Gezond en makkelijk weekmenu voor keuken-linkerhanden

Gebakken zalm met boontjes en sauce vierge / www.eenlepeltjelekkers.be

Ik ben een echte foodie. Dat mag niet verbazen als je met enige regelmaat deze blog leest. Ik adem “eten”, ik denk er voortdurend aan en sta te popelen om nieuwe en onbekende gerechten uit te proberen.

Maar ik besef maar al te goed dat ik daarmee absoluut niet in de meerderheid ben. Voor veel mensen is ’s avonds koken een heuse opdracht, een “noodzakelijk kwaad” omdat het aanbod lekkere en gezonde kant-en-klaar-maaltijden bedroevend klein is.

Behoor je tot die laatste categorie, en heb je in een vlaag van onbezonnen overmoed – of uit “plichtsbesef”, omdat je nu eenmaal mijn collega, familie of vriendin bent – toch deze blog gevonden, dan hoop ik je vandaag alsnog een stapje op weg te helpen.

Een tijdje terug gaf ik al een aanzet met vijf shortcuts om de “dagelijkse kookplicht” te vereenvoudigen en tips rond het maken van een weekmenu. En vandaag wil ik jullie een concreet voorbeeld van zo’n gezond en gevarieerd weekmenu geven.

Deze post kadert in de Boost your positivity uitdaging die Kelly en Oon opstartten. Ikzelf kook bijna dagelijks, en meestal met veel goesting. Doordat ik het zodanig leuk vind om mijn gezin iets lekkers en homemade voor te schotelen, geeft dat kookritueel mij een dikke portie energie. Echt iets dat mijn “positivity boosts” dus!

En ik zou het echt fantastisch vinden als ik iemand, al was het maar één enkele ziel, zou kunnen inspireren om ook eens aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met dit weekmenu. Ik heb zorgvuldig gekozen voor recepten die vrij eenvoudig te bereiden zijn, weinig (niet-vaatwasbestendige) afwas opleveren en gezond zijn voor het hele gezin.

Ik ging uit van drie keer veggie en twee keer vis. De pastagerechten heb ik tot twee kunnen beperken (een hele uitdaging, want niks zo makkelijk als een pastaatje maken na een drukke werkdag) en drie avondmalen zijn uitgesproken kindvriendelijk. Ik ben ervan overtuigd dat zelfs een keuken-groentje dit weekmenu op tafel kan zetten.Booschappenlijstje voor gezond en makkelijk weekmenu

En om het je nóg makkelijker te maken, kan je hier ook het boodschappenlijstje voor het hele menu downloaden, mét vermelding van wat je waarschijnlijk in voorraad hebt. Best even checken voor je aan de slag gaat dus!

Maandag

De eerste dag van de week is altijd een beetje pompen of verzuipen. ’s Avonds wil ik dan ook graag iets dat iedereen lust en waarvan ik niet té veel opkuis heb. Deze pompoenschelpjes met hazelnootpesto passen perfect in dat plaatje. Voor de kindjes hou ik de pesto apart, maar de radicchio lusten ze op deze manier wel, omdat hij zijn bitterheid wat verliest in het kookproces.

Pompoenschelpjes met hazelnootpesto

Dinsdag

Op dinsdag is het hier dikwijls een drukte van jewelste: de papa werkt later, de kindjes rennen al zingend het huis door, en ik probeer snel nog iets lekkers klaar te maken voor ik  naar de fotografiecursus vertrek. In dat opzicht zijn deze Marokkaanse mosselen ideaal: snel klaar, weinig werk en – althans in ons huis – een succesnummer!

Zowel mosselen als couscous zijn trouwens dikke vriendjes met de drukbezette kok: ze zijn in geen tijd klaar en je kan er niet zo heel veel fout mee doen. IMG_4026

Woensdag

Ha, woensdag, het midden van de week: dat vraagt om een gemakkelijk gerechtje dat iedereen lust. Deze zonneschijnsoep van geroosterde groenten voldoet aan alle voorwaarden. Voel je trouwens niet verplicht de opgelijste groenten te gebruiken: ook geroosterde wintergroenten (denk wortel, pastinaak, aardpeer, pompoen, …) laten zich uitstekend verwerken tot een hartverwarmend soepje!

IMG_5275

Donderdag

Tijd om dé tijdswinners van de keuken boven te halen: de wok en de pasta! In dit recept gebruik ik weliswaar parelcouscous, maar een andere kleine pastasoort zoals orzo of fregola zou het hier ook heel erg goed doen. Je kan de overgebleven courgette van de soep gebruiken, of kiezen voor andere groentjes die nog liggen te verwelken in je koelkast. Het principe is grotendeels hetzelfde als bij de pompoenschelpjes van maandag: alles in één pot klaarmaken voor ultiem comfort en geen afwas (zeker als je een wok met antikleeflaag gebruikt). Aan de slag! image

Vrijdag

TGIF en al, en op naar het weekend met deze maïsburgertjes! Snel wat mixen, mijmerend beslag lepelen in een laagje olie, en broodjes, groentjes en saus naar keuze op tafel zetten. De kindjes vinden het trouwens extra leuk als ze zelf hun burgertje mogen samenstellen. Maïsburgers met tomatenrelish en avocado

Zaterdag

Onze zaterdagen zijn altijd goed gevuld: ’s ochtends zwemles voor de grootste meid, en na het middagdutje van de mini racen we nog gauw richting supermarkt om de voorraad voor de volgende week in te slaan. Hoewel ik in de dagen vooraf altijd grote voornemens heb over heuse feestmenu’s en experimentele desserts, zakt de moed mij tegen de avond meestal in de schoenen, en ben ik maar wát blij dat ik deze kinderfavoriet – ons allen bekend in een belabberde versie bij de meubelgigant – gepland heb. IMG_7108

Zondag

Zondag rustdag. En dat mag je letterlijk nemen: we slapen wat langer, lopen tot de middag in pyjama, en plannen nadien een uitstap voor de kindjes. ’s Avonds wil ik toch graag iets specialer op tafel, iets dat een beetje “Woohoo, Sunday!” schreeuwt. Een lekker visje is dan ook ideaal. Ik gaf er freekeh bij, een wat minder courante graansoort die nog mooi oogt ook. Groot feest op tafel, weinig rommel in de keuken: de ideale combinatie voor een lazy Sunday. IMG_5301Al dat lekkers heeft mij alvast een flinke dosis energie voor de komende drukke week bezorgd. Kleurrijke gerechten zijn sowieso een stuk smakelijker dan die kwak ondefinieerbare puree uit de bedrijfskantine. Probeer het dus eens, ik ben er zeker van dat je een aantal pareltjes zal ontdekken die nog een leven lang meekunnen.

Maak je dit weekmenu, of één gerechtje ervan, laat dan zeker iets weten! Op Instagram kan je mij taggen of #lieziepeasy toevoegen, en op Facebook mag je gerust een berichtje op mijn tijdlijn plaatsen. De firma is u eeuwig dankbaar.

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Gezond en makkelijk weekmenu voor keuken-linkerhanden

  1. Leuk! Ik zag deze challenge te laat, ik had best ook mee kunnen doen. Maar ik denk erover om tijdens Dagen Zonder Vlees weekmenu’s online te zetten…
    Hier komen de laatste tijd (omwille van andere werkuren) vaker eenvoudigere dingen op tafel, maar ik kan nog steeds heel erg genieten van in het weekend uitgebreid(er) te koken en te bakken!

Laat me weten wat je ervan vindt!