Asperges met geitenkaas en rucolacrème

26 april 2016 | Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Lekkere asperges, Lente in de lucht, Recepten

Soms heb je als blogger ongelooflijk veel geluk. Dan word je uitgenodigd voor een evenement, een voorstelling of een bijeenkomst waar alle puzzelstukken in elkaar lijken te vallen. Waar je alleen maar gelijkgestemden ontmoet, waar de avond voortglijdt zonder je een besef hebt van plaats of tijd, waar alles zo perfect is dat het de volgende dag nog nazindert. Zo’n avond was het etentje bij über-foodie Christine Van Imschoot.  De Oosterzeelse goddelijke huisvrouw had een handvol foodbloggers uitgenodigd om bij haar thuis aan te schuiven aan een heerlijk diner vol zalige geneugten. En ik was één van de gelukkigen.

Het menu werd geserveerd in Christine’s Scandinavisch-geïnspireerde woonkamer. De avond startte perfect met enkele exquise hapjes – met verse Italiaanse scamorza, burrata en treccia van Cuore di Puglia, een lauw voorgerecht van gefermenteerde zoete aardappel met makreel en een kefirsausje; gepaneerde venkel met geitenkaas, salie en walnoten; Indisch lamsvlees met een rijstsalade met veenbessen en rode biet uit eigen tuin; en tot slot een appeltaartje “en cocotte” en skyr met rabarbercompote. Afsluiten deden we met een tropische “designer-thee” van Or-tea.

Het is duidelijk dat Christine een neus heeft voor lekker eten, en weet wat wérkt. Het maakte de avond één om nooit te vergeten. En het leuke gezelschap van mede-foodies Myriam, Ann van Spar, Nadia van Le Creuset, Ingrid, Jozefien, Alexia, Manon en Claudia maakte het etentje nóg gezelliger, waardoor ik pas in de late uurtjes weer richting Gent reed…

Christine is ontegensprekelijk een culinaire duizendpoot. Ze heeft een foodblog, geeft kookworkshops, gidst gegadigden door culinair Londen en is op de koop toe auteur van twee kookboeken. Van haar laatste wapenfeit – 1 x koken = 3 x eten – kregen we een exemplaar mee naar huis. Het boek is origineel opgevat, met telkens 1 basisbereiding waarvan je 3 verschillende gerechten kan maken. Drie vliegen in één klap eigenlijk: je hoeft maar één keer boodschappen te doen, alle restjes worden meteen verwerkt én je eet toch drie keer iets anders. Het lijkt mij echt een leuke uitdaging om eens een hele week volgens dit boek te koken: je kiest twee basisbereidingen en maakt die al in het weekend klaar, en in de loop van de week kan je dan zes keer profiteren van je voorbereiding.

Ik ging al meteen aan de slag met één van de eerste recepten in het boek: asperges met geitenkaas en rucolacrème. En het was meteen een schot in de roos: eenvoudig te maken, maar wat een smaakexplosie! Ik dacht dat ik al mijn favoriete aspergerecepten hier al aan bod had laten komen, maar niks is minder waar. Deze asperges met geitenkaas moeten er gewoon bij! In het boek is de basisbereiding het koken van 2 botten asperges. Naast dit recept maak je er ook nog een salade met gerookte zalm en een risotto met spek en zongedroogde tomaten mee. Die zal ik binnenkort ook eens op het menu zetten.

Bron: 1 x koken = 3 x eten van Christine Van Imschoot

Wat heb je nodig?

1 bot asperges
olijfolie
200 g zachte geitenkaas (type chavroux)
4 eieren
peper en zout
handvol rucola, grof gehakt
125 g griekse yoghurt
sap van 1/2 limoen
optioneel: 4 sneden gerookte zalm

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schil de asperges.
Kook ze in 4 minuten beetgaar in licht gezouten water.
Giet af en laat meteen schrikken in koud water.
Verdeel de asperges over een ovenschaal.
Giet er een scheutje olijfolie bij en hussel tot alle asperges mooi bedekt zijn met de olie.
Lepel er de geitenkaas op.
Breek er de eieren bij.
Kruid met peper en zout.


Schuif in de oven en bak ongeveer 8 minuten tot het eiwit gestold is maar de dooier nog lopend.

Mix intussen de rucola met yoghurt en 2 el olijfolie fijn.
Kruid naar smaak bij met peper en zout.

Neem de asperges uit de oven.
Lepel er wat rucolcrème bij.
Werk eventueel af met gerookte zalm.

Serveer de asperges met geitenkaas en rucolacrème.

Nog enkele aspergerecepten

Pasta met asperges en scampi

Pasta met asperges en scampi

Asperges blijven toch echt één van mijn favoriete producten. Ook al zie je ze op restaurant dikwijls in zeer klassieke bereidingen verschijnen: ze zijn verrassend veelzijdig. Aziatisch, Italiaans of rasecht Belgisch: er zijn maar weinig keukens waarin je er helemaal...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

Hapje met asperges, geitenkaas en muntgremolata

Hapje met asperges, geitenkaas en muntgremolata

De zonnige dagen volgen elkaar in sneltempo op. Ze zijn lang, licht en vol verwachting. Zelfs na grote drukte lijkt de avond zich eindeloos uit te strekken. Ik zit op ons stadsbalkon en dein mee op het gekwetter van mussen, het ongeduldig gezoem van hommels en het...

Maaltijdsoep van aspergeschillen met noedels en ei

Maaltijdsoep van aspergeschillen met noedels en ei

Ik sta er dikwijls van versteld wat voor lekkers je nog kan maken van "afgedankte" ingrediënten. Overrijpe tomaten zijn de perfecte basis voor een rijke saus, peterseliestengels laten zich graag verwerken tot een aromatisch bouquet garnie en ik heb nog nooit...

3 Reacties

  1. Derk Vosselman

    Heerlijk gerecht om het weekend uit te proberen!
    Wat mij opviel in de foto’s is, dat de wijnglazen die gebruikt werden van het merk Aristo zijn en al meer dan 45 jaar oud zijn. Wij hebben er nog enkele van ! zij er zeer blij mee.

    Antwoord
  2. Christine

    Wow, dankjewel voor dit mooie artikel op jouw blog. Ik ben er efkes niet goed van, zoveel lof. Dikke dikke merci en het was van harte, Christine

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Mijn artikel is ook van harte Christine! Bedankt!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest