Gevulde portobello’s met taleggio

Joepie, ik heb onder de kerstboom weer heel wat culinaire cadeautjes mogen vinden. Daarbij onder andere twee kookboeken van Yotam Ottolenghi, de nieuwe hype in kookboekenland. De kerstvakantie is dan ook de ideale periode om eens wat receptjes uit te proberen, zoals vandaag, de gevulde portobello’s met taleggio uit Plenty.

De heerlijke tallegio heb ik in ’t Kaashuys op de Zwijnaardsesteenweg gehaald, wat mij betreft hét Gentse kaaswalhalla. Ik ben ook al in het Mekka van de Kaas geweest, en bij Schollaert op de Rooigemlan, maar alleen al door het aanstekelijke enthousiasme en de vakkundigheid van de gastvrouw, steekt ’t Kaashuys er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit. Onlangs heb ik er nog een hoop kaas gehaald voor een kaasbuffet voor 16 personen, en iedereen was in de wolken met de mooi geaffineerde kazen in alle geuren (letterlijk) en kleuren. Dus als ’t Kaashuys nog een blinde vlek op je culinaire kaart is: zeker eens uitproberen!

Terug naar Yotam. Dit receptje is vrij eenvoudig, maar behoeft wel een beetje tijd om alle ingrediënten de kans te geven hun smaak ten volle te ontwikkelen. Wij aten er een eenvoudige witlofsalade, met een dressing van olijfolie en rode wijnazijn, en graantjes (type Ebly) bij. Je zou dit in miniatuurversie (gebruik gewone champignons) ook perfect als hapje voor een zomers dinertje kunnen serveren.

Kan je geen taleggio vinden, gebruik dan een andere smeuïge, goed doorsmakende kaas.

Terwijl ik dit alles in de keuken stond te bereiden, hadden mijn twee meisjes elk een doos Rummikub uit de kast gehaald (één met letters en één met cijfers), waardoor ik nu nog wel even zoet ben met het sorteren van blokjes. The life of a parent…

Dit recept is genoeg voor een voorgerecht voor vier of een hoofdgerecht voor twee. 

Wat heb je nodig?

4 portobello’s, zonder steeltjes
olijfolie
1 kleine ui of 1 grote sjalot, fijn gesneden
1 stengel bleekselder, in kleine blokjes gesneden
100 g zongedroogde tomaatjes, fijn gesneden
2 teentjes look, geperst
50 g geraspte parmezaan
1 eetlepel gehakte dragon (d.i. de blaadjes van drie grote stengels)
2 eetlepels gehakte basilicum (d.i. de blaadjes van een vijftal stengels)
100 g taleggio, in plakjes

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

IMG_3561

Leg de portobello’s in een met bakpapier beklede ovenschaal, en besprenkel ze met een beetje olijfolie.
Kruid met peper en zout.
Zet een kwartiertje in de oven tot de paddenstoelen zacht zijn.

IMG_3564

Verhit de olijfolie in een (kleine) kom.
Stoof er de ui en bleekselder in aan, op een zacht vuur, tot deze zacht zijn maar niet bruin. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Voeg er de look en zongedroogde tomaten aan toe en stoof enkele minuten mee.

IMG_3565
Neem van het vuur en laat afkoelen.

IMG_3567

Doe de parmezaan, dragon en basilicum bij het tomatenmengsel en vul er de hoedjes van de portobello’s mee.

IMG_3568

IMG_3569
Leg op elke paddenstoel een sneetje taleggio.

IMG_3571
Zet een 10-tal minuutjes in de oven tot de kaas gesmolten is.

IMG_3573

Print Friendly, PDF & Email

0 thoughts on “Gevulde portobello’s met taleggio

Laat me weten wat je ervan vindt!