Onze Franse vakantie is alweer eventjes achter de rug, maar met het mooie weer van de voorbije weken komen de herinneringen toch regelmatig terug. Herinneringen aan de rust, de uitgestrektheid van het landschap, het lekkere eten. Zo ook aan deze gebakken dorade met zuiderse aardappelsalade.
Het recept is weer zodanig simpel, dat ik me in eerste instantie afvroeg of het wel de moeite was om hier te plaatsen. Of jullie niet zouden denken dat het wat té eenvoudig was, dat er niets speciaals aan was. Maar als ik nog een hapje nam, wist ik dat het wél de moeite was. Ondanks de nederige ingrediënten is de smaak elegant, zuiders, fijn en fris. En ondanks de eenvoudige instructies en de beperkte tijd die je ervoor in de keuken moet doorbrengen, ziet het er meteen erg smakelijk uit. Een klassiek voorbeeld van een lepeltje wow dus!
Kies bij eenvoudige gerechten als dit altijd voor de beste ingrediënten. Wij hadden het geluk onze inkopen op de plaatselijke markt te kunnen doen: net gevangen vis, zongerijpte tomaten, plukverse komkommers… Het lag er allemaal voor het rapen. Als je hier de kans hebt om inkopen te doen op een boerenmarkt, en daarnaast een goeie visboer hebt, zou je hetzelfde resultaat moeten bekomen.
Nederige ingrediënten, weinig werk en afwas, eenvoudige bereiding, maar wát een smaak: deze dorade met zuiderse aardappelsalade moet je gewoon uitproberen!
Wat heb je nodig?
4 dorades, gefileerd maar mét vel
peper en zout
2 el olijfolie
Voor de aardappelsalade
500 g (nieuwe) aardappelen
5 lente-uitjes
8-tal tomaten, verschillende soorten
1 komkommer, geschild en ontpit
2 el kappertjes
olijfolie
rode wijnazijn
handvol basilicumblaadjes
peper en zout
Hoe ga je tewerk?
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Giet af, laat iets afkoelen en snijd in grove stukken.
Snij de lente-uitjes fijn.
Snijd de tomaten en komkommer in grove stukken.
Meng de lente-ui, tomaten- en komkommerblokjes samen met de kappertjes door de aardappelen.
Besprenkel royaal met olijfolie en voeg ook een scheutje rode wijnazijn toe.
Scheur er de basilicumblaadjes bij en kruid met peper en zout.
Proef en voeg eventueel extra azijn of kruiding toe.
Verwarm de olijfolie in een pan.
Kruid de doradefilets aan beide kanten met peper en zout.
Bak in een drietal minuten goudbruin op de velkant.
Keer om en bak nog 1 minuut.
Laat even uitlekken op een keukenpapier.
mmmmm, wat gezellig !!! Ik krijg ook zin om naar frankrijk op reis te gaan.
Groetjes Julie
Simpel en lekker, zo hoort het in de zomer. Mooie foto’s!