Chocolade babka met hazelnootboter

Chocolade babka met hazelnootboter - aangesneden / www.eenlepeltjelekkers.be

Nu de dagen korter en kouder worden, verlang ik steeds meer naar warmte en gezelligheid binnen. En wat brengt meer sfeer in huis dan de geur van versgebakken brood? Als er dan nog een zweem chocolade, gebrande hazelnoten en de royale luxe van boter bij komt, dan maak je mij helemaal gelukkig.

Ingrediënten chocolade babka met Kerrygold boter / www.eenlepeltjelekkers.be

Voor deze chocolade babka met hazelnootboter ging ik aan de slag met Kerrygold. Het merk brengt kwaliteitsvolle Ierse roomboter naar België. De boter bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten en kleurt van nature goudgeel. De koeien die de melk voor de bereiding leveren, grazen maar liefst 300 dagen per jaar buiten, en dat proef je. Zelf vind ik het ook erg handig dat de boter altijd smeerbaar en smeuïg is: perfect voor op de boterham én voor gebruik in gebak.

In deze chocolade babka start ik van een variatie op het briochedeeg zonder kneden uit mijn kaneelbroodjes recept. Ik voeg ahornsiroop toe om de smaak van de hazelnoten uit de vulling en bijhorende boter te versterken. Het heeft mij enkele pogingen (en heel wat bloed, zweet en tranen ;)) gekost om de perfecte verhoudingen te vinden, maar nu is dat gelukt: dit deeg geeft een smaakvol, luchtig kruim dat de vertrouwde brioche van de betere Franse bakker benadert. Na het rusten in de koelkast wordt het deeg uitgerold en besmeerd met een mengsel van chocolade, boter, noten, cacao en bloemsuiker. Geef toe: je beseft nu al dat dit een heerlijkheid is, niet?!

De chocolade babka wordt dan opgerold, in de lengte opengesneden om de typische laagjes zichtbaar te maken, en dan in elkaar gedraaid. Het zorgt voor een spectaculair uitzicht dat de vulling al een beetje prijs geeft. Ik serveer er een overheerlijke hazelnootboter bij. De smaak kan ik nog het beste omschrijven als een volwassen versie van Nutella. Niet te versmaden dus.

Chocolade babka met hazelnootboter / www.eenlepeltjelekkers.be

Dit recept is misschien wat langer en uitgebreider dan je van mij gewoon bent, maar moeilijk is het niet, en het resultaat is zó indrukwekkend dat het hier onverminderd thuis hoort. Ik heb het alvast op mijn lijstje met kanshebbers voor de kerstbrunch gezet. Wie durft dit aan?

In samenwerking met Kerrygold 

Wat heb je nodig?

250 g tarwebloem
4 g instant gist
1 tl fijn zeezout
30 g kristalsuiker
1 vanillestokje, alleen de zaadjes
1 ei
1 eidooier
25 ml ahornsiroop
80 g Kerrygold boter, gesmolten
80 ml volle melk

Voor de vulling
75 g pure chocolade, grof gehakt
50 g Kerrygold boter
25 g bloemsuiker
1 el cacao
50 g geroosterde hazelnoten, gehakt

Om te doreren
1 eidooier en 1 scheutje melk, samen losgeklopt

Voor de hazelnootboter
50 g geroosterde hazelnoten
50 g Kerrygold boter, op kamertemperatuur
1 el bloemsuiker

Hoe ga je tewerk?

Meng bloem, gist, zout, suiker en vanille in een kom.
Roer er voorzichtig ei, dooier, ahornsiroop, gesmolten boter en melk door tot zich een samenhangend beslag vormt.
Olie een grote kom in en stort er het beslag in.
Dek goed af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast om te rusten.

Neem uit de koelkast en laat 1 u op kamertemperatuur komen.

Ingrediënten vulling chocolade babka / www.eenlepeltjelekkers.be

Smelt voor de vulling chocolade en boter au bain-marie.
Zeef er bloemsuiker en cacao bij en klop goed door tot een gladde pasta zonder klonters.
Roer er de gehakte hazelnoten door.

Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een rechthoek van +/- 3 mm dik.
Smeer er voorzichtig het chocolademengsel op.
Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een worst.

Deegrol opensnijden / www.eenlepeltjelekkers.be
Snijd de deegrol in de lengte open zodat je de lagen deeg en chocolade ziet.
Druk de twee delen bovenaan vast en ‘vlecht’ over elkaar (boven en onder elkaar draaien).
Druk ook de uiteinden aan elkaar vast.
Leg in een ingevette en met bakpapier beklede cake- of broodvorm, dek af met plasticfolie en laat +/- 3 u op kamertemperatuur rijzen tot het deeg verdubbeld is in omvang.

Deegrol in bakvorm leggen / www.eenlepeltjelekkers.be

Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Verwijder de plasticfolie, doreer het oppervlak met het dooier-melk mengsel, en dek af met aluminiumfolie.
Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder nadien de folie en bak nog 30 à 40 minuten tot de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er droog uitkomt.
Laat 10 minuten afkoelen in de vorm.
Ontvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

Mix voor de hazelnootboter de hazelnoten fijn in een foodprocessor.
Voeg er boter en suiker aan toe en mix tot een gladde pasta.
Schep in een potje en laat opstijven in de koelkast.

Serveer de chocolade babka met de hazelnootboter.

Chocolade babka met hazelnootboter - aangesneden / www.eenlepeltjelekkers.be

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Chocolade babka met hazelnootboter

Laat me weten wat je ervan vindt!