Flan van Bloch

19 oktober 2013 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Vrijdagavond zit mijn koelkast zoals elke week vol met lekkere zuivel. We kopen die via ons Voedselteam aan bij De Zwaluw in Lovendegem. Steevast bestel ik twee liter hoevemelk, een liter volle yoghurt en soms nog verse choco of plattekaas erbij. Bij het eerste slokje van de melk reis ik in mijn hoofd direct 25 jaar terug in de tijd (echt zot dat ik dat al kan zeggen, ik word oud…), naar de smaak van de melk die mijn zus en ik toen met zo’n ouderwets melkkannetje bij de boer op de hoek gingen halen. Mijn mama maakte er steevast de heerlijkste pannenkoeken of rijstpap mee.

En nu ben ik zelf mama, en wil ik de kindjes dezelfde smaakherinnering geven. En dus probeer ik altijd iets lekkers te maken met die melk. Mijn man is een echte fan van flan, en dus was de keuze voor dit weekend snel gemaakt. In mijn kookboekenbibliotheek (of hoe moet je zo’n uitpuilende kast anders noemen…) vond ik meteen drie recepten terug. Ik besloot om de flan van Bloch, zeg maar de “Floch”, te kiezen. Het recept staat in het eerste boekje van Stefan Elias: “Stefan Elias selecteert recepten van Jacques Bloch“.

Je lost eerst 10 g gist op in een mengsel van 50 g ei (dat is ongeveer het gewicht van een klein eitje) en 40 g water. In een andere kom meng je 180 g bloem met 10 g suiker en 2 g zout. Je voegt de inhoud van de twee kommen samen en doet er nog eens 40 g koude boter in blokjes bij. Kneden maar, tot je een elastisch deeg krijgt, dat je dan vrij dun probeert uit te rollen. Dat is trouwens vrij moeilijk, doordat het deeg zo elastisch is dat het steeds de neiging heeft om zijn originele vorm weer aan te nemen.

Na een beetje gesukkel kan je je ingeboterde taartvorm bekleden. Om je deeg heelhuids in de vorm te krijgen, is het het gemakkelijkste om hem gewoon om je deegrol te rollen, en dan weer uit te rollen boven de vorm.

IMG_3224
  • Pin
Nu moet je de vulling maken. Doordat ik niet zeker was van de hoeveelheden voor mijn vorm (bij het recept van de vulling staat dat dit genoeg zou moeten zijn voor een taartvorm van 20 cm doorsnede), heb ik het recept maal anderhalf gedaan, voor alle zekerheid.

Voor het flanbeslag breng je dan 750 ml melk aan de kook met 150 g suiker en een vanillestokje (opensnijden, zaadjes en stokje bij de melk voegen). Intussen klop je 3 eieren met 6 eidooiers luchtig op. Als de melk kookt, giet je die onder voortdurend roeren bij de eieren. Je zeeft het mengsel en vult de taartbodem met je flanbeslag. De taart moet dan 60 minuten in een oven van 180 °C.

Twee tips over bovenstaande.

Ten eerste: als je wilt vermijden dat de melk aanbrandt, spoel je de kom even met water voor je de melk erin giet. Dit werkt echt, al vergeet ik het zelf meestal…

Ten tweede: probeer je taartbodem niet op je aanrecht te vullen en dan in de oven te zetten: DAT LUKT TOCH NIET! Ik kan erover meespreken, mijn oven is nog niet helemaal bekomen van het mojitotaart-mengsel dat erin gelopen is toen ik dezelfde truc probeerde toe te passen… Best is dat je je taartvorm al in de oven zet op een rooster, de rooster er een klein beetje uitschuift, en je het flanbeslag er dan zo ingiet. Zo moet je die overvolle vorm niet meer verplaatsen.

Na een uur in de oven krijg je dan een perfecte flantaart…

… min die ene verbrande plek dan toch…

En zo kom ik toch nog bij tip nr. 3: hou de oven in de gaten, en vertrouw niet te veel op kook- en baktijden in recepten… Die zijn zodanig afhankelijk van de oven, dat je het eerder als een richtlijn moet zien. Mijn flantaart heb ik er na 45 minuten uitgehaald, en dan nog had ze die verbrande plek (met een beetje goede wil zie je er maar één, en zijn die andere gewoon donkerbruin).

* De hoeveelheden die ik hierboven gebruikte, bleken grotendeels OK. Ik had zowel van het deeg als van de vulling maar een klein beetje over.

** Wij gaan de taart zo opeten, maar je kan er ook een “Flan Brésilienne” van maken, door hem – eens afgekoeld – te besmeren met opgeklopte slagroom en dan te bestrooien met brésiliennenootjes.

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

5 Reacties

  1. Carl Peters

    ik ben ook een grote flan van “Flan van Bloch” en ik heb volgende vraag: hoe komt het dat de ene keer de taart meer naar ei smaakt dan de andere keer, terwijl ik er toch telkens evenveel eitjes in doe?

    Antwoord
      • Carl Peters

        Bedankt hoor! DE vraag is al verstuurd!

        Antwoord
  2. Stefan Elias

    Even een reactie ! Jij gebruikt een bakvorm van 28 cm diameter en 2,5 cm hoog. Terwijl de vorm aangegeven in het recept 20 cm diameter is en 4 cm hoog. Dus normaal dat je meer beslag nodig had en meer deeg! Mijn recept klopt dus !!! Je deeg mag je nog iets langer kneden. Pizza deeg kneed je toch ook lang en rolt ook perfect uit. Laat je deeg eens 10 min. ontspannen vooraleer je het uitrolt. Uitrollen is een kunst ! Wanneer je na 45 minuten ziet dat je taart reeds gebakken is dan geeft uw oven niet de juiste temperatuur aan. Mijn taartvorm is hoger dus normaal dat het langer moet bakken. Als laatste 4 porties = aan 4 personen. Dit zie je duidelijk op de foto !!!
    Ik hoop dat de taart lekker was!

    Stefan Elias

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Dag Stefan,
      Bedankt voor je reactie, ik voel mij vereerd! Je hebt gelijk, mijn vorm is inderdaad veel groter, vandaar het verdubbelen. Ik wou zeker niet zeggen dat je recept niet klopt hoor, ik had alleen niet direct door wat bedoeld werd met “voor 4 porties”, en heb pas later gezien dat er bij het recept van het beslag wel een beschrijving over de bakvorm staat. Het is correct dat thuisovens niet altijd even juist zijn qua temperatuur. Ik heb er al een oventhermometer in liggen, maar dan nog…
      De taart was inderdaad zeer lekker, voor herhaling vatbaar!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest