Aziatische noedelsalade

Noedels met gehakt en garnalen

De aandachtige lezer heeft het misschien al gemerkt: ik heb een logo! Ik ben er zelf heel erg blij mee, alleen al omdat het zo perfect vertaalt waar Een lepeltje lekkers voor staat: eenvoudig maar toch net een beetje anders, stijlvol maar niet over-the-top, schijnbaar moeiteloos maar toch verrassend. Wat vinden jullie ervan? Via Facebook en Instagram mocht ik al heel wat enthousiaste reacties ontvangen, ik hoop dat ook de lezers die enkel hier volgen hem leuk vinden!

Dit recept voor Aziatische noedelsalade past helemaal in de filosofie van het logo: de bereidingswijze en ingrediënten lijken misschien bescheiden, maar het gerecht zorgt voor een ware smaakexplosie in de mond, en dat terwijl het toch heerlijk licht en zelfs vrij gezond is. En het grootste pluspunt van al: je hebt er maar een half uurtje keukentijd voor nodig.

Het recept komt uit het prachtige boek “Jamie, de basis van het koken” van Jamie Oliver. Ik heb het al minstens 10 jaar in mijn boekenkast staan, maar het was een hele tijd geleden dat ik het nog eens open geslagen had. En alhoewel ik niet (meer) aan goeie voornemens doe, heb ik toch besloten dit boek weer eens wat vaker uit mijn – steeds kleiner wordende, of is dat maar een gedacht? – boekenkast te halen.

Laat je dus verleiden door dit snelle gerecht om een doordeweekse avond op te vrolijken. De kleuren, smaken en aroma’s voeren je meteen naar exotische oorden, zonder dat het je ook maar iets van inspanning vergt.

Bron: “Jamie, de basis van het koken” van Jamie Oliver

Wat heb je nodig?

200 g dunne rijstnoedels
arachide-olie
200 g rundsgehakt
2 kl Chinees vijfkruidenpoeder
2 teentjes look, geperst
2 cm geraspte gember
1 el (palm)suiker
100 g gekookte roze garnalen
sap van 1 limoen
1 el vissaus
peper en zout
een bos koriander, gehakt
een bos munt, gehakt
4 pijpajuin, gehakt
50 g geroosterde pinda’s, grof gehakt
1 rode chili, fijngehakt

Hoe ga je tewerk?

Doe de rijstnoedels in een kom en giet er kokend water over.
Dek af en laat 5 minuten weken tot ze zacht zijn.
Giet af en laat uitlekken.

Verhit een scheutje arachide-olie op hoog vuur.
Bak er het gehakt op hoog vuur in rul met het vijfkruidenpoeder tot het gaar is.

Gehakt en garnalen bakken met Chinees vijfkruidenpoeder
Zet het vuur lager, voeg look, gember, suiker en garnalen toe en warm enkele minuten door.

Meng de inhoud van de pan met de rijstnoedels.
Roer er limoensap en vissaus door en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Strooi er de gehakte kruiden en pijpajuin bij en verdeel over de borden.
Bestrooi met pinda’s en chili (naar smaak).

Serveer de Aziatische noedelsalade.

Noedels met gehakt en garnalen

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Aziatische noedelsalade

  1. Mmmm, dat komt eens op het menu te staan :-). Ik zal mij toch eens een boek van Jamie Oliver moeten aanschaffen.
    En wat betreft je boekenkast, ik heb net hetzelfde probleem. Die lijkt echt waar te krimpen ;-).

Laat me weten wat je ervan vindt!