Drie gezonde hapjes voor de picknickmand

27 mei 2017 | Een lepeltje lekkers, Gezond, Hittegolf, Recepten

We mogen dit weekend al eens proeven van de zomer. De rokjes worden weer uit de kast gehaald, de geur van zonnecrème vult de tuin, en de ijsjes in de supermarkt zijn in een mum van tijd uitverkocht. Niks dat ik liever doe dan op een zonovergoten dag in het gras van wat verrassende gerechtjes smullen. Met deze drie gezonde hapjes voor de picknickmand kan het niet meer fout gaan!

Ik leerde de recepten kennen tijdens een workshop rond de Suiker-reflex van Partena Ziekenfonds met Dagny Ros. Daar deelde de Ijslandse ideeën om een gezonde brooddoos voor je kroost samen te stellen. Belangrijk daarbij is om eens af te stappen van de typische boterhammen, en wat creatiever te denken. Groenten en fruit krijgen een hoofdrol, zoet beleg is uit den boze.

Om het allemaal wat haalbaar te houden, gaf Dagny ook tips om tijd te winnen. De visballetjes maakt ze bijvoorbeeld altijd in grote hoeveelheden, zodat je er ‘s avonds enkel wat uit de diepvries moet nemen. Voor de milkshake gooi je nadien amandelen en een dadel of 2 in een beker water; ‘s ochtends zet je de mixer erin en klaar! En de hummus kan je in het weekend maken, want die blijft zeker 5 dagen goed in de koekast.

De recepten lenen zich echter ook uitstekend voor een zomerse picknick, en met het mooie weer van de afgelopen dagen hebben we ervan geprofiteerd om erop uit te trekken met een mand vol lekkers. Neem nog wat rauwkost, een lekker brood en een bakje zongerijpte aardbeien mee, en het feestmaal is compleet. Deze gezonde hapjes voor de picknickmand vallen echt bij iedereen in de smaak: zelfs de meisjes waren enthousiast!

Met dank aan Partena & Dagny Ros
Bron linzenhummus & visballetjes: Easy Nordic van Dagny Ros

Aardbeienmilkshake met amandelmelk

Wat heb je nodig?

Voor 1 milkshake
25 g blanke amandelen
1 of 2 dadels
250 ml water
6 aardbeien

Hoe ga je tewerk?

Laat de amandelen en dadel(s) minstens 6 u weken in het water.
Mix samen met de aardbeien glad.

Linzenhummus

Wat heb je nodig?

1 blik linzen, afgespoeld en uitgelekt
6 zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
sap van 1 citroen
1 el tahin
1 tl gemalen komijn
1 teentje look, geperst
1/2 kleine rode ui, in stukjes gesneden
4 el olijfolie
1/2 tl fijn zeezout
zwarte peper van de molen

Hoe ga je tewerk?

Doe alle ingrediënten in een maatbeker.
Mix fijn met de staafmixer.
Proef en kruid naar smaak bij met extra zout en peper.
Serveer met rauwkost of crackers.

Visballetjes

Wat heb je nodig?

1 kg witte visfilet (koolvis, kabeljauw, schelvis, …), in stukjes
4 uien, in stukjes gesneden
3 el bloem
2 el aardappelzetmeel
1 ei
100 ml melk
1 tl fijn zeezout
zwarte peper van de molen
olijfolie

Voor de remouladesaus
200 ml zure room
2 el mayonaise
6 kleine augurken, fijn gesneden
2 el kappertjes, gehakt
handvol platte peterselie, gehakt
1 tl mosterd
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

Mix alle ingrediënten behalve de olijfolie samen tot een smeuïge pasta. Als deze te vochtig is, kan je nog wat aardappelzetmeel toevoegen.
Rol er balletjes van en druk een beetje plat tot hamburgers.
Leg op een met plasticfolie bekleed bord.

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit een bodempje olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur.
Bak er de balletjes aan beide zijden goudbruin in aan.
Leg ze in een ovenschaal en bak nog 10 minuten in de oven tot ze gaar zijn.

Maak intussen de remouladesaus.
Meng alle ingrediënten en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Serveer de gezonde hapjes voor de picknickmand.

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

1 Reactie

  1. Lana

    De milkshake is echt geweldig! Ik heb deze gemaakt toen mijn vriend zijn wijsheidstanden waren getrokken en hij niets kon eten.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest