Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen

Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen / www.eenlepeltjelekkers.be

Mijn post over gezond eten heeft wat teweeg gebracht. Ik kreeg enorm veel reacties, de meeste met een gevoel van herkenning, sommige met “verontschuldigingen” omdat ze van Pascal Naessens-liefhebbers kwamen. Voor alle duidelijkheid: ik heb helemaal niks tegen Pascale Naessens, wel integendeel. Ik vind het alleen fout om met een vergrootglas naar je bord te kijken. Balans blijft wat mij betreft het codewoord. En dat past ook perfect bij deze havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen.

Door de havermout zouden sommigen ze al als “gezond” durven bestempelen, maar dat is nogal kort door de bocht (ik schreef daarover ook dik anderhalf jaar al een stukje). Maar zijn deze kleinnoden dan ongezond? Helemaal niet! Hou gewoon mate, en dan kan zo’n koekje écht goed doen. Want ze zijn bovenal erg lekker: een zachte textuur met hier en daar de intense zoetheid van rozijnen en de smeuïge voldoening van chocolade. Het recept kost écht geen moeite. Alles mixen in de keukenrobot, rozijnen en chocolade door het deeg mengen, en een beetje achteloos balletjes rollen: een therapeutische bezigheid voor een doordeweekse avond of een vrij uurtje op zondagochtend.

Bron: The new easy van Donna Hay

Wat heb je nodig?

Voor een 24-tal havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen

125 g donkerbruine suiker
75 g kristalsuiker
1 tl vanille-extract
175 g boter, in blokjes gesneden
1 ei
150 g bloem
1 tl bicarbonaat
180 g havermout
100 g rozijnen
150 g pure chocolade, callets of in stukjes gehakt

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte).

Suiker, boter en ei mengen in de foodprocessor / www.eenlepeltjelekkers.be

Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen en chocolade in de foodprocessor.
Mix tot een samenhangend geheel.
Spatel er de rozijnen en chocolade door.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Balletjes rollen van het deeg / www.eenlepeltjelekkers.be
Rol balletjes van telkens ongeveer 1 el van het deeg en leg met wat tussenruimte op de plaat.

Deegballetjes platdrukken met een vork / www.eenlepeltjelekkers.be
Druk een beetje plat met een vork.
Bak in 12 minuten goudbruin.
Laat 5 minuten afkoelen op de plaat en nadien op een rooster tot kamertemperatuur.

Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen laten afkoelen op een rooster / www.eenlepeltjelekkers.be

Serveer de havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen.

Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Havermoutkoekjes met chocolade en rozijnen

  1. Heel lekker ongetwijfeld, maar met een veganistisch etende dochter in huis pas ik mijn gebak vaak noodgedwongen aan.
    Hier zou ik de boter kunnen vervangen door gemixte gestoofde peer, dan kan ik meteen ook wat suiker minderen. Kinders kunnen een mens nogal eens op ideeën brengen.
    En groot gelijk dat je gewoon verder je ding doet. We weten allemaal best wel wat gezond is en wat minder. ‘Met mate’ is inderdaad het codewoord hier.

Laat me weten wat je ervan vindt!