Homemade fish sticks met tartaarsaus

29 oktober 2013 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Enkele jaren terug heb ik een reisje naar Colombia gemaakt. Nu ja, reisje, het was eigenlijk een “zakenreis”, maar dat woord klinkt zo chic dat ik het met moeite over mijn lippen krijg en er mij al helemaal niet mee kan vereenzelvigen. We hadden geluk, want toen we in Parijs opstegen was het 1°C, en toen we een kleine zestien uur later landden in Cartagena, was het 30°C. Wat een zaaaaaaaalig intermezzo in een grijze en koude Belgische winter. We konden er elke dag naast het zwembad ontbijten, met het meest heerlijke exotisch fruit en versgebakken omeletjes. En ‘s middags voor de lunch namen we plaats in de tuin, en konden we aanschuiven aan uitgebreide buffetten met vers gegrilde vissoorten die we hier nog nooit gezien hadden. Daarbij werden steevast zo’n heerlijke remouladesaus en wat partjes limoen geserveerd. En met die herinnering in mijn hoofd, heb ik vandaag homemade fish sticks op het menu gezet, met een al even huisgemaakte tartaarsaus en gebakken aardappeltjes.

Wat heb je nodig?

aardappels
olijfolie (ik gebruikte een mengsel van gewone olijfolie, citroen- en lookolie)

1 eidooier
1 koffielepel mosterd
slaolie
natuurazijn
kappertjes
een bosje gehakte dille
1 citroen

800 g witvisfilet (ik gebruikte pladijs)
vier eetlepels bloem
2 losgeklopte eieren
vers broodkruim van 4 boterhammen (ik gebruikte zuurdesembrood) of panko
olijfolie

peper en zout
citroenpartjes

Hoe ga je tewerk?

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 3 cm.
Kook 3 minuutjes.
Giet af en kieper in een ovenschaal.
Roer er de oliesoorten door, kruid met peper en zout en bak 45 min op 200°C. Schep halverwege om.

Maak mayonaise: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!
Klop de eidooier met de mosterd en voeg straalsgewijs olie toe.
Voeg pas nieuwe olie toe als alles opgenomen is. (vooral in het begin is het belangrijk om slechts kleine hoeveelheden toe te voegen, anders kan de mayonaise gaan schiften)
Kruid de mayonaise met peper en zout en voeg er een beetje azijn aan toe.


Rasp er de schil van de citroen bij.
Hak de kappertjes grof en roer ze samen met de helft van de dille onder de mayonaise.

Doe de bloem in een diep bord en kruid met peper en zout.
Klop in een tweede bord de eieren los.
In een derde bord meng je het broodkruim met de rest van de dille.


Haal de visfilets eerst door de bloem, dan door de eieren en dan door het broodkruim.
Leg op een schaal of plank bekleed met bakpapier.

Verhit een beetje olijfolie in een bakpan.
Bak er de visfilets in (tweetal minuutjes per kant).


Leg op keukenpapier om het overtollige vet weg te nemen.

Serveer de fish sticks met de gebakken aardappels, tartaarsaus, citroenpartjes en eventueel wat extra groentjes (een slaatje, tomaten, erwtjes, …)

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest