Het lepeltje lekkers feestmenu 2015

21 december 2015 | Recepten

Ik heb jullie de voorbije weken om de oren geslagen met recepten voor de meest exquise hapjes, originele voorgerechten en verrassende desserts. Nu, zo kort voor kerst, wordt het tijd om alles nog eens op een rijtje te zetten en jullie een paar suggesties te doen. Hier is het allereerste “Lepeltje lekkers feestmenu”!

Een goede start: hapjes om duimen en vingers af te likken

Goed begonnen is half gewonnen, en dat geldt zeker ook in een feestmenu. Zet wat lekkere hapjes op tafel bij een goed glas champagne, en je gezelschap is meteen goed gestemd!

Feestmenu: Tartaar van coquille met pompelmoes en granaatappel (feesthapje)
  • Pin

Mini-gerechtjes in glaasjes staan altijd goed op de feesttafel. Wat dacht je van dit feesthapje met scampi en avocado: even wat werk, maar wat een resultaat. Dit glaasje met gerookte sprot is dan weer in een wip klaar. Wil je echt luxueus gaan, kies dan voor deze coquille met granaatappel.

Ga je liever voor enkele lekkere dips in het midden van de tafel, laat je dan verleiden tot een zoete aardappelhummus of een geitenkaastorentje met rucolapesto: succes gegarandeerd. Geef er wat in driehoekjes gesneden en gegrilde pitabroodjes bij, en iedereen kan zichzelf bedienen.

En om je gasten helemaal te verrassen, zet je langoustines met kruidenboter op het menu: mooi, lekker, en snel klaar; het ideale feesthapje.

Feestmenu: Krabkoekjes met kokos en sesam
  • Pin

Schuiven er kinderen mee aan de feesttafel, overweeg dan brielolly’s met cranberry of misschien wel deze aromatische krabkoekjes met kokos.

Een licht vervolg: smaakvolle voorgerechten die iedereen lust

Feestmenu: Tomaat-garnaal in een nieuw kleedje
  • Pin

Een koud voorgerecht doet het altijd goed en je kan het daarenboven goed voorbereiden. Pak uit met een eenvoudige tomaat-garnaal in een nieuw kleedje of een eigentijdse carpaccio van coquille met pompoen en curry. Heb je een groot gezelschap te voeden, kies dan voor zalm in gin-tonic: twee dagen vooraf te bereiden in een kwartiertje, en toch zal iedereen versteld staan.

Liever een warm voorgerecht? Zet dan dorade met venkelsalade op tafel: eenvoudig en snel te bereiden, maar wat een resultaat.

Le moment suprême: hoofdgerechten om mee uit te pakken

Feestmenu: Rosbief met marsalasaus en hasselback potatoes
  • Pin

Traditie hoort bij kerst, dus waarom niet eens heerlijk klassiek met rosbief met marsalasaus? Serveer er hasselback potatoes bij en het ziet er toch nét dat tikkeltje anders uit. Wil je je liever aan iets uitdagender wagen, denk dan eens aan deze eendeborst met sinaassaus en puree van pompoen en pastinaak. Je zal er een tweetal uurtjes mee zoet zijn, maar het resultaat is ernaar.

Zelf hou ik wel van vis als hoofdgerecht: in de vorm van een hartige zalmrolade met pesto die snel en makkelijk te bereiden is, of voor een wat uitgebreider maar oh-zo-spectaculair gerecht als deze schelvis met knapperige groenten en vissaus.

Feestmenu: Schelvis met knapperige groentjes en vissaus
  • Pin

Het zoete besluit: nagerechten zonder weerga

Een lekker dessert kan je menu helemaal afmaken: kies voor kleine porties zodat niemand met een zwaar gevoel van tafel gaat, maar de nodige decadentie hóórt er gewoon bij!

Spectaculairder dan deze speculaasmousse met peperkoek wordt het niet: je hebt er een paar uurtjes in de keuken voor nodig, maar dan heb je ook wel wat. Een smeuïge mousse, krokante peperkoekjes en scherp fruit: de perfecte combinatie van smaken en texturen.

Feestmenu: Flan karamel met bloedsinaasappel, kokosmelk en witte chocolade
  • Pin

Wat exotischer wordt het met een kokosflan met bloedsinaasappel: het ziet er prachtig uit, en zo smaakt het ook. Pimp je traditionele chocolademousse met kruidige bramensaus of kies voor originele versies van de klassiekers: wat dacht je van een kastanje panna cotta met clementinecoulis of een prachtige tiramisu met frangelico.

Lekkernijen voor bij de koffie

Feestmenu: Chocolade-hazelnootrol
  • Pin

Sluit je feestmaaltijd af met deze snelle kokosmakaronen of luxe tiramisu macarons. Kies je voor een groter pronkstuk, probeer dan eens een goddelijke pavlova met litchi of een chocolade-hazelnootrol, die je naar wens nog wat kan opleuken tot een echte kerststronk.

Tips & tricks voor een zorgeloos feest

Wil je vooral genieten van al dat lekkers zonder uren in de keuken te staan, check dan eens met tips voor een relaxt kerstfeest en neem vooral niet te veel hooi op je vork. Less is more, en gezelligheid blijft toch het belangrijkste deel van de feestdagen!

Kerstpoppetje
  • Pin

Wat zetten jullie op het menu met kerst? Koken jullie zelf, of mogen jullie de voetjes onder tafel schuiven? En wat zijn jullie tips voor een fijn eindejaar? 

5 Reacties

    • Een lepeltje lekkers

      Oh bedankt! Dat doet echt deugd! ☺️

      Antwoord
  1. Ellen

    Wauw, de hapjes, voorgerechten ga ik zeker eens maken.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Leuk, veel succes! En laat zeker eens weten wat jullie ervan vonden!

      Antwoord
  2. fieke

    Op kerstavond en Kerstmis mogen we de voetjes onder tafel schuiven bij onze ouders, net zoals op Nieuwjaar bij de peter van mijn man. Maar op Oudejaar koken we zelf. Wat er op het menu komt weet ik nog niet, ik zal er binnenkort één van mijn kookboeken bijnemen om het menu samen te stellen…

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest