Asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room

Asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room

Dit gerecht maakt ons mama al zolang ik mij kan herinneren. Hoewel er vroeger ook regelmatig een klassieke “à la flamande” op tafel stond, ging ze ook toen al creatief aan de slag door dit heerlijke receptje van gewokte asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room te bereiden. Dat was in die tijd nochtans niet evident, want zure room was bijvoorbeeld geen product dat je zomaar overal kon krijgen. En een wok hadden de meeste ook enkel nog maar op tv gezien. Maar zie: zoveel jaar later maakt zij – en intussen ook ik – het nog!

Eieren pocheren is op zich niet zo moeilijk, als je een paar basisregels in het hoofd houdt: gebruik enkel zéér verse eieren, breek ze vooraf in afzonderlijke kommetjes, zorg dat je water net niet kookt of borrelt, voeg er een scheutje azijn aan toe en maak een klein (!) draaikolkje door er met een lepel in te roeren. Laat er je ei zachtjes invallen en help de natuur eventueel een handje door met een lepel het eiwit richting dooier te scheppen. Laat de eieren dan gerust voor een drietal minuutjes. Schep uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken op een keukenpapier. Voorzichtig overbrengen op je bordje asperges, en je bent klaar!

Zie je er toch tegenop om de eieren te pocheren, kan je ze ook gewoon zacht koken, maar dan verliest het gerecht natuurlijk een tikkeltje van zijn wow-effect. Probeer het gewoon eens, je zal zien dat het niet zo moeilijk is als je de basisregels volgt.

Deze verrassende combinatie van asperges met gepocheerd ei, sla, zalm en zure room kan je perfect op een etentje serveren als voorgerecht. Wedden dat je heel wat bewonderende blikken zal krijgen?

Wat heb je nodig?

1 bot asperges, geschild en houtige uiteinden verwijderd
arachideolie
1/2 krop sla, blaadjes losgemaakt en schoongemaakt
100 g zure room
scheutje citroensap
150 g gerookte zalm, in stukjes gesneden
bosje bieslook, fijngehakt
peper en zout

Voor de gepocheerde eieren
4 kraakverse eieren
scheutje azijn

Hoe ga je tewerk?

Snijd de asperges in schuine hapklare stukjes.
Breng intussen een grote pot water aan de kook voor de eieren.

 Verhit een scheutje olie in de wok op middelhoog vuur.
Roerbak er de aspergestukjes in, tot ze goudbruin zijn.
Kruid met peper en zout.
 Voeg de sla toe en wok tot deze geslonken is.
Zet het vuur laag, voeg de zure room en het citroensap toe en laat zachtjes aan de kook komen.

Pocheer intussen de eieren in de pot water met een scheutje azijn.
Breek de eieren in afzonderlijke kommetjes. Zorg dat de dooier niet breekt.
Zorg dat het water net onder het kookpunt blijft en niet borrelt.
Maak een klein draaikolkje door in het water te roeren en laat er een ei invallen.
Laat een drietal minuten pocheren en laat dan uitlekken op een keukenpapier.
Herhaal met de andere eieren.

Voeg intussen de zalm toe aan het aspergemengsel en laat even doorwarmen.
Kruid met bieslook, peper en zout.

Serveer de gewokte asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room.

Print Friendly

5 thoughts on “Asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room

  1. Hoi Hoi, ik heb zelf ook een blog, maar kom hier toch altijd graag een kijkje nemen, met pijn in het hart zie ik het einde voor dit seizoen van de verse witte asperges komen. Leuk receptje, Saskia x

Laat me weten wat je ervan vindt!