Appelcake met cranberry

Appelcake met cranberry's

Onlangs kreeg ik super leuk nieuws in mijn virtuele postbus: ik heb de Spar challenge gewonnen! De jury was blijkbaar danig onder de indruk van mijn cranberry tulband. En dat wilt zeggen dat ik samen met de andere winnaressen, Hap & Tap en Een bord vol, binnenkort in het magazine Kook! van Spar verschijn. Op 7 maart worden we op de redactie verwacht. Ik kijk er nu al naar uit!

Cranberry’s zijn dit seizoen trouwens tot mijn favoriete winterfruit uitgegroeid. Ze zijn een beetje zuur en zelfs wat bitter, maar toch ook heerlijk zoet: een combinatie waar ik van hou. Ik heb dus ook al heel wat receptjes met deze knalrode bessen klaargemaakt, en deze appelcake met cranberry is de laatste aanwinst in het rijtje.

In dit heerlijk baksel zorgt de combinatie met appel voor de zoete toets. Aan de andere kant wordt ook het zure van de cranberry’s versterkt door karnemelk door het beslag te roeren. En het geheel wordt afgewerkt met de warmte van kaneel en de knapperige toets van pistaches. De ideale cake om na een fikse winterwandeling bij een dampende kop chocomelk te serveren, als je het mij vraagt!

Bron: Tutto dolci

Wat heb je nodig?

bakspray of gesmolten boter om de vorm in te vetten
200 g bloem
130 g kristalsuiker
1 tl bakpoeder
1 tl bicarbonaat
1 tl kaneel
1/2 tl zout
80 ml appelsap
60 ml zonnebloemolie
60 ml karnemelk
1 ei
1/2 tl vanille-extract
75 g gedroogde cranberry’s
50 g gehakte pistaches
2 grof geraspte appels

Voor het glazuur
100 g bloemsuiker
snuifje kaneel
1 el appelsap

Voor de afwerking
extra gedroogde cranberry’s en gehakte pistaches (van elk ongeveer 2 el).

Cranberries en pistaches hakken

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Vet een cakevorm in met bakspray of gesmolten boter.

Meng bloem, suiker, bakpoeder, bicarbonaat, kaneel en zout in de kom van de keukenrobot.
Meng in een andere kom appelsap, olie, karnemelk, ei en vanille-extract.
Zet de mixer aan en giet het appelsapmengsel geleidelijk aan bij de droge ingrediënten tot je een mooi beslag bekomt.
Spatel er de cranberry’s, pistaches en geraspte appel door.

Beslag in vorm gieten
Giet het beslag in de cakevorm en bak 55 minuten in de voorverwarmde oven.
Check of de cake gaar is met een satéstokje (als die er droog uitkomt, is de cake klaar).

Cake laten afkoelen op een rooster
Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, keer om op een rooster en laat helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.

Glazuur maken
Maak het glazuur door bloemsuiker en kaneel te zeven.
Roer er geleidelijk aan het appelsap door tot je een egaal glazuur hebt.
Giet over de afgekoelde cake.

Werk af met wat extra gehakte pistaches en cranberry’s.
Serveer de appelcake met cranberry.

Appelcake met cranberry's

Print Friendly

20 thoughts on “Appelcake met cranberry

  1. Gefeliciteerd met je overwinning!
    Ik had nog een vraagje. Gebruik je hiervoor gedroogde cranberries of verse? Ik heb geen karnemelk in huis dus ik zou er gewone voor gebruiken. Zou dat ook kunnen of ga ik dan een volledig ander effect hebben?
    alvast bedankt voor je hulp.

  2. Hartelijk gefeliciteerd Annelies.
    ‘k Zou ook graag weten wanneer jullie foto’s in “kook”verschijnen,het is eender langs welke bron.

  3. Niet de eerste keer dat ik ideeën voor mijn zondags gebak hier opdoen. Deze ga ik zeker proberen.
    Volgens mij ben je een meer dan terechte winnaar van de Spar wedstrijd !

  4. Gefeliciteerd met je overwinning! Hou je ons hier op de hoogte wanneer het magazine waar jullie in staan verschijnt? Dan maak ik met plezier een omweg naar de Spar 🙂

Laat me weten wat je ervan vindt!