Dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien

Afwerken met extra merengue

Rond de eindejaarsdagen deed ik mee aan een wedstrijd van supermarktketen Spar. In de eerste ronde maakte ik een aperitiefhapje met gerookte sprot en kruidenkaas, en in de tweede ronde ging ik “all the way” met een cranberrytulband met pistache. Uiteindelijk bleek de jury overtuigd en mocht ik mij tot één van de drie gelukkige winnaars van de wedstrijd kronen. De prijs was een reportage in het magazine Kook! van Spar, en die is intussen gepubliceerd!

Een lepeltje lekkers in Kook magazine van Spar

Samen met Een bord vol en Hap & Tap trok ik begin maart naar De Keyser & De Kok in Zaffelaere. Opdracht was een lentedessert te bedenken met fruit. Ik moest wel even de knop omdraaien: lentefruit in de kilte van maart, het is niet evident. Ik koos na lang twijfelen voor deze dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien, pistache en merengue. Ze zijn eenvoudig te maken, maar zien er heerlijk spectaculair uit: een typisch “lepeltje lekkers” dus!

Pistaches hakken

Het werd een gezellige kooknamiddag met inspirerende mensen, onder het alziend oog van foodfotograaf Karl Bruninx, die alle handelingen op de gevoelige plaat vastlegde. Ik mag de pluimen voor deze foto’s dus niet op mijn eigen hoed steken, dat is duidelijk!

Aardbeien snijden

Deze dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien kan je helemaal zelf maken, zoals hieronder beschreven, maar je kan gerust ook voor een shortcut kiezen: koop de merengues in de supermarkt of bij de bakker, en strooi er bij het verkruimelen wat extra pistaches bij. Zo heb je slechts een fractie van de tijd nodig, en is het resultaat toch even mooi. Misschien wel een ideaal dessertje voor de barbecue vanavond?

Fotografie: Karl Bruninx

Een lepeltje nostalgie…
1 jaar geleden: Aziatische wok met rundsvlees
2 jaar geleden: Salade niçoise met zalm

Wat heb je nodig?

Voor 6 à 8 glaasjes
2 eiwitten
100 g kristalsuiker + 1 el voor de aardbeien
50 g pistachenoten, gehakt + een beetje extra voor de afwerking
500 g aardbeien
2 el balsamicoazijn
1 vanillestok
350 ml slagroom (minstens 35 % vetgehalte)
2 el bloemsuiker

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 150 °C.

Merengue kloppen

Klop de eiwitten stijf in een schone, vetvrije kom.
Zodra het eiwit pieken begint te vormen, voeg je lepel per lepel de kristalsuiker toe.
Blijf kloppen tot de merengue mooi blinkt en stevige pieken vormt (mag niet meer korrelig aanvoelen).
Bekleed een bakplaat met bakpapier en lepel er merenguehoopjes op.

Merengues op bakplaat scheppen & pistaches over strooien
Bestrooi met de gehakte pistachenoten.

Schuif in de oven en bak 1u 30 min tot de merengues vanbuiten krokant, maar vanbinnen marshmallow-achtig zijn.
Zet de ovendeur op een kier en laat volledig afkoelen.

Merengue met pistaches

Snijd intussen de aardbeien in plakjes en meng met balsamicoazijn en 1 el suiker.

Aardbeien marineren
Laat 30 minuten marineren.
Mix de helft van de aardbeien tot puree.

Schraap de zaadjes uit de vanillestok en voeg ze bij de room.
Klop de room lobbig met bloemsuiker.
Roer er de aardbeipuree zachtjes door tot je een marmereffect krijgt.

Room marmeren met aardbeienpuree

Verkruimel een beetje merengue over de glazen.
Lepel er een derde van de gemarmerde room over.
Verdeel er een derde van de aardbeien over.

Dessertglaasjes vullen
Herhaal nog tweemaal en eindig met de aardbeien.

Glaasjes vullen
Versier met wat extra merengue en pistachenoten.

Afwerken met extra merengue

Serveer de dessertglaasjes van gemarineerde aardbeien.

Dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien

Laat me weten wat je ervan vindt!