originele gerechten houd, op kerstavond kook ik gegarandeerd iets traditioneels. Oudejaar is anders: daar durf ik wel eens iets nieuws uitproberen, of voor niet-alledaagse recepten te kiezen. Maar met kerst val ik graag terug op de klassiekers. En deze kalkoen met speculoos en cranberry’s is daarvoor perfect.

Het idee deed ik op tijdens een magische perslunch van Carlsbourg bij Alix, een idyllisch huiskamerrestaurant met feeërieke tuin in centrum Gent. Het op en top Belgische merk lanceerde er zijn vloeibare boter: de eerste échte boter uit een knijpflesje. Voordeel is dat je de vloeibare boter hoger kan verhitten: het “rookpunt” ligt rond 200 à 220 °C terwijl gewone boter al op 120 °C verbrandt. Daarenboven is zo’n knijpflesje heel handig in gebruik én hygiënisch: je hebt geen mes of vork nodig om een klontje af te snijden. En het belangrijkste: de smaak en geur zitten goed, want dat is één van de redenen waarom ikzelf margarine vermijd.

Kalkoen bakken in vloeibare boter van Carlsbourg / www.eenlepeltjelekkers.be

Alix serveerde in haar serre varkensgebraad, ik kies voor kalkoen: die is minstens even smaakvol en hoort wat mij betreft volledig bij de feestdagen. De korst maakte ik van verkruimelde speculooskoekjes en boter, de cranberry’s werden opgepept met een scheutje grand marnier, gevogeltefond en tijm. Dit gerecht is daarenboven perfect voor te bereiden: korst de kalkoen al aan, leg hem in een ovenschaal en verdeel er het speculoosmengsel over. Ook de cranberry’s kan je helemaal vooraf bereiden. Als het tijd is voor het hoofdgerecht, moet je enkel de kalkoen nog 40 minuten in de oven schuiven en de cranberry’s opwarmen. Geef toe: dat maakt het kerstkoken toch meteen wat aangenamer!

Ik serveer bij deze kalkoen met speculoos krokante aardappels met look en tijm, waarvan je het recept hier volgende week terugvindt. Beide gerechten zet ik op grote schalen in het midden van de tafel, zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Dat vind ik zelf de leukste manier van feestvieren: informeel, gezellig, familiaal. En als je dan nog kan vieren met al wie je lief is, dan kan het feest helemaal niet meer stuk!

Inspiratie: Alix Table et Jardin

Wat heb je nodig?

(vloeibare) boter
800 g kalkoengebraad
peper en zout
beetje extra tijm voor de afwerking

Voor de speculooskorst
100 g speculoos
5 el vloeibare boter

Voor de cranberry’s
1 sjalot, fijngehakt
60 ml grand marnier
340 g cranberry’s
180 ml gevogeltefond
enkele takjes tijm
2 el honing

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verhit een scheutje vloeibare boter in een casserole.
Kruid het kalkoengebraad met peper en zout.
Korst het aan alle kanten goudbruin aan in de boter.
Neem uit de pan en leg in een ovenschaal.

Speculooskruim / www.eenlepeltjelekkers.be

Mix voor de korst de speculoos fijn.
Voeg de boter toe en meng tot je een pasta bekomt.
Strijk uit over de bovenkant van het gebraad.

Kalkoen insmeren met speculooskorst / www.eenlepeltjelekkers.be

Schuif het gebraad +/- 40 minuten in de voorverwarmde oven tot het gaar is.

Veenbessen, grand marnier en tijm / www.eenlepeltjelekkers.be

Voeg een extra scheutje vloeibare boter toe aan de casserole en verhit op middellaag vuur.
Voeg de sjalot toe en fruit zachtjes tot glazig.
Verhoog het vuur en blus de pan met grand marnier.
Laat bijna volledig verdampen.
Voeg de cranberry’s, gevogeltefond, tijm en honing toe en laat zachtjes pruttelen tot de saus iets indikt.

Neem de kalkoen uit de oven en snijd in plakken.
Lepel de cranberrycompote op een serveerschaal.
Schik er de kalkoen op.
Verdeel er wat extra tijmtakjes over.

Serveer de kalkoen met speculoos en cranberry’s.

Kalkoen met speculoos en veenbessen / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Kalkoen met speculoos en cranberry’s

  1. Speciale combinatie met speculoos. Normaal gezien ben ik geen zon fan van zoet gecombineerd met vlees maar de cranberrys zullen allicht een frisse toets geven?

Laat me weten wat je ervan vindt!