Geroosterde aubergine met tahinsaus, geserveerd met köfte en tabouleh

Sinds kort ben ik lid van een Foodbloggers-groep op Facebook. Zo leert een mens wat fellow-bloggers kennen, en dan nog allemaal met dezelfde passie: gastronomie! De groep heeft ook enkele leuke evenementen, zoals het foodblog-event (waarbij alle virtuele deelnemers rond een bepaald thema koken), de mysterie box challenge (cfr. MasterChef) en de foodblogswap. Ik neem nu voor het eerst deel aan deze laatste. Je krijgt een blog toegewezen, zoekt daarop een leuk receptje, probeert het uit en blogt erover! En zo zal dus ook een collega-blogger iets van mijn blog proberen! Ik ben al benieuwd naar het resultaat van Marion bij het uitproberen van een gerecht van mijn blog!

Ikzelf kreeg de blog tastyhealthycooking toegewezen. Een leuke ontdekking, want ik kende deze pagina nog niet, en ik ben ook altijd op zoek naar lekkere, “verantwoorde” receptjes. Na een beetje bladeren, koos ik dit recept voor geroosterde aubergine met tahinsaus. Ik selecteerde dit recept omdat het van de hand van Ottolenghi is, mijn nieuwe foodhero, en omdat het wat ruimte biedt voor creativiteit, gezien het een bijgerecht is.

Na een beetje brainstormen heb ik er tabouleh en köfte bijgeserveerd, en het is bijzonder in de smaak gevallen! Aubergine was nu niet echt mijn favoriete groente, ik vond altijd dat er weinig smaak in zat, en dat het veel olie opslorpte bij het bakken. Maar deze manier van bereiden – roosteren in de oven met een geurige marinade – ga ik zeker  nog meer toepassen! De aubergine wordt getransformeerd in iets rijkelijk, iets ondefinieerbaar zoet en rokerig. En net de eigenschap van het “opslorpen” komt mij nu goed van pas, omdat alle smaken helemaal opgenomen worden en voor een onherkenbaar resultaat zorgen.

De mogelijkheden met dit recept zijn eindeloos. Je zou de aubergine, eens geroosterd, kunnen uitlepelen, mixen en serveren als tapa. Je zou de aubergine “as such” kunnen serveren met een beetje rijst, of met een simpele couscous aangemaakt met wat olijfolie en citroensap. Je zou heel andere kruiden kunnen gebruiken voor een meer Italiaanse of provençaalse variant (ik denk aan basilicum, tijm, rozemarijn). Je zou er falafel kunnen bij serveren, of een niet té kruidige tajine… Enfin, mogelijkheden te over.

De yoghurtsaus is een beetje een “buitenbeentje” door de toevoeging van tahini. Niet iedereen is fan van deze geroosterde sesampasta. Doordat mijn tafelgenoten ook twee kindjes telden, heb ik maar een koffielepeltje toegevoegd. Je hoeft trouwens niet voor deze saus te kiezen, ik denk dat tzatziki ook goed zou passen, of een yoghurtsaus met groene kruiden.

De köfte heb ik deze keer met rundsgehakt gemaakt (dat was wat de diepvries mij nog te bieden had), maar normaalgezien zou ik eerder voor lam gaan. Ik heb daarnaast ook vnl. ras el hanout als smaakmaker voor het vlees gebruikt, omdat mijn komijn en koriander na het maken van de marinade zo goed als uitgeput waren, maar ook hiermee kan je spelen. Baharat (een ander Arabisch kruidenmengsel) kan trouwens ook. Laat je daarbij zeker niet afschrikken door de toevoeging van kaneel aan het vleesmengsel: als je niet te veel gebruikt, past dit wonderwel bij het vlees, en geeft het een heerlijke warme gloed aan de aardse smaak.

Wow, genoeg geschreven precies. Ik kan alleen nog toevoegen dat dit echt een ongelooflijke smaakbom is, zo “up my alley” dat het hier nog dikwijls op het menu zal staan. Dit is echt “my kind of food”, dus bedankt, tastyhealthycooking!

Wat heb je nodig?

Voor de aubergine

1 aubergine
1 teentje look, geperst
1 tl komijn
2 tl koriander
1 tl paprikapoeder
snuifje chilipoeder
rasp van 1 citroen
olijfolie
peper en zout

Voor de köfte

500 g lams- of rundsgehakt
2 sjalotjes
1/2 bosje koriander, fijngehakt
1/2 bos platte peterselie, fijngehakt
2 eetlepels ras el hanout, baharat of een eigen mengsel van gemalen komijn en koriander
1 koffielepel kaneel
1 ei
broodkruim of paneermeel

Voor de tabouleh

200 g couscous
1 grote bos platte peterselie, fijngehakt
2 lente-uitjes, in ringetjes
1/2 komkommer, in blokjes
sap van 1 citroen
2 eetlepels olijfolie
peper en zout
een halve granaatappel, zaadjes losgemaakt

Voor de yoghurtsaus

100 g yoghurt
1 koffielepel tahini (of meer, naar smaak)
1 teentje look, geperst
sap van 1 citroen

Voor erbij

extra granaatappelzaadjes
1/2 bosje koriander, fijngehakt

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 200°C.

IMG_3601

Begin met de aubergine:
Halveer en snij de snijvlakken kruislings in (tot net boven de schil).
Meng alle ingrediënten voor de marinade tot je een dikke pasta krijgt.
Bestrijk de snijvlakken rijkelijk met de marinade, tot deze helemaal opgebruikt is.

IMG_3603
Leg de aubergine in een ingevette ovenschaal en rooster 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Voor de köfte stoof je de sjalot even aan in olijfolie tot glazig.
Meng met het gehakt, de kruiden, specerijen, het ei en het broodkruim.

IMG_3605
Meng tot je een vaste massa krijgt die niet te veel kleeft.
Rol er balletjes van en druk een beetje plat.
Bak aan op hoog vuur in olijfolie om te korsten.
Zet het vuur nadien lager en laat verder garen.

Voor de tabouleh giet je kokend water over de couscous tot deze net onder staat.
Dek af en laat wellen.
Proef en voeg eventueel extra water toe als de couscous nog te veel beet heeft.
Roer los met een vork.

IMG_3606
Meng er alle andere ingrediënten onder en roer goed.

IMG_3607
Kruid bij met peper en zout.

IMG_3608

Voor de saus meng je alle ingrediënten door elkaar.

Serveer de aubergine met de saus, tabouleh en köfte, en werk af met extra koriander en granaatappelzaadjes.

IMG_3609

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Geroosterde aubergine met tahinsaus, geserveerd met köfte en tabouleh

Laat me weten wat je ervan vindt!