Havermoutkoekjes

Koekjes en patisserie zijn al helemaal moeilijk als je geen suiker of melkproducten mag eten… Ik heb dus ook wel wat research moeten doen om geschikte receptjes te vinden die toch lekker zijn. De laatste tijd verschijnen er op het web wel heel wat “gezonde” toetjes, maar ze zijn niet altijd even smaakvol. Of toch niet voor “ongeoefende” smaakpapillen, en daarmee bedoel ik dat ik eigenlijk helemaal niet gewoon ben om “rare” ingrediënten als avocado en geweekte cashewnoten in mijn desserts te draaien. Ik wilde dus iets vinden dat wat meer “mainstream” is.

En zo kwam ik uit bij deze havermoutkoekjes van een dotje wat. Ook hier wordt gebruikt gemaakt van banaan als natuurlijke zoetmaker. Maar daarnaast zit er ook dadel, kokos en de ultrahippe havermout in. Je kan dit dus wel echt gezonde koekjes noemen (in tegenstelling tot deze, die toch maar een flauwe poging tot gezond zijn ;-)).

Ikzelf vind ze het lekkerst als ze helemaal afgekoeld zijn. Ze blijven ook gebakken een beetje smeuïg en geven je energie om een aantal uur door te gaan zonder honger. Passen dus ook perfect in een dieet. Laat ze wel niet al té lang liggen, langer dan een viertal dagen kan je ze niet bewaren.

Als je naar niets moet kijken, kan je ze pimpen met wat chocoladedruppels, rozijnen of raw cacao nibs. Je kan ze ook glazuren met chocolade, past wonderwel bij de banaan. En een paar eetlepels honing of ahornsiroop door het deeg kan ook.

Wat heb je nodig? 

3 rijpe bananen
180 g havermout
20 ontpitte dadels
50 g kokosrasp
een handjevol walnoten
twee eetlepels gesmolten kokosolie
kaneel
snuifje zout

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Mix de havermout even in de blender.

IMG_4347
Hak de dadels en walnoten grof.

IMG_4349
Plet de bananen.

IMG_4346
Roer havermout, dadels, kokos en walnoten door de bananen.

IMG_4350
Meng er ook de kokosolie, een snuifje kaneel en zout door.

IMG_4352

Op dit moment kan je eventueel extra toevoegingen, zoals rozijnen, chocolade of cacao nibs door het deeg roeren.

Maak hoopjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

 

Schuif de bakplaat 25 minuten in de oven tot de koekjes goudbruin zijn.

IMG_4353
Laat afkoelen op een rooster.

IMG_4361

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat me weten wat je ervan vindt!