Couscous met geroosterde bloemkool

Couscous met geroosterde bloemkool en scampi

Ik moet toegeven dat ik er de laatste weken soms érg tegenop zie om te koken. Is het de intrede van herfst, waarmee ik mij nog steeds niet verzoend heb, de drukte van september of de vermoeidheid door een nieuw takenpakket op het werk? Het vergt in elk geval dagelijks een inspanning om zuchtend een snijplank uit de kast te nemen en te starten met snijden en schillen.

Eens ik goed en wel gestart ben, gaat het wel, en geniet ik van de eenvoud van de handelingen, de aroma’s die vrijkomen en de relatieve rust van de keuken. Tot zolang de meisjes in de living rondlopen, is de keuken mijn heiligdom. Ik zet zelfs geen radio meer aan, zó hard kan ik genieten van de stilte. Maar de dames breiden dikwijls hun speelterrein uit tot dat van mij, en dan is het laveren tussen gillende kinderen, half-afgewerkte lego-kunstwerken en rondslingerende glitterstiftjes.

De laatste weken neem ik dan ook meer en meer mijn toevlucht tot snelle gerechten, die niet te veel bewerkingen of snijwerk hoeven. Voor deze couscous met geroosterde bloemkool beperkt zich dat tot lente-ui, koriander en bloemkool snijden. De rest van de bereiding bestaat uit roeren, bakken, sprenkelen en mengen. Zeg nu zelf: dat lukt ook op een dag dat alleen al het idee van te “moeten” koken, je kippenvel bezorgt.

Op de koop toe is dit een erg lekker, licht en vrij gezond gerecht, dat wat kleur brengt op een doordeweekse dag. En net dát gevoel heb ik nodig als ik ’s avonds ook nog “moet” opruimen, boterhammen maken en afwassen.

Bron: Libelle-Lekker september 2015

Wat heb je nodig?

1 bloemkool
1 el olijfolie + extra om de scampi te bakken
1 tl fijngemalen komijn
1/2 tl chilipeper
3 teentjes look, geperst
300 g couscous
50 g boter
1 tl kaneel
500 g scampi, gepeld en ontdarmd
2 lente-uitjes
pitten van 1 granaatappel of 1 schaaltje granaatappelpitten
sap van 1 limoen
1 bos koriander, fijngehakt
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Maak de roosjes los van de bloemkool.
Snij ze in dunne plakken en doe in een ovenschaal.
Besprenkel met olijfolie, komijn en chilipeper.

Bloemkool roosteren
Doe er de look bij en kruid met zout.
Schuif 30 minuten in de oven tot licht geroosterd. Schep in de helft van de baktijd even om.

Laat de couscous wellen in kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak los met een vork en roer er boter en kaneel door.
Kruid met peper en zout.
Laat afkoelen.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Bak de scampi op hoog vuur in enkele minuten goudbruin.
Kruid met peper en zout.

Snij de lente-uitjes in schuine ringen.
Meng samen met de granaatappelpitten door de couscous.
Roer er de geroosterde bloemkool door.
Werk af met limoensap en koriander.
Proef en kruid indien nodig bij.
Verdeel er de scampi over.

Serveer de couscous met geroosterde bloemkool en scampi.

Couscous met geroosterde bloemkool en scampi

Print Friendly

6 thoughts on “Couscous met geroosterde bloemkool

  1. Wat een heerlijk recept! Vooral de specerijen en de granaatappelpitten maakten dit recept een ware traktatie voor de smaakpapillen. Zeker voor herhaling vatbaar!

  2. Onze Marokkaanse hulp maakt komende week couscous voor ons, dus helemaal niet koken door ons een dag, dit doet zij voor ons ivm hun offerfeest. Jouw. Couscous met bloemkool en scampi zullen we ook uitproberen en laten smaken. Nu zitten we met kleinkinderen diergaarde Blijdorp in Rotterdam wat we eten vanavond moeten we nog bepalen!

    1. Zo leuk dat zij voor jullie kookt! Ik ben er zeker van dat haar couscous nóg lekkerder zal zijn! 🙂 De traditionele bereidingswijzen zijn toch meestal de beste!

  3. Ik heb het ook lastig met koken…ik zou nochtans denken, met het begin van het schooljaar en het einde van het mooie weer, dat er meer structuur in mijn leven zou komen, maar dat blijkt niet echt waar 🙂 Klinkt wel lekker anders, ik heb nog nooit bloemkool geroosterd gegeten!

Laat me weten wat je ervan vindt!