Gebakken makreelfilet met boerenkoolpistou en parmezaancrumble

Onze foodbloggersgroep op Facebook doet niet enkel aan Foodblogswaps (zoals hier en hier), maar ook aan een “mystery box challenge”. Als je al eens de tv op BBC zet en daar de originele “Masterchef” volgt, zal deze uitdaging geen onbekende voor je zijn. De deelnemers krijgen een aanrecht vol ingrediënten en moeten daarmee iets lekkers zien te produceren. Daarbij mogen ze enkel gebruik maken van een beperkte “voorraadkast” met onder andere bloem, suiker, boter, oliën etc.

Ik wilde de proef wel eens op de som nemen en schreef mij in voor de mystery box challenge van de foodbloggers. En zo kregen we enkele weken terug de ingrediënten door waarmee we iets creatiefs moesten doen: boerenkool, mango, zwarte bonen, parmezaanse kaas, makreel en cranberry’s. Anders dan in de tv-versie kregen we genoeg tijd om iets te bedenken en werd afgesproken om er deze week over te bloggen.

Het werd mij meteen duidelijk dat dit geen gemakkelijke opdracht is. Ik zou in elk geval niks zinnigs kunnen bedenken in een kwartiertje tijd (zoals dat op tv moet). Uiteindelijk heb ik gekozen voor een voorgerechtje met gebakken makreel, pistou van boerenkool en parmezaancrumble. Oorspronkelijk had ik ook nog boerenkoolchips voorzien, maar die hadden in de oven een zwart randje gekregen, dus die heb ik wijselijk achterwege gelaten.

IMG_4124

Het gerecht viel goed in de smaak! In de zomer kan je voor een “gewone” pistou met basilicum gaan, en er wat verse of gefrituurde basilicum bij serveren. Maar in de winter is dit een prima alternatief, lekker voedzaam door alle goede eigenschappen van de boerenkool en makreel. Als hoofdgerecht zou je er aardappelpuree, aangemaakt met olijfolie en op smaak gebracht met (gestoomde) look en parmezaan, kunnen bijserveren.

Makreel is trouwens zo’n typische ondergewaardeerde vissoort. Hij is niet duur, vol van omega 3 en vitamine B12 en heeft een uitgesproken vissmaak. Laat je dus verleiden en zet dit visje eens op je weekmenu!

Wat heb je nodig? 

2 makrelen, gefileerd
olijfolie
een handvol boerenkool
twee eetlepels parmezaanse kaas
een teentje look, geperst
citroensap
peper en zout

voor de parmezaancrumble
50 g bloem
40 g boter
25 g parmezaanse kaas
provençaalse kruiden

Hoe ga je tewerk? 

Maak eerst de parmezaancrumble.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Mix in een keukenmachine alle ingrediënten voor de crumble.
Rol uit tot een dunne lap en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak vijftien minuutjes in de oven tot de randjes lichtbruin worden.

IMG_4123
Laat een beetje afkoelen en verkruimel met een vork.

Maak de pistou.
Blancheer de boerenkool kort in kokend water met een snuifje natriumbicarbonaat (helpt om de groene kleur te behouden).
Giet af, spoel met koud water en druk er nadien zoveel mogelijk vocht uit.
Mix de boerenkool met de look, parmezaan en een scheutje olijfolie.

IMG_4125
Proef en voeg eventueel extra olijfolie toe tot je een smeuïge puree krijgt.
Breng op smaak met peper en zout, en een kneep citroensap voor een frisse toets.

IMG_4126

Kruid de makreel met peper en zout.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Bak er de filets in aan, een tweetal minuten per kant.

IMG_4127

Serveer de makreel met pistou en parmezaancrumble.

IMG_4128

Benieuwd wat de anderen ervan maakten? Hieronder vind je de links van zodra de recepten gepubliceerd zijn:

Print Friendly

Laat me weten wat je ervan vindt!