Hartige mini-brioche met schapenkaas

Ik ben de laatste tijd in de “baking-mood”: altijd zin om iets in de oven te zetten, de geur van verse gist door het huis te laten walmen, het geluid van een knisperende korst te aanhoren… En dus ben ik vanavond, na een heerlijk dagje Planckendael met de kindjes, nog een klein bakproject gestart: hartige brioches!

Ik ben de trotse eigenaar van zo’n zalige KitchenAid keukenmachine. Wat hou ik van dat ding! Met z’n fantastische kersrode kleur fleurt hij heel mijn keuken op, en hij is nog een werkpaard ook. Bij de aankoop van dit wonder kreeg ik een kookboek met receptjes waarin hij sterk is, cadeau. Ik heb mij al meerdere keren zitten verlekkeren bij het doorlezen van de recepten, maar om de ene of andere reden had ik enkel nog maar de kerststol geprobeerd. Tijd om daar verandering in te brengen.

Ik zocht iets broodachtig waarin ik een restje gist dat nog in de koelkast lag, kon verwerken, en kwam uit bij de “Saffraanbrioche met chocolade”. Maar omdat ik niet zo’n zin had in een zoet gebak, besloot ik er een hartige variant van te bedenken. Het recept suggereert al om dit te doen, door de chocolade te vervangen door geraspte kaas, maar ik ging nog een stapje verder door de saffraan weg te laten en in de plaats een mengsel van komijnzaad en vadouvan te gebruiken. Ik heb ook wat meer gist gebruikt, omdat mijn gist al een dikke week in de koelkast lag, en – hoewel de houdbaarheidsdatum nog lang niet verstreken is – ik bang was dat hij al een beetje kracht verloren had. En tot slot had ik ook geen ei meer over voor het glazuur, dus ik heb de brioches enkel met een beetje melk ingestreken. Een last minute toevoeging waren de sesamzaadjes: leken mij ook wel te passen bij deze hartige broodjes.

Het deeg is vrij vochtig en ik denk dat ik het waarschijnlijk niet lang genoeg gekneed heb. Ik heb nochtans de instructies uit het boek nauwgezet opgevolgd. Of misschien komt het door de grootte van mijn verse scharreleitjes? Ik heb daarom – na de eerste rijs en voor het proportioneren van het deeg – nog wat extra bloem toegevoegd. Het bleef wel een moeilijk hanteerbaar, vrij plakkerig deeg.

Uiteindelijk bleek dit wel de goeie beslissing, want de brioches zijn héérlijk! Goed gerezen, lekker luchtig en heerlijk kruidig, maar toch zacht van smaak. De volgende keer probeer ik de zoete variant!

Wat heb je nodig?

15 g verse gist
2 eetlepels suiker
3 eetlepels lauw water
1 koffielepel komijnzaad
1 koffielepel vadouvan
2 eieren
200 g bloem
een snuifje zout
100 g boter
100 g schapenkaas
1 eidooier, voor het glazuur
(zwarte) sesamzaadjes

Hoe ga je tewerk? 

IMG_3343

Verkruimel de gist in een kommetje met de helft van de suiker, de kruiden en het water. Roer tot de gist opgelost is, en laat 5 à 10 minuten staan tot het mengsel lichtjes begint te schuimen.
Kluts er de eieren onder.

Meng de bloem, het zout en de rest van de suiker 15 seconden in de mengkom van de KitchenAid op stand 2 met de kneedhaak.

IMG_3344
Verhoog de snelheid naar stand 3 en kneed het gist-eiermengsel beetje bij beetje onder de bloem tot je een glad deeg krijgt.

IMG_3348
Kneed nog 2 à 3 minuten.
Voeg de boter en de geraspte schapenkaas toe en kneed nog 3 minuten tot een homogeen geheel.

IMG_3350
Leg het deeg in een ongeoliede kom, dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat anderhalf uur rijzen op een warme plaats. Het deeg moet minstens verdubbeld zijn in volume.

IMG_3352

IMG_3354

Vet 12 vormpjes (ik gebruikte een muffinplaat) in.
Kneed het deeg even door op een bebloemd werkblad en verdeel in 12 porties.
Haal een derde van elke portie deeg en leg apart.
Rol de grote porties tot bolletjes en leg deze in de vormpjes.
Maak er een kuiltje in.
Rol de kleine porties eveneens tot bolletjes en leg in de kuiltjes.
Dek af en laat 1 u rijzen.

IMG_3356

Verwarm de oven voor op 220°C.
Meng de eidooier met eetlepel water.
Bestrijk er de brioches mee, bestrooi ze met de sesamzaadjes en bak ze in 12 à 15 minuten goudbruin.
Neem de brioches na het bakken meteen uit de vorm en laat afkoelen.
Serveer warm met boter of laat afkoelen en eet met lekkere kom herfstige groentensoep.

IMG_3357

IMG_3358

IMG_3359

Print Friendly

Laat me weten wat je ervan vindt!